ZAČETEK SEZONE

Šampionska Tina Maze 
spet padla v staro Tino

Objavljeno 28. oktober 2013 10.36 | Posodobljeno 27. oktober 2013 21.28 | Piše: Drago Perko

Tina Maze, skupna zmagovalka svetovnega pokala alpskih smučark, olimpijske sezone ni začela uspešno.

Po slabem uvodu v sezono kisla Tina Maze in Andrea Massi. Foto: Tomi Lombar

SÖLDEN – Če se po jutru dan pozna, se slovenskemu alpskemu smučanju ne piše ravno bleščeča sezona. Na veleslalomu v Söldnu dve dekleti pri točkah, skromno 18. mesto Tine Maze in vnovična ničla slovenskih fantov je precej manj, kot je pričakoval slovenski davkoplačevalec, ki so mu bili uspehi Tine Maze še nekaj edinega in redkega, česar mu vlada ni obdavčila. Tudi v sezoni 2013/14 davka še ni, a kaj ko se zdi, da niti uspehov ne bo.

Je res kriv sneg?

»Razlogov za tak razplet je več, nikoli ni en sam. Že zadnjih nekaj tednov zavoji na treningih niso bili takšni, kot bi si želela,« je Tina priznala, da se na progi sobotnega veleslaloma ni dobro znašla, za zmagovalko Laro Gut pa zaostala več kot tri sekunde! »Če imaš malo negotovosti, je težko spustiti smuči. To se je videlo. Nisem imela ritma. Ta dan bom morala čim prej pozabiti in se osredotočiti za naprej. To seveda ne pomeni konca sezone. Začetek gotovo ni dober, bom pa to poskušala obrniti na naslednjih tekmah,« je poskušala proč odgnati črne misli, se potolažiti in si dati vere v boljši jutri. Dejstvo je, da je v soboto smučala slabo. Tako je bilo v prvem teku, kjer so jo vse ključne tekmice prehitele, prav tako ni izkoristila popravnega izpita v drugem. Napadla je brezkompromisno, a razen besede od te kompromisnosti ni bilo kaj videti: »Edino, kar me je zanimalo, je bila zmaga. Potem pa sem veliko zaostala že po prvi vožnji,« se zdi, da Korošica kar verjeti ni mogla, kako daleč za konkurenco je.

Uteho in rešitev, morda celo opravičilo, je poskušala najti v snegu. Ni bila edina: »Pogovarjala sem se s Tesso Worley (Francozinja je zasedla 21. mesto), ki je tudi vrhunska smučarka in veleslalomistka. Obe sva ugotovili, da se na tem čudnem ledeniškem snegu nisva znašli. Lara Gut si je že na treningih na tem agresivnem snegu prismučala kar precej prednosti, meni pa že na treningih ni šlo, zato je bilo težko najti hitro smučino na tekmi.« Kljub temu je priznala, da še ni v formi, kot bi si je želela. Kot da je zmanjkalo nekaj dni priprav. »Ker mi že vadba ni stekla, je bilo težko priti na tekmo. Strah je bil prisoten kot vedno na prvi tekmi, če nisi v top formi. Letos preprosto nisem bila tako dobra kot lani. Zato se je bilo še težje pripraviti na popoln napad in suvereno smučanje,« je še dodala.

Massi je vedel

»Česar sem se bal, se je zgodilo. Slabi občutki, ki jih je imela na treningih na strmini, so se prenesli na tekmo. Te stvari je treba urediti in razmišljati pozitivno,« je poskušal po nogometno na žogo stopiti Andrea Massi, vodja Tinine ekipe, so pa prižgani vsi alarmi, zbranost in mobilizacija sta v taboru Črnjanke na vrhuncu: »Ta nastop je sprožil alarm. Treba je urediti stvari in drastično reagirati. Že po prvem zavoju sem videl, da smo tokrat mrtvi!« Bili so časi, ko so bili za Tinine neuspehe krivi serviserji, Massi pravi, da to pot ni tako, sodelavcu Andrei Vianellu, ki je ostal Tinin serviser, povsem zaupa: »Nimam nobenega dvoma o smučeh in serviserju, če bi moral priseči, bi prisegel prav na ti dve stvari. Lahko bi tudi dejal, da je bila Tessa Worley danes slabša, Maria Höfl Riesch je padla, Lindsey Vonn ni prišla, Lara Gut pa je bila dobra že na treningih.« Med vrsticami je dal vedeti, da težava ni v Tinini pripravljenosti, ampak v njeni glavi, vse pa se začne pri zaupanju. Vključno z novim trenerjem Walterjem Ronconijem, ki ga bo še lep čas spremljala velika in mogočna senca Livia Magonija, ki je zadnja tri leta izjemno uspešno bdel nad Tino. Massi prizna, da je svoje naredilo tudi breme lanske superiorne sezone.

Reševanje šampionke

»Pritisk je po tako uspešni pretekli sezoni obstajal. Je Slovenka, ki prihaja iz majhne vasi. Jasno, da je bil pritisk. Ne iščem izgovorov, toda včasih pade v to staro Tino. Toda moj avto gre lahko le naprej, in ne nazaj, barko bo treba izravnati. Že velikokrat smo naredili prave poteze ter se je po padcih pobrala in osvajala odličja. Tudi tokrat bom ostal ob njej in poiskali bomo rešitve,« je jasen in odločen Massi, ki je vnovič pred zahtevno nalogo. Dozdajšnje je opravil z odliko, iz Tine je naredil šampionko.

Precej več razlogov za veselje je imela Katarina Lavtar, ki je z 29. mestom prišla do prvih točk v svetovnem pokalu: »Sem zadovoljna, ker sem osvojila točke in bila prvič v drugi vožnji svetovnega pokala, nisem pa zadovoljna s spodnjim delom,« je povedala Gorenjka. Ilka Štuhec ni prišla v cilj.

Pri fantih 
vse po starem

Če so se karte pri dekletih krepko premešale, pa to ne velja za fantovsko konkurenco. Doktor veleslaloma, Američan Ted Ligety, je novo sezono svetovnega pokala alpskih smučarjev začel tako kot prejšnji dve in kot je končal lansko. V veleslalomu v Söldnu je prepričljivo premagal konkurenco, od drugouvrščenega Francoza Alexisa Pinturaulta je bil hitrejši za 79 stotink sekunde, od tretjeuvrščenega domačina Marcela Hirscherja pa za sekundo in dve stotinki. Nič novega ni v slovenski moški reprezentanci, Janez Jazbec in Žan Kranjec sta ostala daleč od finalnega nastopa: Jazbec je tekmo končal na 44. mestu s 5,07 sekunde zaostanka, Kranjec pa mesto za njim s 5,21 sekunde zamude. Ognjeni krst v svetovnem pokalu pa je doživel direktor Smučarske zveze Slovenije Jurij Žurej, saj so ga odpeljali v Avstrijo in ga predstavili smučarskim krogom.

Deli s prijatelji