NEVERJETNO

Slovenkam izgubili opremo, na tekmi odlične z izposojeno

Objavljeno 11. januar 2015 10.48 | Posodobljeno 11. januar 2015 10.48 | Piše: STA, A. L.

Še vedno čakajo smuči, po trenutnih informacijah so nekje v Parizu.

Maja Vtič.

SAPORO – Japonka Sara Takanaši je zmagovalka tudi druge tekme svetovnega pokala smučarskih skakalk v japonskem Saporu v dveh dneh. Takanašijeva je z zmago prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Slovenke niso ponovile sobotnega uspeha. Maja Vtič je bila sedma, na prvi tekmi v Saporu tretja Špela Rogelj pa deseta.

Takanašijeva (236,3 točke; 87,0; 97,0) je zmagala že 26. v svetovnem pokalu, zlasti zaradi skoka v finalni seriji, ko je s 97 metri dosegla daljavo dneva. V prvi seriji je bila s skokom 87 metrov šele sedma. Druga je bila Nemka Carina Vogt (230,7 točke; 93,5; 94,0), tretje mesto pa je pripadlo Avstrijki Chiari Hölzl (230,4; 88,5; 92,5), ki je prvič stopila na zmagovalni oder, po prvi seriji pa celo vodila.

Izgubljena oprema

Slovenke tokrat niso stopile na stopničke, so pa znova nastopile s sposojeno opremo, saj se je njihova izgubila na poti. V prvo deseterico sta se zavihteli Vtičeva (218,7 točke) in Rogljeva (213,3 točke), ki je v skupnem seštevku zdrsnila na tretje mesto, pred njo pa se je uvrstila še danes četrta Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz. Urška Bogataj je bila 21., Katja Požun 22., Eva Logar pa je slovenske nastope sklenila na 27. mestu.

Vtičeva (93,5; 86,0) si je po prvi seriji delila tretje mesto z domačinko Ito Juki, daljava finala pa je zadostovala za končno sedmo mesto. Sobotna junakinja Rogljeva (94,5; 87,5) je v finalu izgubila dve mesti, kar je zadostovalo za mesto povsem na repu deseterice.

V pokalu narodov je Slovenija (362 točk) na tretjem mestu, vodi Avstrija (433) pred Japonsko (389).

Rdeče puščice

»Danes so vse punce osvojile točke, kar je naš cilj na vsaki tekmi, enkrat smo višje, drugič malo nižje. Za današnji visok rezultat je bilo treba imeti nekaj sreče, Saporo je vedno nepredvidljiv z vetrom in snegom. Danes je v prvi seriji pihalo kot za stavo, v drugi seriji pa je začelo snežiti. Ne želim se izgovarjati, a danes vsakič, ko sem stopil naprej ter dvignil zastavico, so se pokazale rdeče puščice,« je vetrovno loterijo, ki je spremljala vedno nepredvidljive razmere v Saporu, opisal glavni trener slovenskih tekmovalk Stane Baloh.

»Maja je bila zrela za na stopničke, edina je imela veter v hrbet, opravila je dva solidna skoka, a na koncu je zmanjkalo nekaj sreče. Špela je prvi skok opravila zelo dobro, a brez telemarka, kasneje je povedala, da jo je malo uščipnilo v križu, nato je sama šla do fizioterapevtke Neže Mravlje, ki dela pri Američanih, da ji je sprostila pritisk v hrbtu. V drugi seriji je nato skočila nekoliko z rezervo. Tudi preostala dekleta moram pohvaliti, vse so se dobro prilagodile izposojeni opremi, razen Eve, ki je imela nekaj težav z okovjem. Še vedno čakamo smuči, po trenutnih informacijah so nekje v Parizu, puncam sem že trikrat obljubil, da so smuči na poti, a jih še vedno ni. Upam, da bodo prišle do naslednje tekme,« je nadaljeval Baloh.

Karavana ostaja na Japonskem. Smučarke skakalke se bodo prihodnji teden pomerile na skakalnici v Zau.

Deli s prijatelji