SKOKI

Se Prevc poslavlja od Slatnarja?

Objavljeno 31. julij 2017 09.20 | Posodobljeno 31. julij 2017 09.21 | Piše: Miha Šimnovec

Nova zmaga Dawida Kubackega. Od Slovencev najboljši Rok Justin.

Rok Justin je bil s 13. mestom v Hinterzartnu najboljši Slovenec. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Poljski smučarski skakalec Dawid Kubacki je po zmagi v Visli v svoj prid odločil tudi drugo tekmo letošnje velike nagrade FIS, potem ko je predvčerajšnjim v Hinterzartnu s skokoma, dolgima 105 in 104,5 metra, kar za 11,9 točke preskočil drugouvrščenega Nemca Stephana Leyheja (102,5 m in 103,5 m). »Zadeve, na katerih smo delali doslej, se obrestujejo, vendar pa moram izpiliti še precej podrobnosti, da bom dobro skakal tudi pozimi,« je po drugem zaporednem podvigu izjavil Kubacki, toliko srečnejši zaradi novega ekipnega uspeha Poljakov. Med elitno deseterico se jih je prebilo kar šest, ob Dawidu še Piotr Zyla (3.), Maciej Kot (4.), Stefan Hula (7.), Jakub Wolny (9.) in Kamil Stoch (10.). Najboljši Slovenec je bil Rok Justin (100,5 m in 102,5 m), ki je zasedel 13. mesto. »Želel sem si prikazati lepa in umirjena skoka, ki sta mi kar dobro uspela. Imam pa še določene rezerve v počepu, odskoku in preletu čez hrbtišče. Z doseženim sem zadovoljen, moje skakanje in rezultat sta obetavna, bo pa treba še naprej gristi,« je sporočil 24-letni član Stola iz Žirovnice. Naš drugi najvišjeuvrščeni skakalec je bil Miran Zupančič (97,5 m in 102 m), ki je z 22. mesta skočil na končno 17., kar je njegov najboljši dosežek med svetovno elito.


6 Poljakov je bilo med deseterico v Hinterzartnu.

Izkušeni 27-letni Zagorjan tako kot Justin ostaja zvest Slatnarjevim smučem, zato pa se od njih – kot kaže – poslavlja Peter Prevc. Slovenski rekorder je minuli konec tedna mnoge – tudi tuje spremljevalce skokov – presenetil s tem, ko je tekmoval s Fischerjevimi smučmi, s čimer je potrdil že dolgo krožeče govorice, po katerih se čedalje bolj nagiba k prestopu k avstrijskemu proizvajalcu. Vendar se mu ognjeni krst z novo opremo ni izšel po željah; na Orlovi skakalnici namreč še zdaleč ni letel kakor orel, zaradi česar ni mogel izvleči več od petih točk. Potem ko je bil po uvodni seriji s skokom, dolgim 99 metrov, še 16., je z najslabšo oceno v finalu (95,5 m) izgubil deset mest in vidno nezadovoljen hitro odkorakal iz arene. To je tudi njegov najslabši nastop v veliki nagradi FIS po 38. mestu oktobra 2014 v Klingenthalu. Zato se je po skoraj štirih letih suše do točke v tem tekmovanju spet dokopal Andraž Pograjc (96,5 m in 97 m), ki si je pred očmi očeta Zvoneta Pograjca, trenerja pri SK Zagorje, priskakal 30. mesto. Od trideseterice pa sta bila v Hinterzartnu kar precej oddaljena Žiga Jelar (95 m) in Rok Tarman (94,5 m), ki sta pristala na 41. oziroma 43. mestu. Naslednja preizkušnja poletnih skokov bo 12. avgusta v Courchevelu, tam se bodo prvič v olimpijski sezoni 2017/18 med seboj pomerile tudi najboljše skakalke. 

 

Dvojna slovenska zmaga

Da se za prihodnost slovenskih smučarskih skokov (seveda ob nadaljnjem dobrem delu) ni treba bati, je pokazala tudi preizkušnja mladih upov (do 14 let), ki so jo nekaj ur pred tekmo velike nagrade FIS izpeljali na 70-metrski napravi v Hinterzartnu. Med 48 skakalci iz 13 držav je namreč zmagal Ilirijan Rok Masle, slovensko slavje pa je z 2. mestom dopolnil Taj Ekart, član SSK Mengeš.

 

Deli s prijatelji