SKOKI

Skakalni ognjemet tokrat brez slovenskega ognja

Objavljeno 02. januar 2014 12.29 | Posodobljeno 02. januar 2014 12.30 | Piše: Marko Uršič

Slovenski skakalci v Garmischu brez potrditve uvoda, Peter Prevc 18. na drugi tekmi novoletne turneje.

Peter Prevc.

Za skakalce ni počitka. Po opravljenih kvalifikacijah na silvestrovo so že prvi dan leta 2014 nastopili na drugi tekmi novoletne turneje, še vedno v Nemčiji, tokrat v Garmisch-Partenkirchnu. Kvalifikacijski skoki so sicer minili v prekrasnem sončnem vremenu, pred tisočero množico ljudi, ki si je čas, na stojnicah, krajšala tudi z raznoraznimi napitki in kakšno mastno bavarsko klobaso. To pa ni motilo peresno lahkih orlov; Avstrijec Thomas Diethart je bil v kvalifikacijah najboljši in je tudi pobral denarno nagrado 2000 evrov, Slovenca Peter Prevc in Robert Kranjec pa sta bila četrti in peti. Sledil je prehod v novo leto; slovenski in češki skakalci so ga denimo skupaj praznovali v istem hotelu.

Velika novoolimpijska skakalnica je od Slovencev najprej videla Jurija Tepeša, ki pa je bil v tekmovalnem paru z Avstrijcem Wolfgangom Loitzlom slabša polovica (128 m : 131,5 m). Tomaž Naglič je bil enake (ne)sreče, Poljak Krzysztof Biegun je bil s 128 metri daljši in točkovno boljši od njegovih 126 m. Sledil je prvi skok Jake Hvale, ki si je s 131 metri, 22. mesto, kot srečni poraženec pridobil pravico tudi do finalnega nastopa. Čeh Jan Matura je bil namreč še daljši, doskočil je do 132,5 metra. Že v naslednjem paru je Jernej Damjan v dolino prav tako priletel na znamko 131 metrov, a finski veteran Janne Ahonen je pokazal znanje do daljine 132,5 m; slovenski skakalci niso bili slabi, tudi Damjan je kot 26. prišel v finale, a konkurenca tudi ne počiva.

Avstrijec Gregor Schlierenzauer se je komaj izvlekel iz poraza v paru z Nemcem Michaelom Neumayerjem, nato pa je led, pred skokom Norvežana Andersa Jacobsena, ki se je skotalil po zaletni smučini, za nekaj trenutkov ustavil tekmovanje. Tudi Rok Justin (120 m) ni bil boljši od svojega tekmeca, Poljak Klemens Muranka je pač objektivno boljši, tokrat je doskočil do 130 metrov in pol. Zmagovalec Oberstdorfa Simon Ammann je v večji meri pokazal, po kaj je prišel na novoletno turnejo, a 133,5 metra bi lahko bilo še daljših, peto mesto še boljše. Anders Bardal je bil slab, le 21. mesto po prvi seriji ni bilo to, kar je pričakoval. Japonec Juta Vatase (125,5 metra) ni bil kos Robertu Kranjcu, a 130 m je pomenilo 17. mesto po prvi seriji, leteči Kranjec je bil še najboljši od Slovencev. Čeh Lukaš Hlava (125 m) je bil pričakovano slabši od Petra Prevca, a tudi Pero Mišica teh ni pokazal v vsej svoji moči, 128,5 metra in le 24. mesto po prvi seriji. Nato pa je zasijala zvezda jutranjica, Avstrijec Thomas Morgenstern je priletel na 139 metrov in prevzel vodstvo, a le do zmagovalca kvalifikacij Dietharta, ki je nato s 141 metri prekosil vse in vodil po prvi seriji. Novoletni skakalni ognjemet je upravičil svoje ime, lepa tekma in sončno vreme, najlepša dejavnika za preživetje 1. januarja v Garmischu.

Kvalifikacije kazale na bolje

V drugi seriji so se slovenski nastopi vrstili kot po tekočem traku, a večinoma po vrstnem redu skokov med tistimi po 20. mestu. Jernej Damjan je bil zelo dober (133 m), Prevc s 133,5 metra pričakovano daljši, mladi Primorec Hvala pa je s krajšim skokom, pristal je na 128,5 metra, nekoliko pokvaril uvrstitev. Robert Kranjec ni bil zadovoljen s svojim skokom; odkimal je namreč z glavo, kaj mu pomeni teh 131 preskočenih metrov. Končne uvrstitve slovenskih orlov so tako bile Prevc 18., Kranjec na 21. mestu, 22. Damjan, prvič letos je osvojil točke svetovnega pokala, in 29. Hvala. Kvalifikacije so nakazovale, da bo slovenski izkupiček boljši, a takšni so pač smučarski skoki; odloča veliko dejavnikov: dnevna forma, vremenske oziroma vetrovne razmere, samozavest...

To je bil torej skakalni ognjemet brez slovenskega ognja, tudi branilec naslova zmagovalca novoletne turneje Schlierenzauer v nogah in krilih ni imel tiste iskrice, 133 metrov mu je na koncu prineslo le osmo mesto. Tudi vodilni v svetovnem pokalu, Poljak Kamil Stoch, na koncu ni bil povsem zadovoljen s 7. mestom. Ammann je napadel, 139 metrov, Morgenstern pristal pri isti dolžini, Diethart pa fenomenalno poletel na 140,5 metra in 21-letnik je povsem zasluženo slavil pred rojakom in Švicarjem. Še več, mladenič iz Tullna je prevzel tudi skupno vodstvo na turneji, 11 in pol točke pred zvezdo jutranjico, Amman na tretjem mestu zaostaja za 13 točk. Peter Prevc je skupno, pred sobotno tekmo v Innsbrucku, na šestem mestu. »Predvsem sem zadovoljen z nastopom Jerneja Damjana, ki je po dolgem času v svetovnem pokalu znova osvojil točke. Več sem pričakoval od Prevca; če bi bil v prvem skoku na takšni ravni kot v finalnem, bi bil višje,« je slovenski delež v Ga-Pa komentiral glavni trener Goran Janus.

Jezerškova 41., Čebaškova bolna

Finska smučarska tekačica Kerttu Niskanen je dobila preizkušnjo na 10 km v klasičnem slogu s skupinskim startom na turneji Tour de Ski v Lenzerheideju. Slovenska predstavnica Barbara Jezeršek je bila 41., druga Slovenka Alenka Čebašek pa ni startala zaradi bolezni. Pri moških je na 15 km klasično zmagal Kazahstanec Aleksej Poltoranin, Boštjan Klavžar, edini slovenski predstavnik na letošnjem moškem delu tekmovanja, pa ni nastopil.

Deli s prijatelji