SPROŠČENO OZRAČJE

Slovenski junaki zime nared za novo sezono

Objavljeno 19. oktober 2016 11.35 | Posodobljeno 19. oktober 2016 11.36 | Piše: Drago Perko

V Planici so se v sproščenem ozračju predstavili smučarski reprezentanti.

Slovenija - svetovna smučarska velesila. Foto: Marko Feist

LJUBLJANA – Morda je na koledarju še jesen, a je jasno, da zima trka na vrata. Če ne drugače, nam je to jasno zaradi predstavitve smučarskih reprezentanc. V primerjavi z minulimi leti so se najboljši smučarski skakalec na svetu Peter Prevc in drugi tokrat predstavili v Planici. Tudi tako decembra lani odprti Nordijski Center služi svojemu namenu. »Vesel sem, ker smo se zbrali v takšnem številu. Tu so športnice in športniki, ki vsako leto znova in znova poskrbijo, da smo ena najbolj uspešnih nacij. Verjamem, da je pred nami nova uspešna sezona,« se dobrih rezultatov nadeja predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar. Letvica je postavljena visoko. Skakalci z izjemnim Prevcem so bili v prejšnji zimi 33-krat na stopničkah, skakalke 11-krat, alpinke in alpinci so se med najboljše tri zavihteli štirikrat, v smučarskem krosu in deskanju na snegu smo se stopničk veselili po trikrat. Predstavniki Televizije Slovenija so razkrili, da bodo vsaj še pet let prenašali vse dogodke pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (FIS). Generalni direktor RTV Slovenija Marko Fili je pojasnil, da je nacionalka podaljšala sodelovanje s švicarsko agencijo Infront Sports & Media AG. Njen predstavnik je v smehu pristavil, da bodo poskrbeli za zvok in sliko, športniki naj za rezultate, Smučarska zveza Slovenije pa za denar. Obetajo si 11 milijonov evrov proračuna in še naprej vračajo dolg, ki je nastal v minulih letih.

Znani reprezentanci

Zadnji so na srečanje prihiteli alpinke in alpinci, ki v prihodnjih dneh začnejo zbirati točke svetovnega pokala. Na vrsti je že ustaljena klasika, ledeniška premiera v Söldnu. V teh dneh so formo pilili na Stelviu in Hintertuxu. »Komaj čakam preizkušnjo na ledeniku Rettenbach,« nam je zaupal dobro razpoloženi Žan Kranjec, ki bo imel v nedeljo na tekmi ob sebi še Martina Čatra, v konkurenci za nastop je bil tudi Miha Hrobat, medtem ko je Štefan Hadalin odpadel zaradi težav s hrbtom. Pri smučarkah bo v soboto na ledeniški premieri kvartet: poleg Ane Drev, v katero bodo uprte vse oči, bodo startale še Tina Robnik, Katarina Lavtar in Ana Bucik, ki si je kot zadnja na preglednih treningih zagotovila mesto v izbrani vrsti. Drevove v Planico ni bilo, trener Denis Šteharnik ji je namenil prost dan.

Pester program skakalcev

»Med zimo se malo vidimo, zato je lepo, da se vsaj na takih dogodkih zberemo in podružimo,« je bil snidenja Pod Poncami vesel izkušeni skakalec in letalec Robert Kranjec. Pritrdil mu je prvi brk smučarskega krosa Filip Flisar. »Prvič sem v Planici, odkar je obnovljena. Lepo je. Tudi hrana je na nivoju. A se moram paziti, saj hujšam,« je v svojem slogu predstavitev pospremil kleni Štajerec. Prvo ime minule sezone Peter Prevc je bil razumljivo med najbolj obleganimi. Z vrhunskimi rezultati Poljakov na poletni seriji se ne obremenjuje. »Poljaki so že blesteli poleti, vendar potem ni bilo podobnih izidov. Je pa res, da so menjali trenerja,« je Air Prevc namenil še nekaj besed konkurenci. »Počakajmo na prve tekme na snegu, pa bomo videli, kam spadamo,« je po nogometno stopil na žogo in se mojstrsko ognil glasnim napovedim. Za zasedbo trenerja Gorana Janusa ni počitka. »Vrnili smo se s kondicijskih priprav v Medulinu, danes odhajamo v Innsbruck in Garmisch-Partenkirchen, prihodnji teden pa še na ledeno smučino v Oberstdorf,« je pester program skakalcev opisal Jurij Tepeš, ki je s trenerskim štabom naredil nekaj sprememb pri kondicijski pripravi v želji, da popravi svojo eksplozivnost.

Fak zbolel, Košir se vrača

Smučarke tekačice so pohvalile delo novega šefa stroke Italijana Stefana Saracca, medtem ko prva dama teka Vesna Fabjan še naprej vadi pod taktirko Marka Gracerja. Pri biatloncih je manjkal Jakov Fak, ki je zbolel. Se pa sezone veseli Klemen Bauer, ki je čil in zdrav ter željan dokazovanja. Med deskarji na snegu se podobno počuti Žan Košir, ki je minulo sezono izpustil, zdaj so zanj težave s hrbtom na srečo preteklost. Na novo sezono se pospešeno pripravljajo telemarkarji z aktualnim mladinskim svetovnim prvakom Juretom Alešem na čelu, nordijski kombinatorci z Marjanom Jelenkom ter reprezentanca v smučarskem teku. Del smučarske družine sta Anja Drev (najboljša slovenska gluha oz. naglušna tekmovalka) in Jernej Slivnik, ki med smučarji invalidi nastopa v monoskiju. Oba v letu 2017 čaka nastop na svetovnem prvenstvu.

 

Deli s prijatelji