NOVOLETNA TURNEJA

Skakalni ognjemet za vstop v novo leto

Objavljeno 29. december 2013 11.44 | Posodobljeno 29. december 2013 11.45 | Piše: Marko Uršič

Na tradicionalni novoletni turneji bo Gregor Schlierenzauer lovil še tretjo zaporedno skupno zmago, slovenski orli pa bodo napadali stopničke.

Peter Prevc bo eden od slovenskih adutov za vidno uvrstitev v nizu tekem na štirih skakalnicah. Foto: Igor Zaplatil/Delo

Novo leto je pred vrati, za snežno Evropo pa bo najpomembnejši športni prehod v leto 2014 že 62. novoletna turneja smučarjev skakalcev. Avstrijec Gregor Schlierenzauer bo lovil tretjo zaporedno skupno zmago, če bi mu to uspelo, vedelo se bo po skokih v Bischofshofnu 6. januarja, pa bi dan pozneje kar se da najlepše proslavil 24. rojstni dan. A odlično bo treba nastopiti tudi prej, v nemških Oberstdorfu (danes) in Garmisch-Partenkirchnu (1. januarja) ter tirolskem Innsbrucku (4. januarja).

Največji izzivalec Schlierija bo Poljak Kamil Stoch, vodilni v svetovnem pokalu, tudi drugi Stochovi rojaki so v ofenzivi, v ozadju pa kot napete puške čakajo še Nemci, Norvežani in seveda tudi Slovenci. Če bi Gregorju, zmagovalcu 52 tekem v svetovnem pokalu, uspel veliki met, bi postal šele drugi s tremi zaporednimi skupnimi uspehi, Norvežan Bjørn Wirkola je bil nepremagljiv 1967., 1968. in 1969.

Trener Avstrijcev Alexander Pointner pravi, da izidi na dosedanjih tekmah svetovnega pokala ne igrajo nobene vloge, saj je to posebno tekmovanje. »Položaj je podoben lanskemu,« se hrabri Pointner. A Stoch je na zadnjih štirih tekmah dvakrat zmagal, dvakrat pa je bil drugi.

Letos se bodo skakalci potegovali tudi za 257.000 evrov nagradnega sklada, skupni zmagovalec bo na koncu bogatejši še za 16.340 evrov. Zanimivo, tudi prvi v kvalifikacijah bo v žep pobasal 2000 evrov. Varovanci slovenskega glavnega trenerja Gorana Janusa prav tako želijo doskočiti do vidnejših uvrstitev in si prislužiti kaj evrskega priboljška.

Prvič z laserjem

Robert Kranjec, Peter Prevc in druščina, razen v Klingenthalu, v letošnji zimi še niso povsem pokazali, kaj resnično zmorejo, zdaj bo priložnost za to. »Želimo si enega skakalca skupno do 10. mesta in enega do 15.,« je Janus tokrat pri napovedih za odtenek skromnejši. Še to, na tekmi v Oberstdorfu bodo prvič uporabili lasersko tehniko in potegnili črto na doskočišču, ki bo gledalcem na skakalnem stadionu točno ponazorila, ali je skakalec po dolžini skoka preskočil prejšnjega vodilnega. Takšna tehnična rešitev je že na voljo televizijskim gledalcem, lasersko za tiste ob skakalnici pa bodo uporabili le na prvi tekmi novoletne turneje, danes.

Kot edini slovenski skakalec doslej je na novoletni turneji v sezoni 1996/97 slavil Primož Peterka; ta ima tudi posamični zmagi v letih 1997 in 2003, obe iz Garmischa. Slovenija ima štiri posamične zmage, dve sta dodala še Primož Ulaga v Innsbrucku leta 1987 in Peter Žonta, prav tako v tem tirolskem mestu, 2004.

Deli s prijatelji