SVETOVNI POKAL

»Skulirajte se in skačite!«

Objavljeno 13. februar 2015 15.15 | Posodobljeno 13. februar 2015 15.15 | Piše: Marko Uršič

Ljubno konec tedna gosti elito svetovnega pokala smučark skakalk.

Maja Vtič.

Konec tedna na Ljubnem ne bo flosarstva, kar je tudi značilnost Zgornje Savinjske doline. Smučarski skoki so na vrsti, dekleta se bodo merila za točke svetovnega pokala. Slovenske orlice v tej zimi dejavno krojijo vrh, Špela Rogelj je za uvod zmagala na Norveškem, v boju za veliki kristalni globus je na četrtem mestu, a tu so tudi druga dekleta, Maja Vtič, Eva Logar, Katja Požun, Urša Bogataj, ki bi jim motivacija na domači zemljici lahko zrasla v skoke za zmagovalne stopničke. Ljubenski skakalni program se začne danes ob 12. uri z uradnim treningom, dve uri pozneje so kvalifikacije. Jutri je uvodna tekma z začetkom ob 14. uri, pred tem je ob 12.45 poskusna serija, v nedeljo še druga preizkušnja, prav tako z začetkom dve uri po poldnevu.

Stane Baloh, glavni trener skakalk, oprodo ima v Primožu Peterki, mora pred tekmama na Ljubnem miriti pozitivno napetost svojih varovank in vso stvar zaviti v racionalni paket misli in čustev. »Puncam sem rekel, zavedajte se, doma smo, okoli vas bo več medijskega pompa. Preprosto ga vzemite na takšen način, kakršen je; ženskim skokom moramo nekaj vrniti, in tudi Ljubenčanom, ki so se res potrudili, da so pripravili tekmi. To je tudi v opisu del deklet. Omenjeno so sprejele. Vedo, da je na Ljubnem malce več pritiska, tam je za vsakim vogalom kdo, ki s skakalkami želi spregovoriti besedico ali dve. Na to so pripravljene in še enkrat jih bom lepo opozoril: skulirajte se, prva naloga so skoki. Tisto, kar morate javnosti pač povedati, dajte, ker je to dobro za nas ali za vas,« je Baloh opisal psihoznačilnost in priprave na domačo tekmo.

Bloudkovi časi

Skakalnica na Ljubnem je zastarela, Mednarodna smučarska zveza (FIS) je za to zimo še dovolila tekmovanja na njej. »Moja filozofija je, da ko prideš na tekmo, je skakalnica takšna, kot je. Nimaš možnosti izbire. Ali se s to napravo spopadeš in bojuješ ali pa se vdaš v usodo. Če se vdaš, je lahko posledica le slaba volja, če se bojuješ, pa kljub temu, tudi če ti ne gre, pri sebi veš, da si se boril. Ljubenska skakalnica je specifična, ravno zaradi zaletišča, ki je tako strmo, kot je bilo leta... Ne bom govoril, ker je to zelo daleč nazaj. Iz Bloudkovih časov ali pa še kakšnih deset, dvajset let nazaj. Takšna je, kot tako jo je treba vzeti. Tekmi bomo oddelali dobro, kot se le da. Tako specifične skakalnice, kot je na Ljubnem, ni daleč naokoli. Tudi če je kakšna z malce bolj strmim naletom, je to tudi že težava, ker so zdaj položni naleti, dolgi radiusi, vse je lepo speljano. In morda včasih takšna skakalnica pride tudi prav, ker povzroča pritisk. Nove skakalnice namreč nimajo nobenega ritma, ljubenska ga daje, a težava je v tem, ker se vse dogodi v tako kratkem času. Treba je počepniti, se pripeljati, zdržati in odskočiti, pa že leteti. Na takšni napravi se ravno zaradi tega prej naredi kakšna napaka,« je pojasnil trener slovenskih skakalk.

»Letošnjo sezono je opaziti napredek oziroma je kakovost skakalk v svetovnem pokalu veliko veliko večja. Ne le prvih desetih, tudi drugih in tretjih. Zaradi tega si želim, da bi imeli tudi pri dekletih ekipno tekmo. A poznam delovanje mednarodne zveze; trajalo bo še najmanj eno olimpijsko obdobje, da pridemo do ekipne tekme. Slovenci smo znani, čeprav smo vsak bolj zase, da kot ekipa, sploh v skokih, delujemo dobro. Menim, da bi tako lahko bilo tudi pri dekletih,« je zaključil Stane Baloh.

Deli s prijatelji