TALENT

Slovenka Lila 
je veliki ameriški up

Objavljeno 06. januar 2013 08.59 | Posodobljeno 06. januar 2013 09.00 | Piše: Drago Perko

Obetavna ameriška smučarka Lila Lapanja ima slovenske korenine.

Lila Lapanja – o njej se bo še slišalo. Foto: Facebook

Očitno je obračun med Lindsey Vonn in Tino Maze preteklost, saj je Slovenka letos premočna za Američanko. Menda pa ni daleč dan, ko bo Lila Lapanja, hči slovenskega očeta, zbirala medalje za ZDA. Osemnajstletnica namreč velja za eno najbolj nadarjenih v tehničnih disciplinah na drugi strani velike luže.

Njen oče Vojko je odšel v svet julija 1991. Na kolidžu Sierra Nevada je dobil štipendijo, v zameno pa je smučal za njihovo šolo med letoma 1991 in 1995. V Slovenijo se rad vrača. »Če se le da, vsako leto,« pojasni Vojko, ki se je med študijem zaljubil in se poročil z Američanko, novinarko in pisateljico Margaret Beiser, 1994. pa se jima je rodila Lila. Dom si je družina ustvarila v mestecu Incline Village v Nevadi ob visokogorskem jezeru Lake Tahoe. Vojko dela kot menedžer, pozimi pa še trenira naraščajnike na smučišču Diamond Peak.

Nekoč v Sloveniji

Oče je ponosen na Lilo: »Letošnjo sezono je na tekmah severnoameriškega pokala v Koloradu in Kanadi začela zelo pozitivno.« Lani je odlično nastopila na ameriškem državnem prvenstvu, kjer je bila četrta v slalomu (druga mladinka) in druga v kombinaciji/superkombinaciji (prva mladinka). »Je ena najboljših mladink v ameriški slalomsko-veleslalomski ekipi,« doda Vojko.


Tina je lepa

Pozorno spremlja dogajanje v svetovnem pokalu, se razume tudi Tino Maze in Lindsey Vonn.

»Obe sta izjemni šampionki, imata kakovosti, ki jih občudujem. Tina je lepa smučarka, uživam ob gledanju njenih voženj. Lindsey je ena najbolj delavnih smučark, vedno je povsem osredotočena na tekmo. Obe si zaslužita tak in še večji uspeh, kot ga imata,« je jasna Lila, ki sta jo sicer navdušila Bode Miller in Benni Raich, med dekleti pa najbolj Marlies Schild. »Rada bi se kdaj pomerila z njo,« izda eno od svojih želja.

Prve zavoje je naredila pri dveh letih, prvič je tekmovala pri sedmih. Njen prvi trener je bil oče, zadnja leta nad njo bdi Seth McCadam. S slovenske smučarske zveze se o Lili niso nikoli pozanimali, navsezadnje pa so se v družini tako ali tako odločili, da bo smučala za Združene države Amerike. Da bi menjala smučarsko državljanstvo, mednarodna zveza FIS sicer dovoljuje. »Ampak o tem ne razmišljamo,« pravi oče, ki je z ženo financiral velik del hčerkine športne poti, »določene dele pa subvencionira tudi ameriška zveza«. Lila pove, da se pred leti ni mogla odločiti, smučala bi za obe državi. »Danes sem izjemno ponosna, da sem članica ameriške ekipe, komaj čakam na nastope v Evropi. Vem, da je Slovenija eden najlepših krajev, kjer sem kadar koli bila. Obožujem jezik, gore, ljudi, vse. Želim si, da bi tu nekoč imela svoj dom.« Lila slovensko razume in govori.

Za zdaj evropski pokal

Z debijem v svetovnem pokalu si ne beli glave. »V tem hipu sem z mislimi pri vsaki tekmi, ki je pred mano. Delam trdo. Če tako nadaljujem, bo prišla priložnost tudi v svetovnem pokalu.« Prizna, da je po očetu podedovala ne le športne gene, ampak tudi tekmovalno žilico ter ljubezen do narave. »Nikoli ne odneham,« pristavi, ob tem pa ne pozabi na podporo. »Imam izjemne starše, ki podpirajo moje sanje.«

V teh dneh bodo Lili na tekmah evropskega pokala ti nasveti prišli še kako prav. Jutri in v torek jo čakata dva veleslaloma v švicarskem Zinalu, v četrtek in petek dva slaloma v Melchsee Fruttu, 20. in 21. januarja pa bo startala še na slalomskih tekmah v Schrunsu. Po evropski turneji se bo vrnila domov, nato jo med drugim in petim februarjem v Vailu na nadaljevanju severnoameriškega pokala čakata po dva slaloma in veleslaloma. 

Deli s prijatelji