PRIPRAVLJALNA TEKMA

Slovenski 
risi so pohrustali japonske samuraje

Objavljeno 12. april 2015 14.12 | Posodobljeno 12. april 2015 14.12 | Piše: Rok Tamše

Najboljši slovenski hokejisti so dobili še drugo pripravljalno tekmo pred svetovnim prvenstvom.

Selektor Matjaž Kopitar je bil več kot zadovoljen z izidom petkove tekme z Japonci. Foto: Leon Vidic/Delo

Najboljši slovenski hokejisti v pospešenem ritmu igranja tekem nadaljujejo priprave na svetovno prvenstvo elitnega razreda, ki bo v prvi polovici maja na Češkem. Po zmagi proti Hrvaški v Zagrebu s 5:2 so v dvorani Podmežakla na Jesenicah s 4:0 (2:0, 2:0, 0:0) premagali še izbrano vrsto Japonske, ki bo prihodnji teden nastopila na svetovnem prvenstvu skupine B. Slovensko moštvo še vedno ni v najmočnejši zasedbi, med drugim sta klubsko sezono komaj končala tudi glavna asa Anže Kopitar (Los Angeles Kings) in Jan Muršak (CSKA Moskva). Medtem ko se bo Muršak zanesljivo priključil risom v naslednjih dneh, je nastop Kopitarja še vprašljiv. Sinoči je s kralji odigral zadnjo tekmo rednega dela lige NHL, Los Angeles je ostal brez uvrstitve v končnico. Na potrditev najboljšega slovenskega hokejista o nastopu na letošnjem SP bo treba še počakati.

Slovensko moštvo je proti Japoncem povsem upravičilo vlogo favorita. Risi so začeli silovito in ves čas nadzirali potek dogajanja na ledu Podmežakle, kjer se je zbralo tisoč gledalcev. Gorenjske ljubitelje sicer v teh dneh vznemirja tudi finale državnega prvenstva med Sij Acroni Jesenicami in Telemach Olimpijo. Reprezentanti so jim ponudili posladek s štirimi zadetki, ki so jih dosegli Klemen Pretnar, Jaka Ankerst, Žiga Jeglič in Tomaž Razingar. »Zelo dobro smo začeli, prva tretjina je bila superiorna. To mora biti cilj, da odigramo vseh 60 minut kot danes 20. V nadaljevanju smo imeli dve izključitvi, imeli so pobudo, takrat se je treba zbrati in postaviti na prave tirnice. A to je pripravljalna tekma, zadovoljen sem s prikazanim hokejem in tudi vratar Robert Kristan je dobro odbranil,« je bil zadovoljen selektor Matjaž Kopitar.

Serijo zadetkov je začel branilec Klemen Pretnar. »Današnja tekma je pokazala, da moramo igrati 60 minut in osredotočeno do konca. Dobro, da nas še naprej čakajo tekmeci, da bomo lahko odpravili napake, imamo še en mesec časa. A lahko vidimo, da sistem deluje, da so fantje na visoki ravni in tudi zavzetost vseh je prisotna, pomembno pa je še, da smo zadeli,« je dejal Pretnar, ki se po treh sezonah igranja za avstrijskega hokejskega velikana VSV Villach odpravlja v nov klub, čeprav so mu v Beljaku ponudili izdatnejšo pogodbo. »Za zdaj je še vse zavito v tančico skrivnosti,« se je namuznil 28-letni Gorenjec in nadaljeval: »Zaželel sem si spremembe zame, za družino, potrebujem nove cilje v karieri. Na koncu klubske sezone smo bili malce razočarani. V končnici nas je izločil Salzburg, po tisti tekmi, ki je trajala rekordnih 113 minut, smo bili preveč utrujeni. Tekmec je imel štiri enakovredne napade, mi pač ne, zato nismo zdržali ritma na vseh tekmah. Ampak Salzburg dokazuje tudi v finalni seriji, da je prvi favorit (v finalu proti Dunaju vodi z 2:0 v zmagah, op. p.).«

Slišati je namige, da bo Pretnar kariero nadaljeval v Nemčiji, toda zdaj je tudi v njegovih mislih v ospredju boj za obstanek med najboljšimi reprezentancami sveta. Slovenija bo tekme na SP začela 2. maja v Ostravi. »Najbolj pomembno je, da ostanemo zdravi, da se maksimalno pripravimo, tam pa bomo šli od tekme do tekme. Marsikateremu nasprotniku smo lahko enakovredni, ampak to moramo potrditi tudi na ledu, moramo biti pametnejši od nasprotnikov. Verjamem v našo ekipo in način igre, ki ga gojimo. Zakaj torej ne bi vsega nadgradili z uresničitvijo tega cilja, ki se nam je že nekajkrat izmaknil? Morda je tokrat napočil čas za to.« Slovenija bo že danes odigrala novo pripravljalno tekmo z Madžarsko.

Deli s prijatelji