PRED NOVO ZIMO

S sodelovanjem smo vsi le pridobili

Objavljeno 05. julij 2017 12.59 | Posodobljeno 05. julij 2017 13.00 | Piše: Marko Uršič

Biatlonci se brusijo za novo zimo.

Mrkopaljčan Jakov Fak je junija tri tedne treniral v Otepääju. Foto: Facebook

LJUBLJANA – Slovenski biatlon, vsaj trenerska porazdelitev del, je na novo organiziran. Tomaš Kos skrbi predvsem za Tejo Gregorin in Klemna Bauerja, Jakov Fak pa se je po še posebno zadnji, do skrajnosti zdravstveno načeti neuspešni sezoni vrnil pod okrilje Uroša Velepca, zdaj trenerja ukrajinskih biatlonk. Velepec je vrsto Ukrajine pred dvema letoma prevzel potem, ko z glavnim slovenskim adutom nista bila več na isti valovni dolžini, včeraj pa smo ga, ob tem ko vodi vadbo na Pokljuki, ujeli na testiranjih v Ljubljani.

 

2 preizkušnji je v zadnji zimi svetovnega pokala samo odtekmoval Jakov Fak.

»Ta trenutek je še prezgodaj za kakšne splošne ocene, Jakov napreduje po pričakovanjih, testiranja so bila v redu, za zdaj je zdrav in ni nobenih težav. V tem obdobju treninga težav niti nismo pričakovali, ta faza je relativno manj zahtevna. Fak se dobro odziva in lepo napreduje,« je zadeve najprej globalno ocenil novi osebni trener mrkopaljskega zimskega dvobojca. Velepec je s svojo ekipo varovancev že oddelal vadbo v Estoniji, po Pokljuki bo avgusta za tri tedne na vrsti Francija, sledi nemški Ruhpolding, oktobra Ramsau v Avstriji, prvi snežni trening pa bo na kanadskih tleh v Canmoru. »Jakov se je v tem času, ko nisva sodelovala, trudil, včasih pač ni imel srečne roke pri izbiri sodelavcev, a si v teh dveh letih ni prizadeval nič manj kot prej. Zdaj ga spremlja tudi zdravnik, v ekipi imamo dva fizioterapevta, ima podporo, kajti bistveno je, da ostane zdrav,« se je nekdanji trenerski šef slovenskega biatlona ozrl po nekaterih razlogih za Fakovo kalvarijo v zadnjem tekmovalnem obdobju.

Velepec tudi ne vidi ovir na novi poti sodelovanja z dvakratnim svetovnim prvakom. »Če me kdo gleda postrani, tega niti ne vem in to je njegov problem. Prepričan sem, da smo s tem sodelovanjem vsi le pridobili, Jakov ima oskrbo, dobre razmere, odgovorni v slovenskem biatlonu so pač razumeli, za kaj gre,« je pokomentiral Uroš Velepec, trener ukrajinskih biatlonk in Jakova Faka.

Letos brez Pokljuke

Svetovni biatlonski pokal se bo tradicionalno začel v Östersundu, od 27. novembra do 3. decembra bo to, sezona pa bo minila brez tekem na Pokljuki. Vrh bodo seveda februarske zimske OI v Pjongčangu.

 

Deli s prijatelji