HOKEJ

Slovenska realnost: Bye, bye, liga EBEL

Objavljeno 13. maj 2016 10.35 | Posodobljeno 13. maj 2016 10.36 | Piše: Rok Tamše

Slovenski hokejski prvak Olimpija in Sij Acroni Jesenice čakata na status v prihodnji sezoni.

Hokejisti Olimpije še čakajo na plače iz minule sezone. Foto: Uroš Hočevar

Slovenska klubska hokejska sezona se je končala že aprila, od takrat so v ospredju ugibanja, v katerem tekmovanju bodo v sezoni 2016/17 igrali vodilni slovenski klubi. Pojavljajo se številna mnenja, mi pa smo preverili, kakšno je trenutno stanje predvsem pri edinem slovenskem predstavniku v razširjenem avstrijskem prvenstvu, ligi EBEL, Olimpiji (Telemach ni več generalni sponzor) in pri Sij Acroni Jesenicah, kjer še upajo, da bi se v prihodnji sezoni pridružili Ljubljančanom. V Ljubljani in na Jesenicah nestrpno pričakujejo torek, 17. maja, ko bo vodstvo lige EBEL oznanilo udeležence v novi sezoni. Lahko, da jih bo ostalo 12, ali pa bodo ligo razširili na 13 oziroma 14 klubov. Najresnejši kandidat, da prejme tekmovalno licenco, je madžarski klub MAC iz Budimpešte.

Ni skrivnost, da se v Tivoliju še vedno ukvarjajo s finančnim pokrivanjem minule sezone. Predsednik Olimpije Marko Popovič je dejal, da morajo plačati še največ 190.000 evrov dolgov. »Ta denar imamo sicer zagotovljen, a do njega nimamo dostopa, saj imamo trenutno blokiran transakcijski račun. Dobili smo izvršbi, ki ju nismo pričakovali, saj smo lani uspešno izpeljali prisilno poravnavo. Presenetili sta nas izvršbi podjetja Bežigrajski športni park (BŠP) zaradi stroškov elektrike z zimske klasike na bežigrajskem stadionu pred leti in podjetja Forward Roberta Verliča, ki je nekdaj sodeloval s klubom. To rešujemo na sodišču, gre počasi, zato spet zamujamo z izplačili in sestavljanjem ekipe za novo sezono,« je razkril Popovič, ki ga skrbi, kakšna bo odločitev vodstva lige EBEL glede statusa njegovega kluba. »Stanje ni dobro, a je boljše kot pred dvema letoma. Takrat bi naš klub bolj upravičeno poslali iz lige EBEL. Vem, da moramo še veliko narediti, a vseeno menim, da bodo vodilni upoštevali, kar smo storili v zadnjem obdobju, in nam izkazali zaupanje tudi vnaprej,« meni prvi mož zmajev. Glavno vprašanje je, kako naj zeleno-beli ob očitnem pomanjkanju denarja sestavijo moštvo za konkurenčno igranje v ligi EBEL? Ali ni mar bolje razmisliti o scenariju B? »O scenariju B še nisem aktivno razmišljal. Liga EBEL 2 ne bo bistveno cenejša, vsaj kar se tiče opreme in potovanj, po drugi strani pa tudi ni toliko zanimiva za sponzorje. Še težje bo dobiti denar. Delamo na tem, da je naša prihodnost v ligi EBEL, če pa se izkaže drugače, bomo razmislili o alternativah. Ena od teh je tudi razširjeno državno prvenstvo s klubi z območja nekdanje Jugoslavije,« je dejal Marko Popovič.

Po neuradnih informacijah je sodelovanje v ligi EBEL že v prihodnji sezoni vse manj dosegljivo tudi za Sij Acroni Jesenice, ki so lani nastopale v ligi INL, predhodnici nastajajočje lige EBEL 2 (nedavno omenjana Mednarodna alpska hokejska liga je že preteklost). Tako meni tudi Dejan Kontrec, generalni sekretar Hokejske zveze Slovenije, ki je v minulih letih izdatno pomagala, da jeseniški članski hokej ni izginil s športnega zemljevida. »Morda je za Jesenice še prezgodaj, da se vključijo v ligo EBEL. Sprejemljivejši in manj zahteven korak za njih bi bilo sodelovanje v ligi EBEL 2. Mi smo se sicer zavzeli za oba slovenska kluba v ligi EBEL, da bi imeli vsi več od tega, od klubov, navijačev do medijev. Toda to bi bilo realno, če bi bila naša kluba sprejeta v tekmovanje na glasovanju pred dvema mesecema. Zdaj je prepozno za sestavljanje konkurenčnega moštva. Preprosto nočemo več gasiti požarov, bolje je, da se klub razvija postopoma in razred nižje,« meni Kontrec. Tudi on je vse bolj naklonjen močnemu državnemu prvenstvu z vsemi slovenskimi klubi, ki bi se jim pridružila še moštva z Balkana (Crvena zvezda, Medveščak 2 in še kdo). »Delamo na tem, radi bi še močnejšo in zanimivejšo državno prvenstvo, tudi s klubi z Balkana. Verjamem, da lahko to kakovostno izpeljemo,« je še pripomnil Dejan Kontrec.

Deli s prijatelji