ZMAGOVALEC

Šampion Pero Mišica: Mi se ne bojimo ničesar

Objavljeno 13. januar 2014 09.51 | Posodobljeno 13. januar 2014 09.51 | Piše: Marko Uršič
Ključne besede: Peter Prevc

Peter Prevc je na poletih v Kulmu dosegel premierno zmago v svetovnem pokalu, dan prej je bil drugi.

Peter Prevc okreva.

Končno je prišel tudi ta dan! Peter Prevc si je včeraj v avstrijskem Kulmu priskakal prvo zmago v svetovnem pokalu. Izkazal se je že v soboto, ko je polete končal na drugem mestu, za japonskim veteranom, 41-letnim Noriakijem Kasaijem. No, včeraj pa je napočil veličastni trenutek, ugnal je vso svetovno skakalno elito, na zmagovalnem odru sta mu tako kot dan prej družbo delala avstrijski šampion Gregor Schlierenzauer kot drugi in tretjeuvrščeni Kasai. »Danes je bil zame res super dan. Na zadnjih tekmah sem bil ves čas zelo blizu zmage, danes pa sem jo končno le dočakal,« je takoj po zmagi dejal 21-letni slovenski športnik leta Prevc in na vprašanje, zakaj so Slovenci tako dobri letalci, v smehu odvrnil: »Morda zato, ker se ničesar ne bojimo!« Priljubljeni Pero Mišica je tako še šestič v karieri stopil na stopničke za najboljše, a zdaj je zakorakal tudi na najvišjo, kjer ga bomo v prihodnosti zagotovo še pozdravljali. »Dan se je iztekel odlično. Poskusil sem biti umirjen, kolikor se je le dalo. Nič nisem prehiteval in to se je na koncu očitno obrestovalo. Na zmagovalnem odru smo se danes malo zamenjali in zelo sem užival ob Zdravljici,« je sijal od sreče mladenič iz Dolenje vasi.

Sanjski vikend

Prevc je v sobotnem prvem tekmovalnem poletu pred 40.000 gledalskimi očmi doskočil do daljave dneva, 199 m, žilico in živce, neomajne kot napeta struna, pa je obdržal tudi v drugo, in nadaljeval niz zadnjih uvrstitev na stopničke; skupaj jih ima, še z nedeljskimi, šest, posamičnih namreč. Robert Kranjec, na svetovnem prvenstvu v Harrachovu bo branil naslov svetovnega prvaka v poletih, je doskočil do petega mesta, svoje najboljše uvrstitve v sezoni, tudi Tepeš pa je po tretjem mestu v Klingenthalu zbral moči za pozitivno sedmo mesto. Finalno sta poletela tudi Jaka Hvala, zasedel je 24. mesto, in Tomaž Naglič, 30. Odličen drugi, nedeljski dan pa je napovedal že Prevc, saj je v poskusni seriji poletel najdlje med vso konkurenco, 209 metrov in pol. V tekmovalni seriji je bil nato zaradi slabših razmer na letalnici za dobrih dvajset metrov krajši (186), a po prvem nizu skokov za finalno serijo spet prezimil na drugem mestu. Švicar Simon Ammann je spet dokazal, da se s poleti brusi tudi za OI v Rusiji, letel je do 195 metrov, in to je pomenilo krepko vodstvo pred 21-letnim Gorenjcem. Mladenič iz Dolenje vasi je v drugo poletel do mejnika 198 m in dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu, saj ga je Ammann, le 190, hudo polomil. Tepeš je zasedel 7. mesto, Jernej Damjan 14., Kranjec je končal na 18., Hvala pa na 25. mestu. »Tekma je bila težka, nizke hitrosti in veter v hrbet, tako da je bilo težko pridobivati metre. Pri vseh fantih so določena nihanja. Vesel sem bil predvsem zato, ker je Peter tudi v finalu prikazal dober polet. Včeraj je, denimo, v finalu naredil napako, ki ga je morda stala zmago, danes pa je bil dober tudi v finalu,« je dejal trener Goran Janus, ki je potočil tudi solzo sreče.

Zimzeleni Kasai

Ne moremo pa mimo še enega moža. Enainštiridesetletni Japonec Noriaki Kasai je dokazal, da kljub veteranskim letom še vedno ima duha dežele vzhajajočega sonca. Tudi mož iz Šimokave je vzšel kot sonce in ukanil vse zbrane na letalnici v Kulmu. Pri svojih letih pa je tudi postal najstarejši zmagovalec tekme svetovnega pokala v skokih oziroma poletih. Sedemnajsta zmaga je tudi prva po Park Cityju po skoraj točno desetletju. »Ljubim smučarske polete,« pa je nato izdal formulo, kakšna ljubezen ga pri teh letih drži v vrhunski formi. Kasai je spet pokazal, da je trden kot sumoborec in v zraku vešč kot samuraj.

Deli s prijatelji