SVETOVNO PRVENSTVO

Slovenski orli 
niso požlahtnili kril

Objavljeno 01. marec 2015 11.12 | Posodobljeno 01. marec 2015 11.12 | Piše: M. U.

Ekipno preizkušnjo skakalcev na nordijskem svetovnem prvenstvu v Falunu je dobila Norveška pred Avstrijo in Poljsko.

Zadnja skakalna preizkušnja na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju na Švedskem je bila ekipna tekma na 134-metrski napravi v Falunu. Slovencem se na obeh posamičnih tekmah ni izšlo z odličjem, Peter Prevc pa je za moštveno skakanje napovedal, da je mogoče čisto vse.

Na koncu so vse dobili Norvežani; Anders Bardal, Anders Jacobsen, Anders Fannemel in Rune Velta so osvojili zlato, Avstrijci Stefan Kraft, Michael Hayböck, Manuel Poppinger in Gregor Schlierenzauer so si priskočili srebrno odličje, bron pa je romal za vratove Poljakov Piotra Zyle, Klemensa Muranke, Jana Ziobra in Kamila Stocha. Slovenski četverec v postavi Jurij Tepeš, Nejc Dežman, Jernej Damjan in Peter Prevc je za finale skokov na nordijskem SP osvojil šesto mesto.

A švedski veter niti včeraj ni počival. Poskusna serija je bila zato odpovedana, orli pa so se začeli z vrha naleta v dolino spuščati četrt ure pozneje, kot je bilo napovedano. A zato je bil boj razburljiv kot že dolgo ne, zasukov ni manjkalo. Od kvarteta Slovencev je nalogo v prvi seriji odlično, najbolje opravil Jurij Tepeš (126 m), Slovenija je po prvem skakalcu delila drugo mesto z Norveško. Nejc Dežman je pristal pri 117 metrih, Jernej Damjan je doskočil pri 120., za konec pa se Petru Prevcu, vodilnemu v svetovnem pokalu, v zahtevnih vetrovnih razmerah ni izšlo, pristal je le pri 117 metrih in pol. Po skoku je razočaran le nemočno zakrilil z rokama. Slovenija je s četrtega mesta nazadovala na šesto. Avstrijci so držali vodstvo po dveh skakalcih, nato pa je kakovostno bolj izenačena norveška četverica prevzela vajeti v roke in prvo serijo končala z vodstvom pred Japonsko za 18,1 točke. Tretji so bili Avstrijci, 1,3 točke za orli iz dežele vzhajajočega sonca.

Odličen Petrov skok

V drugi seriji so varovanci glavnega trenerja Goran Janusa nanizali sledeče daljave: 133 m (Prevc), 121,5 metra (Dežman), 120 (Damjan), 116 (Tepeš); vse to na koncu ni bilo dovolj, da bi se Slovenija dvignila višje s šestega mesta po prvi seriji. »Takšen skok, kot je bil zadnji, bi moral prikazovati že vse svetovno prvenstvo. Šele ko je konec, mi je uspel res dober skok. Če sem s prejšnjega svetovnega prvenstva zaradi dveh odličij odšel s pozitivnimi občutki, je to prvo, po katerem se bom domov vrnil z grenkim priokusom,« je misli izpovedal Peter Prevc, ki se v Falunu ni okitil z odličjem. »V ekipni tekmi je za mesta pri vrhu potrebnih osem dobrih skokov. Meni je uspel en super, v drugo sem skočil malce na silo. Nam se je vrhunska ekipna uvrstitev podrla že v prvi seriji. A bila je vetrovna tekma, v takšni so vedno težave,« je dejal Jurij Tepeš. Olimpijski prvaki Nemci, s Severinom Freundom, svetovnim prvakom na večji skakalnici, na čelu, so bili le peti, mesto za Japonci. A Freund je v drugi seriji skočil kar 143 metrov, daleč nad svojim rekordom skakalnice (135,5 m), a podrsal z rokama, skok se je torej štel kot padec. Pristal je skoraj že na ravnem delu doskočišča.

Deli s prijatelji