ILKA ŠTUHEC

Slovensko 
tiho orožje za Soči

Objavljeno 05. januar 2014 10.27 | Posodobljeno 05. januar 2014 10.27 | Piše: Drago Perko

Mariborčanka Ilka Štuhec je navdušila v prvem delu sezone.

Ilka Štuhec želi še napredovati v tehničnih disciplinah. Foto: Matej Družnik/Delo

Tina Maze že lep čas na svojih ramenih nosi slovensko smučanje. Smukači in njihovi prebliski so redki in skoraj pozabljeni. V tej sezoni pa je nase vnovič opozorila Ilka Štuhec. Triindvajsetletna Mariborčanka ima že danes, ko sezona ni niti na polovici, več točk, 129, kot jih je zbrala lani v celotni (115).

V Ameriki dobila krila

Da bi bila lahko to njena sezona, je dala vedeti na severnoameriški turneji, kjer je v Beaver Creeku dosegla uvrstitev kariere (četrto mesto v superveleslalomu), trikrat pa se je zavihtela med dobitnice točk tudi v smuku. »Ah, kje pa, četrto mesto ni to, o čemer sem sanjala,« pravi sila realna Ilka. Vesela je izjemnega, najboljšega dosežka kariere (pred tem je bila že peta in šesta), a je prepričana, da zmore še precej več. Pot bo zahtevna, tega se zaveda: »Precej bo treba še delati.«

Da ji je v tej sezoni steklo, ni presenečena: »Zavedam se, da sem sposobna dobro smučati, dobri izidi pa so le potrditev pravega in kakovostnega treninga.« S Tino Maze si ne beli glave, na start ne odhaja, da bi bila boljša od Črnjanke, ampak da užene v kozji rog prav vse tekmice. »Željo imaš premagati najhitrejšega od sebe,« odločno pristavi, ob tem pa razkrije, da je pri pripravi na sezono več časa namenila treningu veleslaloma in slaloma. Naključje je hotelo, da so ji tereni v ZDA odgovarjali. »Nekje je treba začeti. Svoje je dodal še sneg, za nameček pa mi proga v Beaver Creeku izjemno ugaja. Raje imam terene, kjer je treba pokazati več občutka za drsenje. To sem izkoristila,« je še pristavila smučarka, katere odlični izidi zaradi objektivnih okoliščin zamujajo tri leta.

Sestri svetovni prvakinji

Ilka Štuhec je leta 2007 postala svetovna mladinska prvakinja v slalomu in kombinaciji, leto zatem je bila zlata še v smuku. Pred skoraj šestimi leti so ji v španskem Formigalu v hrbet gledale Lara Gut, Viktoria Rebensburg in Anna Fenninger. Ana in Lara danes krojita svetovni vrh. Poškodbe so Ilki vzele dobršen del sezon 2008/09 (skupila jo je na pripravah v Čilu), 2009/10 (padla je, ko se je pripravljala v Švici) in 2010/11. »Poškodbe so sestavni del športa, ki zahteva svoje. Temu se preprosto ne moreš izogniti. Na srečo je to mimo. O mladinskem svetovnem prvenstvu ne razmišljam več, ampak grem naprej,« pojasni Mariborčanka, ki je prve smučarske zavoje naredila pri dveh letih in pol. Že lep čas imajo tudi doma smučarski servis, oče in mama sta navdušena smučarja, starejša sestra Dora pa je bila leta 2003 svetovna mladinska prvakinja v telemark smučanju. »Ali naj bom potem košarkarica?« zvedavo vpraša, ko našteje vse snežne razloge za svojo kariero.

Mati prijateljica

Na športni poti jo pozorno spremlja mati Darja Črnko, ki skrbi za njene smuči, na voljo pa je tudi drugim tekmovalkam. Prav tako pomaga pri treningu, saj slovenska trenerska ekipa še zdaleč ni tako številna kot druge. »Mama se postavi na določen kraj, da imamo progo čim bolj pokrito,« pripoveduje Ilka, ki ima z Darjo prej prijateljski odnos kot klasično razmerje med materjo in hčerjo. »Sva prijateljici in sodelavki,« nazorno doda skoraj vedno nasmejana smučarka, ki pa se zna tudi razjeziti. »A tega ne pokažem v javnosti.« V času treh poškodb, ki so jo mučile, so bili tudi trenutki, ko se je spraševala, kaj ji je tega treba. »Težko je bilo, bolečin ni manjkalo. A taki trenutki te kalijo in naredijo močnejšega.«

Zbirali denar

Ko se je marca 2010 odločila za novo operacijo, koleno je bilo nestabilno, je morala tudi seči v žep. Poseg v švicarskem Baslu je stal nekaj več kot 16.000 evrov. Na pomoč so ji priskočili ljubitelji smučanja in z donacijami zbrali 10.307,50 evra, preostalo je dodala ona. »Občutek, da nisi sam, da poleg bližnjih še kdo verjame vate, je res dober,« se spominja grenkih dni. Na srečo so danes že preteklost, Mariborčanka, po novem samska (pred tem je bila v zvezi s smučarskim serviserjem Žigo Rosino), pa lačna novih uspehov. Nad Ilkino kariero že od leta 2008 bdita nekdanja smučarska asa Jure Košir in Rene Mlekuž. »Iščeta pokrovitelje in skrbita za mojo kariero,« pojasni Ilka njuno vlogo.

Olimpijske igre v Sočiju so seveda tudi njen glavni cilj sezone. Ilkina paradna disciplina super G, lani je bila šesta na svetovnem prvenstvu v Schladmingu, je na sporedu 15. februarja. Medalja? Vse je mogoče! To bi bil velik obliž za vse rane in bolečine ter velika spodbuda za slovensko alpsko smučanje.

 

Nagrajena študentka

Ilka Štuhec, študentka mariborske ekonomsko-poslovne fakultete, je lanska dobitnica nagrade Mattea Baumgartna, ki jo podelijo mlademu športniku, ki po mnenju komisije Mednarodne smučarske zveze najbolje združuje vrhunske dosežke v alpskem smučanju z uspešnim šolanjem. Predlanski nagrajenec je bil slovenski alpski smučar Filip Mlinšek, leta 2005 pa jo je dobila Tina Maze. Nagrada se imenuje po italijanskem športniku, ki je pred slabima dvema desetletjema umrl v prometni nesreči.

 

Deli s prijatelji