PRIPRAVE

Slovenska peterica po poti Tine Maze

Objavljeno 06. avgust 2014 10.22 | Posodobljeno 06. avgust 2014 10.24 | Piše: Drago Perko

Novi šef ženske ekipe Rasto Ažnoh je pohvalil delo smučark v času kondicijskih priprav.

Dober teden za Tino Maze se je na jug sveta v argentinsko Ushuaijo odpravila še peterica deklet – Maruša Ferk, Ilka Štuhec, Katarina Lavtar, Ana Drev in Ana Bucik. V Evropo se bodo vrnile 28. avgusta. »Razmere za delo bodo dobre. Prepričan sem, da bo ekipa opravila vse po programu, ki smo ga sestavili,« pravi Rasto Ažnoh, novi šef ženske zasedbe. Na pot v Argentino je poslal desetčlansko posadko, peterico smučark bosta spremljala trenerja Denis Šteharnik in Andrej Možina, ob njiju je še trojec serviserjev Miha Cerer, Darja Črnko, Jure Šepec. »Pet spremljevalcev in pet smučark je tisti minimum, ki zagotavlja kakovostno delo,« nadaljuje Ažnoh, ki je ponosen, da spet deluje v slovenskem smučanju. Od odgovornosti ne beži, dela se ne boji, prijetno mu je, ker vsak dan občuje v domačem jeziku. »Pa tudi z več čustvi se dela v domači reprezentanci,« pristavi Ažnoh. »Največ časa se bo namenilo veleslalomu. Ravno pri tehniki so smučarke izgubljale največ,« razkrije plan dela za Argentino, kjer bodo po potrebi program prilagajali posameznim tekmovalkam. Ažnoh tudi upa, da varovanke do konca priprav na južni polobli rešijo vse preostale dileme glede opreme.

Veseli se nove sezone

Novi šef ženske zasedbe hvali pristop smučark, ki so opravile kondicijske treninge. To pot jih je vodil Uroš Jelen. Kondicijske priprave bosta v Sloveniji nadaljevali Tina Robnik in Saša Brezovnik, Vanja Brodnik pa bo še ves avgust sanirala poškodbo iz minule sezone. Nekaj dni naj bi Slovenke trenirale v Argentini na smučišču poleg Tine Maze. Ažnoh pravi, da se niso dogovarjali za skupne treninge. »Tina ima svoj program, sva pa z Andreo Massijem ves čas v stiku,« konča Ažnoh hitro debato na temo sodelovanja Slovenk z Mazejevo. Ob tem velja omeniti, da ima trio Štuhec-Ferk-Bucik status A-reprezentantk, preostale, vključno z Lavtarjevo in Drevovo (vrača se po poškodbi kolena), pa so B-kategornice.

»Ne gremo se sončit tja, čeprav bomo ob morju,« v smehu doda Ilka Štuhec. Razlogi za dobro voljo tičijo predvsem v dejstvu, da je nič ne boli, nove sezone pa se veseli. Novih moči je nabirala sama, ne pa z drugimi reprezentantkami. Nad njo je bdel kondicijski trener Marko Borko, ki skrbi tudi za nogometaše Maribora. »Z Markom sodelujem že dlje. Natančno ve, kaj smem in česa ne. Letos nama je šlo dobro,« se pohvali Štuhčeva, ki upa, da jim bo v Mariboru uspelo rešiti gordijski finančni vozel okoli Pohorja. Ni ji vseeno, da so se na Pohorju znašli v takih težavah. Tudi sama bi rada kdaj nastopila v naslovni vlogi na Zlati lisici, a naprej bo treba skozi to sezono. »Verjamem, da nas čaka dober trening,« upa Ilka, ki je vesela, da je v ekipi tudi njena mati Darja Črnko. Ni le serviserka njenih smuči in pomočnica trenerja, ampak tudi Ilkina zaupnica. »Saj veste, o ženskih težavah lahko govoriš z žensko. Vesela sem, da me spremlja.« Triindvajsetletna Mariborčanka si ne žene k srcu, da bodo odpadle priprave hitrih disciplin v Čilu. Potolažil jo je kar šef Ažnoh, ki že ima zagotovljen trening hitrih disciplin v ameriškem smučarskem središču Copper Mountain. Ilka tudi upa, da bodo trenerji ugotovili, zakaj ji po ameriški turneji redno opeša forma.

Deli s prijatelji