TEKAČICA

Skandiblejka stavi na klasiko

Objavljeno 30. oktober 2014 13.42 | Posodobljeno 30. oktober 2014 13.42 | Piše: Marko Uršič

Katja Višnar želi v novi zimi v klasičnem koraku priteči na stopničke.

Katja Višnar že pogleduje proti novi zimi. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Ljubljanski maratonci so odtekli svoje, svoje morajo še tisti na snegu. Poleg bronaste olimpijke Vesne Fabjan bo Blejka Katja Višnar v naslednji zimi ena od udarnih adutinj slovenske tekaške reprezentance. Četrta v sprintu na svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju pred dobrim letom in pol v Val di Fiemmeju je seveda najprej potešila klišejsko novinarsko poizvedovanje o pripravah in pričakovanjih za mesece, ko bodo z neba padale snežinke, prizorišča tekem pa bodo primerna za romantičen zimski sprehod ali tek v naravi. »Priznati moram, da sem imela zelo dobro poletje. Če sem bila lansko sezono v tem obdobju malce utrujena, sem bila zdaj res pozorna, da bi imela tudi v jesenskem delu več energije. In res, tiste pomembne treninge sem dobro opravila. Na višinskih pripravah sem imela zelo dober občutek, čutila sem učinek dobrega dela. Upam, da bo podobno tudi na naslednjih višinskih treningih. Na Norveškem je sicer že padel sneg; tako menim, da bo do tekem šlo kar ena, dva, tri. Že na uvodnih pa želim dobro začeti, to bi mi za naprej veliko pomenilo,« je živahno pripovedala Katja. No, Norveško tako rada omenja tudi zaradi srčnega izbranca Ole Vigna Hattestada, olimpijskega zmagovalca iz Sočija v smučarskem teku. Ko je v Skandinaviji, tudi živi v Lillehammerju.

Pogodbe še ni podpisala

Svetovno prvenstvo naslednjega leta bo v Falunu, dekleta pa bodo sprintala v klasičnem tekaškem koraku, ki je Višnarjevi bližje. »Je moja priljubljena tehnika, a ko gledaš rezultate, tudi vidiš, da imam v bistvu v skatingu celo boljše uvrstitve. Čeprav jih zelo veliko reče, tudi sama vem, da je klasična tehnika moja, v njej zelo lepo tečem, imam tudi moč. V klasiki si želim napredka, takšnega, da bi v svetovnem pokalu prišla na stopničke. To je moj letošnji cilj,« je dodala tekmovalka, ki je bila februarja 2011 v prostem sprintu v Ribinsku druga za kolegico Fabjanovo. Bo pa Skandiblejka pozimi izpustila Tour de Ski in se s konkurenco merila na turneji v Falunu, torej na prizorišču nordijskega SP.

Višnarjeva v sanacijskih naporih Smučarske zveze Slovenije še ni podpisala pogodbe. »V bistvu kakšnih financ še nisem niti dobila, dobila sem samo pripravljeno pogodbo. Ta sicer še ni tista končna; malce že razmišljam o tem, a poskušam čim manj. Ni moja stvar, da to urejam, je pa prav, da se tudi tekmovalci vključimo v stvari, ki so v pogodbi. Vso stvar so nam pokazali malce prepozno, ker bi se lahko z nami že precej prej začelo vse usklajevati in reševati stvari,« je sklenila Katja Višnar.

Deli s prijatelji