KAKO NAPREJ?

Slovensko smučanje – sranje in tragedija!

Objavljeno 12. marec 2014 08.36 | Posodobljeno 12. marec 2014 08.37 | Piše: Drago Perko

Le dve naši tekmovalki bosta nastopili na zaključku sezone alpskega smučanja v švicarskem Lenzerheideju.

Tini ne moremo ničesar očitati.

»Pa končajmo ta šov na najboljši možni način,« pravi 30-letna dvakratna olimpijska prvakinja Tina Maze pred sklepnim dejanjem 48. svetovnega pokala. Švicarski Lenzerheide od danes gosti najboljše smučarke in smučarje sezone, ki je vrhunec dosegla na olimpijskih igrah v Sočiju. Do nedelje se bo na tem koncu Švice odločalo o dobitnici in dobitniku velikega kristalnega globusa. Za dodaten draž teh dni bo poskrbelo tudi dejstvo, da je na voljo še pet malih kristalnih globusov. Pred zadnjimi osmimi tekmami je jasno le to, da sta podeljena mala globusa v moškem smuku in superveleslalomu, prejel ju bo Norvežan Aksel Lund Svindal, mali globus v ženskem slalomu pa bo romal v roke ameriške najstnice in prve dame svetovnega slaloma Mikaele Shiffrin. Švicarji bodo v teh dneh tudi sila radodarni – na desetih tekmah, dve bosta v petek tudi ekipni, kjer pa Slovenija zaradi stanja in duha smučarije nima svoje zasedbe, bodo razdelili 657.000 evrov nagrad.

Povsem nekonkurenčni

Slovenske barve bosta v Lenzerheideju branili Tina Maze in Ilka Štuhec. Črnjanka bo nastopila na štirih tekmah, Mariborčanka zaradi poškodbe le v super G. »To je veliko sranje, a le odraz tega, kar se v naši smučariji danes dogaja. Vse skupaj pa je naše smučanje ena velika tragedija. Dodatnih finalistov ne bi imeli niti, če bi jih bilo po 40 najboljših v posamezni panogi,« je Tone Vogrinec bridek in realen ob pogledu na številčno skromno slovensko zasedbo. Tina ima na Lenzerheide prijetne spomine, lanska sezona je bila sanjska, zbrala je 2414 točk. Sezono je končala z velikim kristalnim globusom, ki sta mu družbo delala še mala kristalna za super G in veleslalom, srebrna pa je bila v posamični razvrstitvi slaloma in smuka. Danes je precej drugače, Korošica je v lovu le na dve kolajni, veliki kristalni globus pa je dosegljiv le še teoretično. V smuku je Tina na 4. mestu, zbrala je 393 točk, seže lahko na 2. ali 3. mesto, ki ji bežita za 31 oziroma sedem točk. Precej realno je, da na 3. mestu prehiti poškodovano Tino Weirather. V superveleslalomu (po petih tekmah je na 8. mestu), veleslalomu (10. mesto) in slalomu (12.) pa do medalje v skupnem seštevku ne more več. Tini pa se zato nasmiha tudi bronasta kolajna v skupnem seštevku, kjer ji Weiratherjeva uhaja za 55 točk.


Davkarija Mazejevi vzame polovico

Najboljši alpski smučarji so tudi v sezoni 2013/14 pridno služili z denarnimi nagradami na tekmah. Največ sta odnesla Avstrijca Anna Fenninger (235.583 evrov) in Marcel Hirscher (279.321). Tina Maze je z nagradami prejela 115.643 evrov, kar jo v ženski konkurenci uvršča na šesto mesto. Ob tem je treba vedeti, da za te nagrade Mazejeva plača davek v državi, kjer osvoji nagrado, in še doma. Realno ji ostane polovica zneska.
 

Poškodba prehuda

Tine Weirather zaradi poškodbe pogačice ni v Švici, s prehladom in visoko vročino pa se bode trenutno vodilna v svetovnem pokalu, Nemka Maria Höfl-Riesch. Glavna konkurentka Riescheve bo Avstrijka Anna Fenninger, ki za Nemko v boju za veliki kristal zaostaja za 29 točk. Precej več zaloge ima Nemka v smuku, Avstrijki beži za 80 točk. Mazejeva je v Švici opravila dva treninga smuka. Na prvem je bila najhitrejša, na drugem pa sedma. Slednji je pripadel Fenningerjevi.

Deli s prijatelji