SVETOVNO PRVENSTVO

Slovaška, Češka, Finska začele z zmagami, Švedi s porazom

Objavljeno 04. maj 2013 00.54 | Posodobljeno 04. maj 2013 00.57 | Piše: STA, Ma. F.

V švedski skupini bo v soboto ob 12.15 proti Norveški SP začela tudi Slovenija.

STOCKHOLM – Končane so prve štiri tekme svetovnega hokejskega prvenstva elitne skupine na Švedskem in Finskem. Popoldne sta favorizirani Slovaška in Češka premagali Francijo oziroma Belorusijo, več dela pa so imeli Finci in Švedi; prvi so se s 4 : 3 po podaljšku rešili v boju z Nemčijo, drugi pa so morali priznati premoč Švicarjem z 2 : 3.

Na večernih tekmah uvodnega dne sta se predstavili obe reprezentanci gostiteljici. V Helsinkih je že dišalo po presenečenju, saj so vztrajni in trdni Nemci najprej izenačili na 2 : 2, nato pa ob koncu z zadetkom Torstena Ankerta v 57. minuti povedli in bili tik pred zmago. Toda za Fince je izenačil Pettri Kontiola minuto in pol pred koncem, v podaljšku pa je nato za 4 : 3 (1 : 0, 1 : 1, 1 : 2; 1 : 0) in veselje domačih poskrbel še Sakari Salminen.

Svetovni podprvaki Slovaki niso imeli večjih težav

Podobno je bilo v Stockholmu. Švicarji se niso predali že vnaprej in so dali Švedom v trdi in borbeni tekmi jasno vedeti, da jih zanimajo le tri točke. Zelo blizu so jim bili po polovici tekme, ko so po golih Matthiasa Bieberja in Nina Niederreiterja vodili z 2 : 0, upanje je Švedom vrnil Johan Fransson. V zadnjem delu so domačini zaman napadali, ko pa so potegnili vratarja iz gola, so Švicarji na prazen gol povedli s 3 : 1. A sledila je napeta končnica, saj so domači le 10 sekund zatem spet zadeli, toda gol Simona Hjalmarssona 22 sekund pred koncem je bil tudi zadnji na tekmi in nekoliko nepričakovane, a zaslužene zmage so se veselili Švicarji.

Svetovni podprvaki Slovaki niso imeli večjih težav v uvodni tekmi. Do sredine zadnjega dela so že vodili s 5 : 0, Francozi so lahko le še ublažili poraz, na koncu je bil izid 6 : 2. Čehi so Belorusijo premagali z 2:0, a je bila pot do uspeha proti drugemu tekmecu Slovenije težka, gola pa sta padla sredi prve in zadnje tretjine.

V švedski skupini bo v soboto ob 12.15 proti Norveški SP začela tudi Slovenija.
 

Deli s prijatelji