ALPSKO SMUČANJE

Skrivnostni krizni sklepi, Gorišek govori o truplih

Objavljeno 13. november 2014 11.12 | Posodobljeno 13. november 2014 11.12 | Piše: Marko Uršič

Predsednik zbora in odbora za alpsko smučanje je odkrito proti rešitvenim predlogom.

Kakšna usoda čaka slovenske alpske smučarje? Foto: Marko Feist/Novice

Včerajšnja seja zbora panoge za alpsko smučanje je bila že za uvod zanimiva. Udeležil se je je namreč tudi vodja panoge Vlado Makuc, ki sta ga Smučarska zveza Slovenije (SZS) in Mednarodna smučarska zveza (FIS) kaznovali zaradi razvpite afere prirejenih krvavških tekem za tajsko violinistko Vanesso Mae. Krizna skupina petih najboljših slovenskih alpskih klubov (Alpetour, Kranjska Gora, Olimpija, Branik in Triglav) je z vrhovnim možem, direktorjem SZS Jurijem Žurejem – oblikovana je bila na pobudo predsednika SZS Enza Smrekarja na zadnjem izvršilnem odboru –, predlagala 12 točk za rešitev finančnih težav oziroma za omilitev pomanjkanja denarja v slovenskem alpskem smučanju. Zastopnik Triglava se je sicer članstvu v komisiji odrekel, saj zastopa mnenje alpskega odbora.

Minimalno za najmlajše

»Zaradi petega in sedmega sklepa sem se pritožil, a nisem dobil odgovora,« je povedal Dušan Gorišek, predsednik alpskega zbora in odbora. Ta je predlagal, da se zaradi obilice materiala pri sklepih te posreduje predstavnikom klubov naslednji dan po elektronski pošti, da svoje mnenje pove tudi baza. Ti predlogi za ozdravitev alpskega bolnika pa bodo šli še na IO, da razpravlja in odloči o njih. »Za moje pojme se gre čez trupla, neskladno s stroko. Po tem sanacijskem programu se lahko zgodi, da bomo morali določena sredstva vrniti. Žagamo vejo, na kateri sedimo,« je Gorišek tudi javno potrdil, da nasprotuje sklepom oziroma predlogom krizne skupine. Včeraj na alpskem zboru sicer ni bilo direktorja Žureja, saj je bil na sestanku z enim od pokroviteljev za alpske discipline. »Po sanacijskem predlogu bodo za mladinski in otroški program namenjena minimalna sredstva,« pa se je kljub Goriškovi rezerviranosti zarekel Vlado Makuc in razkril del predlaganih sklepov, da alpinski Titanik ne bi trčil v ledeno goro.

Mesec, dva zamude s plačili

Pri poročanju o dejavnostih smučarjev in smučark ter predlogu kriterijev za sestavo ekip v različnih kategorijskih skupinah in na prvenstvih je imel glavno besedo Makuc: »Opravljeni program pri alpskih smučarjih in smučarkah plačujemo z enomesečno, dvomesečne zamudo in tudi s kreditnimi karticami. Zato imamo težave s hotelirji,« je razkril panožni vodja. Razvila se je zelo živahna debata, zakaj poleg Tine Maze v finskem Leviju ne bo nastopila nobena druga slovenska alpska smučarka. Pozneje se je izkristaliziralo, da je seveda v ozadju pomanjkanje denarja, pa tudi kakovost v slalomu. Po Makucu ta ni na najvišji ravni. So pa bili člani alpskega zbora zelo užaljeni, da zunanji svet tudi tako dojema zdajšnji kočljiv položaj slovenskih alpink. In ne le njih.

Deli s prijatelji