PODMLADEK

Se bodo mlade smučarke 
lahko učile od Mazetove?

Objavljeno 08. maj 2013 11.47 | Posodobljeno 08. maj 2013 11.48 | Piše: Drago Perko

Slovenske alpinke in alpinci so dobili novega ambicioznega šefa Dušana Blažiča.

Dušan Blažič si želi sodelovanja s Teamom to aMaze. Foto: Drago Perko

Če se slovenskemu alpskemu smučanju pišejo boljši časi, je težko reči. Prav gotovo pa je novi šef alpincev, uradni naziv so mu dali strokovni vodja alpskih disciplin, Dušan Blažič odločno zagrizel v kislo jabolko alpske realnosti. Smučarke in smučarji so ta teden začeli delati, pod novim šefom pa bo več sodelovanja, delitev na tehnične in hitre discipline je na smetišču zgodovine propadlih idej.

Blažič si je izbral trenersko ekipo, večje revolucije pa ni delal. Ni priznal, a med vrsticami je bilo jasno – za drastične reze ni bilo jasne podpore, čas je vse bolj kot primeren, za slabše rezultate pa tudi niso krivi (le) trenerji. Nad moškimi bo po novem bedel Miha Verdnik, ženske bo vodil Andrej Možina, za mlajše selekcije bo odgovoren Vlado Makuc. Dodajmo, da bo Tadej Platovšek trener v moških hitrih disciplinah, Mitja Kunc, afera Frekvenca ga ni odnesla, pa bo vodil treninge tehničnih disciplin. Pri dekletih bo Možina bedel nad formo v smuku in super G, Denisu Šteharniku pa so zaupane smučarke v slalomu in veleslalomu. Po 1. decembru se bo v moško ekipo vključil tudi Andrej Jerman. Pri delu obeh ekip bosta imela pomembno besedo tudi kondicijska trenerja – za moške mišice bo skrbel Mitja Bračič, ženskam se je pridružil Gašper Kristan. »Želim si, da sta oba kondicijska trenerja bistveno več prisotna na terenu, kot je bila to praksa v preteklosti,« je še ena od premis, ki jo bo zagovarjal Blažič.

Manj tarnanja

Smučanje niti pri novem šefu ne bo zastonj, samoplačništvo pa je ostalo. Nekaj evrov, številka še ni dorečena, bodo prispevali A-kategorniki in kategornice za priprave na južni polobli, drugi kakovostni razred bo moral priprave na jugu plačati sam, zveza pa jim bo pokrila za 3500 evrov treninga do 1. 12. »Samoplačništvo bo med sezono odvisno od rezultatov,« šef razkriva strogo komercialno naravnanost alpskih disciplin.
 Alpinci bodo imeli tako kot do zdaj na voljo dobrega 1,8 milijona evrov, Blažič pa srčno upa, da bo precej manj tarnanja, kot ga je bilo letos. »Predvsem si želim več sodelovanja med vsemi in manj jamranja,« je jasen Blažič, ki pozna razmere tudi v drugih taborih. »Vse ekipe so v čudnem položaju, morda so Avstrijci, Švicarji in Nemci na boljšem, drugi pa v takem stanju kot Slovenci.« Na vidiku je tudi sodelovanje z ekipo Tine Maze, Blažič se bo v teh dneh sestal z Andreo Massijem. Novi šef alpincev ima dobre ideje, po sestanku z Massijem pa bo jasno, kaj je realno izvedljivo. V smučarski zvezi si želijo, da bi se mlade nadarjene smučarke pridružile Korošici na treningu v Evropi. Blažič bi rad tudi kakšno informacijo o telesni pripravi, Massija bi imel rad tudi na trenerskem seminarju.

Deli s prijatelji