EKIPNA TEKMA

Slovenci v Planici drugi, Prevc spet z drugega planeta

Objavljeno 19. marec 2016 10.50 | Posodobljeno 19. marec 2016 12.57 | Piše: Mo. S.

Peter Prevc je v finalni seriji poletel kar 246 metrov.

Veselje za naše skakalce tudi danes.

PLANICA – V dolini pod Poncami je bila danes na sporedu ekipna tekma, na kateri so Slovenci branili lansko zmago. Po uspehih Petra Prevca in Roberta Kranjca so bila pričakovanja seveda velika.

Prevc, Kranjec, Jurij Tepeš in Anže Semenič so tekmo končali na drugem mestu, takoj za Norvežani. Ti so opravili osem odličnih skokov in Slovence premagali za 58,4 točke, kar je v daljavi kakšnih 50 metrov. Na tretjo stopničko so se uvrstili Avstrijci, ki so za našimi zaostali zgolj desetinko točke.

Kranjec s težavami v zraku, Prevc neverjetnih 246 metrov

Slovenci so imeli po prvi seriji dobro izhodišče, vendar je Avstrijec Stefan Kraft z 241 metri pokazal, da se ne bodo kar tako predali. Tudi Tepeš je izkoristil dane pogoje in poletel 234,5 metra, tako da je Avstrijce vendarle pustil za seboj. Norvežan Daniel Andre Tande (224,5 m) je sicer ohranil prvo mesto, vendar za pičle 0,4 točke pred Slovenci. Kranjec je imel pri drugem poletu velike težave v zraku, tako da je na koncu pristal pri zgolj 208 metrih, Norvežan Kenneth Gangnes pa je poletel kar 239 metrov in povečal prednost. Pred zadnjimi tekmovalci je bila tako Avstrija na drugem mestu, Slovenija pa na tretjem. Peter Prevc pa je spet preskočil vso konkurenco, saj je pristal pri neverjetnih 246 metrih. Avstrijec Michael Hayböck je kljub daljavi 233,5 metra poskrbel, da je Slovenija ostala na drugem mestu, takoj za Norveško. Johann Andre Forfang je namreč suvereno zaključil (233,5 metra) in le še potrdil, da so Norvežani letos kot ekipa preprosto najboljši.

Po prvi seriji Slovenci drugi

Tudi prva serija se je končala podobno, z drugim mestom Slovenije, takoj za Norveško. Tepeš je končno upravičil svoj sloves, se zbral in v prvi seriji pristal daleč, pri 225 metrih, kar je bilo dovolj za trenutno drugo mesto, za Avstrijo. Norvežan Tande je z 223 metri pristal na tretjem mestu. Semenič je poletel 210 metrov in ohranil drugo mesto Slovenije, vendar pa je Norvežan Anders Fannemel pokazal, zakaj je svetovni rekorder. Pristal je pri 234 metrih in se zasidral na prvo mesto. Po četrtini tekme je bila Slovenija tako na tretjem mestu. Kranjec je poletel 231,5 metra in Slovenijo dvignil na začasno prvo mesto, a Gangnes je poletel še dlje (233 m), tako da so bili Slovenci po prvih treh poletih na odličnem drugem mestu, le za Norvežani. Tudi Prevc je spet pokazal, da je iz pravega testa za prvaka, saj je Slovenijo z 229,5 metra vrnil na prvo mesto, potem pa je Forfang pristal pri 210 metrih. To je bilo vseeno dovolj za prvo mesto po prvi seriji, vendar pa se je razlika med vodilnima državama precej zmanjšala, na 9,3 točke.


Navijači v helikopter

Prireditelji so sporočili, da so bile že pred 7. uro vse parkirne kapacitete zasedene, na območju Planice in Rateč je parkiranih kar 430 avtobusov. Tudi osebnih vozil je povsod ogromno, marsikdo pa kar kroži in kroži v upanju, da bo čim bliže našel kakšen kotiček, kjer bi lahko parkiral svoje vozilo.

Ogromno navijačev pa se gneči izogne kar s helikopterjem. Slovensko podjetje Flycom namreč iz Kranjske Gore izpred hotela Kompas pa vse do letalnice neumorno in brez predaha prevaža navijače z nekaj debelejšo denarnico, saj stane prevoz ene osebe 60 evrov. (STA)

Poskusna serija Prevcu

Prevc je v poskusni seriji poletel 237 metrov, Kranjec 221,5 (sedma daljava poskusne serije), Semenič 209,5 (10. mesto), Tepeš pa 196,5 (24. mesto). Prevcu, ki je v poskusni seriji poletel najdlje, se je najbolj približal Avstrijec Michael Hayböck (235 metrov). Vlogo prvega favorita tekme so potrdili Norvežani, ki so imeli vse štiri skakalce v prvi deveterici. Kenneth Gangnes je bil tretji z 232 metri, Johann Andre Forfang četrti z 229 metri, šesti je bil Daniel Andre Tande z 223,5 metra, Anders Fannemel pa deveti z 214,5 metra.

Tekmo smo spremljali v živo:

Deli s prijatelji