NESREČA

Slovenci z največ smole

Objavljeno 31. marec 2017 20.30 | Posodobljeno 31. marec 2017 20.30 | Piše: Miha Šimnovec

Poljaki izračunali, da so imeli naši smučarski skakalci v minuli zimi najslabše razmere.

Anže Lanišek je imel med vsemi smučarskimi skakalci v svetovnem pokalu daleč najslabše razmere. Foto: Dejan Javornik

Po koncu sleherne sezone napoči čas za poglobljene analize, s katerimi poskušajo odgovorni ugotoviti, kaj je bilo dobro in kaj ne, kaj bi se dalo popraviti, da bi bilo v prihodnje še bolje, itn. V strokovnem vodstvu slovenske reprezentance v smučarskih skokih se bodo pri razlogih za slabšo sezono skoraj zagotovo oprli tudi na izsledke raziskave ene od poljskih spletnih strani, po kateri naj bi imeli naši skakalci (gledano moštveno) pozimi z naskokom najslabše razmere. Tako so izračunali, da so naši reprezentanti v predolimpijski zimi 2017/18, ki se je iztekla z nedeljskim velikim finalom najboljše trideseterice svetovnega pokala v Planici, zaradi slab(š)ega vetra prejeli kar 131,3 točke dodatka, skoraj 100 več kot drugi največji osmoljenci Poljaki, ki so se sicer prvič v zgodovini veselili lovorike v pokalu narodov. Za izbrance Avstrijca Stefana Horngacherja, ki je vodenje Kamila Stocha & Co. prevzel lansko pomlad, so pripisali, da 35,1 točke pribitka niti ni veliko, če upoštevamo, da je med elito redno tekmovalo šest Poljakov.

»Kar zadeva Slovence, so verjetno pogrešali rojaka (Mirana Tepeša), ki prižiga zeleno luč. Čeprav ne moremo obtožiti Boreka Sedlaka, da je bil hudoben; Čeh je bil namreč izvrsten v svoji novi vlogi,« je presodil avtor Radosław Sarnik. Slabše razmere so v minuli sezoni spremljale še Američane (+ 21,3), Estonce, Švicarje (po + 18,5), Francoze (+ 11,2), Kazahstance (+ 9,0), Avstrijce (+ 8,6) in Južnokorejce (+ 7,0). Ne gre prezreti, da je za krmilom izbrane vrste ZDA glavni trener Bine Norčič, da reprezentanco Kazahstana vodi Janez Debelak in da je na čelu korejskega moštva Jure Radelj. Najboljši veter naj bi imeli Rusi (- 77,5), sledijo jim Japonci (- 51,0), Norvežani (- 44,4), Nemci (- 24,9), Čehi (- 16,8), Italijani (-14,1), Bolgar Vladimir Zografski (-11,1), Finci (- 6,1) in Kanadčana Mackenzie Boyd-Clowes ter Joshua Maurer (- 5,8).

Vse se zgodi z razlogom

Med posamezniki naj bi imel največ sreče Američan Casey Larson (- 29,6). V tej razvrstitvi so se mu najbolj približali Čeh Lukaš Hlava (-29,2), Nemec Stephan Leyhe (- 27,1), Norvežan Andreas Stjernen (- 26,7) in japonski veteran Noriaki Kasai (-23,5), ki je v nedeljo na letalnici bratov Gorišek zablestel s tretjim mestom in tako pri skoraj 45 letih (dopolnil jih bo 6. junija) vnovič izboljšal lastni rekord najstarejšega skakalca na zmagovalnem odru med elito.

Bog vetrov Eol je bil med Slovenci najbolj naklonjen Anžetu Semeniču, ki je s 15,9 točke odbitka pristal na 14. mestu, tik za skupnim zmagovalcem, Avstrijcem Stefanom Kraftom (- 16,2), med trideseterico, in sicer na 25. mestu, pa od naših najdemo le še Bora Pavlovčiča (- 9,3). Povsem drugačna slika pa je na razpredelnici osmoljencev, kjer so med šesterico kar štirje naši reprezentanti, na samem vrhu pa Anže Lanišek, ki so mu skupaj sešteli kar 57,1 dodatka.

»Vse se zgodi z določenim razlogom. Kdo ve, morda pa bom imel v prihodnji sezoni toliko boljše razmere,« je 20-letni Domžalčan, član SSK Mengeš, komentiral svoje prvo mesto v tem točkovanju. Ugoden veter naj bi imel le na olimpijski generalki v Pjongčangu, kjer ga je tudi izkoristil, saj je poletel do rekorda skakalnice (139,5 m) in z njim do četrtega mesta, s katerim je izenačil svojo najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu. Za Laniškom so se kot osmoljenci zvrstili Avstrijec Manuel Fettner (+ 49,0), Čeh Tomaš Vančura (+ 42,9) ter Anžetovi reprezentančni kolegi Jurij Tepeš (+ 36,7), Cene Prevc (+ 32,4) in Jernej Damjan (+ 27,5). Občutno bolje sta jo odnesla naša najboljša tekmovalca; Peter Prevc (+ 9,5) je na 24., njegov (naj)mlajši brat Domen (+ 0,5) pa na 45. mestu.

Deli s prijatelji