POLETI

Skakalno posten se je na poletih obilno najedel

Objavljeno 12. januar 2015 10.44 | Posodobljeno 12. januar 2015 10.44 | Piše: Marko Uršič

Jurij Tepeš je bil s tretjim mestom slovenski junak edine tekme v poletih na Kulmu. Potrdil je vrnitev v formo, Peter Prevc je uspeh zaokrožil s četrtim mestom.

Jurij Tepeš.

V športu se sreča obrača. Jurij Tepeš v letošnji sezoni ni kazal zadovoljive skakaške forme, glavni trener slovenske reprezentance Goran Janus ga zato tudi ni vzel na novoletno turnejo. Stanežičan je doma vadil, Janus pa se je odločil, da bo 25-letnika v ogenj spet poslal na poletih na prenovljeni letalnici Kulm na avstrijskem Štajerskem. Jurij je rojeni letalec; to je dokazal tudi pri kulmskih poletih. V petek je bil najboljši v kvalifikacijah, na edini (sobotni) tekmi, včerajšnjo je odpihnil veter, pa se je v drugem skoku z daljavo dneva oziroma 231 metri s šestega mesta po prvi seriji na koncu prebil na tretjo stopničko zmagovalnega odra. Po seštevanju vseh točk je slavil Nemec Severin Freund pred zmagovalcem novoletne turneje Stefanom Kraftom iz Avstrije, Peter Prevc je imel po polovici poletov z 205 metri tretje mesto, v drugi seriji (193 m) pa je nazadoval na četrto, saj ga je po metraži prehitel reprezentančni tovariš.

Če je v nedeljo letenje odpadlo, razlog sta bila močan veter in dež, pa so bile v Bad Mitterndorfu težave z vetrom tudi v soboto. Močan veter, ki je spreminjal smer, je odnesel poskusno serijo, nato pa orle pošteno motil pri letenju za točke in vsi, zaradi pihanja v hrbet, niso zmogli na široko razprostreti kril. Najbolj je prizemljilo Roberta Kranjca, ki je s 116 metri končal kot zadnji, 40., zato pa je bil Jernej Damjan na koncu sedmi, Rok Justin pa 26.

Forma tudi za manjše

»Menil sem, da bomo na začetek tekme zaradi vetra čakali še dlje. V bistvu sem bil zelo zadovoljen že s prvim poletom, bilo je podobno tistemu, kar sem iskal. Če imaš več vetra v hrbet, pa je veliko težje, sploh z mojim načinom skakanja, kjer se manj odrinem. V prvi seriji je bilo težje skakati,« je pripomnil Jurij Tepeš, ki je sicer prišel do četrte posamične uvrstitve na stopničke v karieri. O tekmovalnem postu v zadnjem času pa je navrgel: »Res sem že komaj čakal tekme, že kar nekaj let med zimo nisem bil tako dolgo brez njih. Izpustil sem tudi celinski pokal v Engelbergu, da bi se čim bolje pripravil na nadaljevanje sezone, in za zdaj kaže, da se je vse izšlo zelo dobro. Je pa treba formo prenesti tudi na manjše skakalnice, na katerih si ne smem privoščiti napak.« Zadnjo besedo mora seveda imeti glavni trener Goran Janus. »Ne le da smo zadovoljni. Super rezultat, ker je bila tekma zelo težka. Moč vetra se je vseskozi menjavala, sicer ni bilo nevarno za letenje, a če nisi začutil smuči, je bilo zelo težko. Kratki poleti so bili večinoma zato, ker ni bilo dovolj naleta. Ta nalet 51 metrov je pač maksimum in zato ni bilo več boljših poletov. Jurijeva vrnitev je najboljša za skakalca; namreč, da izpustiš novoletno turnejo in si potem na stopničkah na poletih. Upam, da bo to zanj nov zagon za naprej. Čestitke tudi Petru in Jerneju, borila sta se, bile so sicer tudi drobne napake. Čestitam tudi Roku za prve točke na poletih,« je bil zadovoljen prvi mož slovenske stroke.

Loitzl objavil konec kariere

Avstrijec Wolfgang Loitzl je pod letalnico na Kulmu objavil konec svoje športne poti. Nekdanji svetovni prvak in zmagovalec prestižne novoletne turneje štirih skakalnic (oboje leta 2009) ter ekipni olimpijski zmagovalec (2010) je vest objavil tri dni pred svojim 35. rojstnim dnevom.

Poleg posamične zlate medalje na SP je osvojil še šest ekipnih prvih mest, štirikrat je zmagal v svetovnem pokalu in skupaj v tem tekmovanju šestnajstkrat stal na zmagovalnih stopničkah.

Pred to sezono se mu ni uspelo dobro pripraviti in se ni uvrstil v avstrijsko ekipo za novoletno turnejo niti za Kulm.

Rogljeva 3. z izposojenimi smučmi

Slovenka Špela Rogelj je bila tretja na uvodni tekmi za svetovni pokal smučarskih skakalk v Saporu na Japonskem. Na drugi tekmi sezone je bila s 265,1 točke (88,5 in 96,5 m) le za Japonko Saro Takanaši (249,9 točke; 97 in 98 m) ter Avstrijko Danielo Iraschko-Stolz (231,1; 98,5 in 94 m). Točke za svetovni pokal so osvojile tudi druge Slovenke; Maja Vtič je končala na osmem mestu, Katja Požun je bila 14., Eva Logar 21., Urša Bogataj pa 26. Takanašijeva je dobila tudi drugo tekmo v Saporu in prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Za 26. zmago je zbrala 236,3 točke (87,0; 97,0), druga je bila Nemka Carina Vogt (230,7 točke; 93,5; 94,0), tretje mesto pa je pripadlo Avstrijki Chiari Hölzl (230,4; 88,5; 92,5); ta je prvič stopila na zmagovalni oder, po prvi seriji pa celo vodila. Vtičeva je bila sedma, Rogljeva pa deseta; v skupnem seštevku je zdaj tretja. Bogatajeva je osvojila 21. mesto, Požunova je bila 22., Logarjeva pa je nastop sklenila na 27. mestu. Slovenke so si morale za tekmi izposoditi smuči, saj te niso prispele v deželo vzhajajočega sonca. 

Deli s prijatelji