SMUČANJE

Shiffrinova pobegnila Ilki Štuhec
v boju za veliki kristalni globus

Objavljeno 13. marec 2017 08.25 | Posodobljeno 13. marec 2017 08.27 | Piše: Drago Perko

Ameriška alpska smučarka Mikaela Shiffrin si je z 31. zmago v svetovnem pokalu spet prismučala naziv najboljše slalomistke sezone. Pred velikim finalom na domačih tleh se ji nasmiha še veliki kristalni globus. Slovensko čast je s petim mestom v veleslalomu rešila Ana Drev.

Mikaela Shiffrin je v Squaw Valleyju dvakrat zmagala. Foto AP

Medtem ko je imel moški del smučarske karavane prost vikend, so alpske smučarke v Združenih državah Amerike. Na domačih tleh je Mikaela Shiffrin z dvema zmagama v tehničnih panogah naredila verjetno odločilni korak k osvojitvi svojega prvega velikega kristalnega globusa za skupno zmago v svetovnem pokalu. Od danes 22-letna Američanka je v Squaw Valleyju ugnala konkurenco v petkovem veleslalomu in sobotnem slalomu. Na slalomu se ji je najbolj približala Čehinja Šarka Strachova, tretje mesto je pripadlo Avstrijki Bernadette Schild. Na veleslalomu sta Shiffrinovi družbo na odru za zmagovalke delali Italijanka Federica Brignone in Francozinja Tessa Worley, Ana Drev pa je s petim mestom prišla do uvrstitve sezone. Druga slovenska finalistka Tina Robnik je imela četrti čas finala in je končala na 20. mestu. V slalomu finalistke nismo imeli – Ana Bucik je odstopila, Maruša Ferk je bila prepočasna za finale.

Borbeno, ne pa dobro

Shiffrinova je na ameriškem snegu dosegla 30. in 31. zmago v karieri, skupaj 25. v slalomu. Američanka je postala tretja najboljša slalomistka v zgodovini, le Vreni Schneider (34) in Marlies Schild (35) sta osvojili več slalomskih zmag v svetovnem pokalu. Američanka je svojo dominanco v slalomu, kjer je tudi trikratna zaporedna svetovna prvakinja in aktualna olimpijska zmagovalka, kronala s četrtim malim kristalnim globusom, kjer ima pred zadnjo tekmo sezone kar 245 točk naskoka pred Slovakinjo Veroniko Velez Zuzulovo (515). Z osvojenimi štirimi slalomskimi globusi je postala tudi tretja najboljša slalomistka vseh časov, izenačila se je z Marlies Schild, pred njima sta le Erika Hess s petimi in Vreni Schneider s šestimi slalomskimi globusi, za njima pa je Janica Kostelić s tremi. Še vedno pa je Američanka tudi v igri za mali kristalni globus v veleslalomu. Francozinja Worleyjeva ima pred Mikaelo 80 točk prednosti. S super vikendom pa si je ameriško čudežno dekle tlakovalo pot do velikega kristalnega globusa. Z dvema popolnima izkupičkoma je v nekaj več kot 24 urah prednost pred Ilko Štuhec s 178 zrasla na 378 točk. Drugače povedano – v zadnjih štirih tekmah (te bodo na sporedu na finalu svetovnega pokala) Shiffrinova potrebuje 22 točk. »Nisem ponosna na svoje smučanje, to ni bilo najboljše. Bilo pa je zelo borbeno, in na to sem lahko ponosna,« je po prihodu v cilj povedala Mikaela, ki so jo navdušili tudi gledalci. »Bilo je prav neverjetno, ko sem slišala to navijanje in kričanje. Res so bili izvrstni. Vesela sem, ker sem lahko smučala pred njimi,« je dodala.

Drevova z
izidom sezone

V slovenskem taboru ima v teh dneh največ razlogov za zadovoljstvo Ana Drev, ki se je dvanajstič v karieri zavihtela med deset najboljših veleslalomistk na tekmi svetovnega pokala. Omenjeno peto mesto je tudi njena najboljša uvrstitev v tej sezoni. »S svojim smučanjem v drugi vožnji sem zelo zadovoljna. Predvsem se mi zdi pomembno, da sem v drugem teku prišla v cilj vodilna, da sem zdržala, ker so bile zelo težke razmere. Razen zgornjega dela v prvem teku, kjer sem res kar dosti izgubila, si nimam kaj očitati, ker sem v težkih pogojih prikazala dobri vožnji in sem s tem petim mestom zadovoljna,« je dejala Drevova. Ilka Štuhec je bila na veleslalomski progi izvrstno na poti, le 25 stotink je bila na prvem vmesnem času za Shiffrinovo. V nadaljevanju je popustila, pred ciljem pa odstopila. Pristala je med reklamnimi panoji, a jo na srečo odnesla brez poškodb. V slalomu ni nastopila. »Odličen prvi del, potem napaka v prvem loku, kjer se je malo narobe lotila, pa spet dober sektor od drugega do tretjega vmesnega časa. Potem pa malo nepazljivosti, malo padca koncentracije... Načeloma pa je bila na dobri poti, da se zanesljivo uvrsti v drugi tek. Kar se smučanja tiče, smo zadovoljni, tako da ni neke panike,« je Ilkin nastop komentiral njen trener Grega Koštomaj.

Šesterica na finalu

Na finalu svetovnega pokala v ameriškem Aspnu od srede do nedelje bo nastopilo pol ducata Slovencev: Ilka Štuhec v vseh disciplinah, Ana Drev v veleslalomu, Ana Bucik v slalomu, Boštjan Kline v smuku in superveleslalomu, Martin Čater v superveleslalomu in Žan Kranjec v veleslalomu.

Deli s prijatelji