SKAKALCI

Schlieri in naši asi
 v vetrovni loteriji

Objavljeno 04. februar 2013 16.29 | Posodobljeno 03. februar 2013 20.36 | Piše: Marko Uršič

Smučarski poleti v Harrachovu z 48. zmago v svetovnem pokalu rekordni za Schlierenzauerja.

HARRACHOV – Vreme je pač vsemogočni naravni pojav, proti kateremu ni moči. Tudi češki Harrachov je bil dva dni bičan od zračnih vrtincev, tako da v soboto niso mogli izvesti tekme svetovnega pokala v smučarskih poletih. Včeraj so dopoldne opravili eno preizkušnjo, popoldne pa jim je uspelo pod streho spraviti le eno serijo. Ni problema, Avstrijec Gregor Schlierenzauer je z dvema zmagama (skupaj 48) na vrhu uspehov v svetovnem pokalu zapitega Finca Mattija Nykänena (46) le poslal v pozabo. Robert Kranjec je za nedeljski uvod z le tremi desetinkami točke zaostanka za zmagovalcem osvojil drugo mesto, Jurij Tepeš pa je nato svoj polet kronal s tretjim mestom, prvič v karieri je bil v svetovnem pokalu na stopničkah.

Poleti so bili zaradi vetrovne ovire metrovno spremenljivi, mučili so se tako skakalci kot gledalci. Še dobro, da niso skakali na Japonskem, če bi bil tam božanski veter... Tako pa je 23-letni Avstrijec z dvema zmagama vpisal osmi uspeh v tej zimi. »Neverjetno. Res je kul uvrstiti se med legende, menim, da je to nekaj res veličastnega. Tekma je bila zelo težka, predvsem zaradi vetrovnih razmer, vendar sem prepričan, da je žirija na tekmi opravila dobro delo. Imel sem tudi nekaj sreče,« je dejal Schlierenzauer. »Razmere so bile zelo zahtevne, saj je nestanoviten veter povzročal nekaj dolgih zamud. Na vrhu zaletišča me je, ko sem moral v finalni seriji čakati na skok, kar dobro prezeblo. Seveda sem zelo vesel za Gregorja, da mu je uspel takšen podvig z osvojenimi zmagami v karieri,« je pripomnil Kranjec, Avstrijčev oproda na stopničkah. Peter Prevc je v prvo pristal na petem mestu, Jaka Hvala je bil šesti, Tepeš je končal na 15. mestu. Ta je v prvi seriji pristal pri 220 metrih, kar bi bil nov rekord velikanke, a je pri doskoku padel. »Za zdaj ni posledic. Mišice so sicer trenutno še segrete, tako da bomo videli, kako bo, ko se bo vse skupaj nekoliko ohladilo. Menim, da ni bilo večjih poškodb oziroma da ni nobene,« je Ljubljančan označil padec.

Brez 200 metrov

Drugo letalsko preizkušanje na severnem Češkem, štiri kilometre od češko-poljske meje in ob gorovju Krkonoši, je bilo zaradi močnih sunkov vetra večkrat prekinjeno. A avstrijski Gregor je obdržal živce in s 197,5 metra, zaradi vetra nihče ni presegel dvestotice, slavil še drugič. Tepeš je bil izjemno vesel tretjega mesta, Kranjec je tokrat pristal na četrtem, Hvala pa je bil enajsti. »Tokratni dan je bil že od prvega skoka naprej zelo dober. Že s prvim sem zajadral izjemno daleč. Na prvi tekmi sem morda naredil nekoliko slabši drugi skok, vendar sem zdaj na drugi preizkušnji naredil dobrega. Vedno je bila moja velika želja, da bi na svetovnem pokalu prišel med tri najboljše. Zdaj se mi je to uresničilo in lahko mirno delam naprej. Tudi če se mi kakšna sezona nekoliko ponesreči, se bom lahko spominjal tega dosežka,« je ocenil Tepeš.

Kaj pa je porekel njegov šef, glavni trener slovenskih skakalcev Goran Janus?

»Za nami je težka in hkrati fantastična nedelja. Dosegli smo odličen uspeh – Robert drugo in Jurij tretje mesto. Čestital bi predvsem Juriju, saj se ni lahko zbrati po padcu pri poletu 220 metrov oziroma še kakšnih pet metrov več. Odličen dosežek. Fantje so super pripravljeni in jih niti dolg dan ni vrgel iz tira. Bilo je težko, saj smo bili na nogah že od osmih zjutraj. Veliko se je čakalo, vendar smo zdržali,« je razložil.

Kranjec na šestem mestu

V skupnem seštevku svetovnega pokala vodi Gregor Schlierenzauer s 1200 točkami pred Norvežanom Andersom Bardalom (757) in Nemcem Severinom Freundom (656). Robert Kranjec je šesti s 550 točkami, Peter Prevc 13.(429), Jaka Hvala 16. (362), 19. pa je Jurij Tepeš s 321 točkami.

Deli s prijatelji