NA DESKI

Slovenci so na Rogli napovedali deskarsko ofenzivo tudi v Sočiju

Objavljeno 20. januar 2014 12.36 | Posodobljeno 20. januar 2014 12.36 | Piše: Marko Uršič

Deskarji so na paralelnem veleslalomu za svetovni pokal iztržili športni priboljšek, perjanico je dobil Žan Košir z drugim mestom.

Žan Košir je v letošnji sezoni svetovnega pokala najbolj stalen slovenski deskar. Foto: Tadej Regent/Delo

Deskanje je svetla (r)evolucija zimskega športa, a sobotno vreme na Rogli je bilo skrajno mračnjaško. Dež, veter, megla in mraz, ki se je skozi mokroto zažrl do kosti, pa vseeno niso preprečili odličnega nastopa slovenskih predstavnikov na tekmi za svetovni pokal, drugi zapored po lanski premierni. Paralelni veleslalom je sicer dobil Avstrijec Lukas Mathies, a Žan Košir je zasedel drugo, Tim Mastnak četrto, najboljše mesto v karieri, Rok Marguč je pristal na sedmem, Rok Flander pa na osmem mestu. Devetindvajsetletni Tržičan Košir je že lani na progi na smučišču Jasa osvojil drugo mesto, podprvak v tekmah svetovnega pokala je zdaj že štirikrat. Ali je že naveličan drugih mest? »Na začetku je kazalo dosti slabše, v kvalifikacijah sem bil precej izgubljen. To je tudi posledica tega, da sem bil v enem mesecu le dva dneva na veleslalomski deski. Potem sem se skozi tekmo znova malce učil, kaj bi sploh počel. Ugotovil sem, kaj si lahko dovolim in česa si ne smem. Če sem pošten do sebe, moram reči, da sem zadovoljen. Na koncu pa ni tistega navdušenja v meni, ker vedno lahko v velikem finalu le čestitam nekomu, ki je bil boljši od mene,« je začel. V drugi finalni vožnji je že skoraj ujel tekmeca, a nato zgrešil vratca. »Začela sva spuščati, Avstrijec je vzel zelo slabo linijo, delala sva napake, hkrati tvegala. Meni se ni izšlo, nisem pa hotel dvigniti linije, moje telo ni v takšnem stanju, da bi se dol metal. Če bi šlo za življenje, bi ujel tiste zavoje in progo izpeljal. Zelo vesel sem, da mi je v takšnih slabih razmerah uspelo voziti, da sem jih spoznal. Obljubljajo nam, da nas v Sočiju lahko čaka tudi to. Zdaj vem, kako je voziti v dežju, megli, zapomnil sem si in vidim, da sem tega sposoben.« Bo v Sočiju skočil na stopničko višje? »Zakaj pa ne. Če bo na koncu vse odvisno le od mene, se bom poskušal iz napak, ki se mi dogajajo, kaj naučiti, in skupek teh dosežkov bi moral biti dovolj tudi za lepo tekmo v Sočiju. Olimpijskih medalj v Sloveniji ni veliko, naj se mi vsaj tam vse poklopi,« je dodal Tržičan, njegovo mesto denimo še čaka osvajalca olimpijske žlahtne kovine, ki je moral v svetovnem pokalu Mathiesu tudi prepustiti vodilno mesto v paralelnih disciplinah.

Fis se lahko samo uči

Dvaindvajsetletni Celjan Tim Mastnak, nekdanji svetovni mladinski prvak v veleslalomu, je odlično unovčil poznavanje tekmovalne grbine na Rogli, na kateri je skoraj vsak dan. »Poznam vsako izboklino, to je bila v tej megli zagotovo prednost. Če v slabih razmerah dobro vozim, potem naj bo v Sočiju slabo vreme. Vedel sem, da lahko tukaj tudi zmagam, s tem namenom sem šel v tekmo. Malce mi je spodletelo, sem četrti, a sem še vseeno vesel. Zdaj vidim, da se da s konkurenco, zakaj ne bi iz Sočija prinesel kolajne?« je bil Mastnak povsem navdušen nad velikim uspehom.

Laški Celjan, svetovni prvak v paralelnem slalomu Rok Marguč, je tudi deskal po znanem snežišču, o sedmem mestu in predvsem ozračju in prirediteljih pa je navrgel: »Vzdušje je neverjetno, vsa čast vsem, ki v takšnem vremenu stojijo tu in navijajo za nas. Še večja pohvala pa gre vsekakor organizatorjem za tako dobro progo. Marsikje v tujini bi bila na takšni progi ob takšni količini dežja totalna katastrofa. Tukaj pa se je dalo voziti, ni bilo tako slabo, kot je bilo videti.« O dosežku je dodal: »Predvsem pri najboljših so vožnje lahko loterija, lahko si, lahko te ni. Ne nazadnje, okej, v redu, med osem sem prišel, a to ni to, kar sem si želel. Morda sem čutil malce pritiska zaradi domače tekme, vse je drugače, ker je doma.« Marguč pa je še dodal, da so pri odnosih s Smučarsko zvezo Slovenijo še vedno težave, a se s tem ne ubada več. »V zadnjem času so na njej ljudje, ki za to niso primerni in nimajo zveze s športom, in menim, da se to mora na volitvah, ki nas čakajo ta teden, spremeniti,« je deloma povedal, kaj ga teži.

Rok Flander, nekdanji svetovni prvak v paralalnem veleslalomu, je bil zadovoljen z osmim mestom. »Ravnokar sem opazil, da sem zlomil smučarski čevelj, tudi zaradi tega ta ponesrečena vožnja. Je pa Košir najbolj neugoden nasprotnik, ki bi si ga v četrtfinalu želel. Deževne razmere mi niso nikdar ustrezale, je pa to osmo mesto dober kazalnik forme in se že veselim olimpijskih iger. Vračam se še po poškodbi, in nekaj časa poteče, da tekmovalec spet dobi to samozavest. Kar pa je težko v deskarskem svetovnem pokalu, glede na to, da imamo tekmo enkrat na dva meseca. Vsa čast organizatorjem, naredili so nemogoče, ljudje s Fisa se lahko samo učijo,« je pripomnil in dodal nekaj misli tudi o slovenski deskarski reprezentanci. »Po negativni izkušnji z Dejanom Koširjem, ko nas je oviral in me ni spustil zraven, ko sem prihajal, kot zdaj prihaja Žan Košir, sem se odločil za drugo pot. Postavili smo ekipe, lahko sem le vesel, da ves čas ni šel le zame, ampak tudi za druge. Je pa škoda, da v tem trenutku nimamo ekipe, ne bi želel, da se meni, da sem jaz tisti, ki si ne bi želel imeti ekipe. Lani sem si prizadeval, da bi jo spet naredili. Ampak naletel sem na oviro, da pač Žan Košir in Rok Marguč ne moreta skupaj vaditi, in tukaj se je vse končalo,« je podal 34-letnik.

Deli s prijatelji