SKOKI

S popravljenim čevljem do zmagovalnega odra

Objavljeno 06. februar 2017 11.16 | Posodobljeno 06. februar 2017 11.18 | Piše: Miha Šimnovec

Jurij Tepeš v edini seriji v Oberstdorfu navdušil s tretjim mestom. Pomisleki glede ognjenega krsta Domna Prevca na letalnici so bili odveč.

Jurij Tepeš se je veselil svojega včerajšnjega tretjega mesta v Oberstdorfu.

Pomisleki glede (pre)zgodnjega ognjenega letalnega krsta Domna Prevca so bili povsem odveč. Vzhajajoči slovenski skakalni zvezdnik je minuli konec tedna v Oberstdorfu iz nastopa v nastop dokazoval, da je – čeprav še ni dopolnil 18 let – že dozorel za smučarske polete. V petek se je že v prvem poskusu na posodobljeni letalnici Heinija Klopferja vpisal v »klub 200«, potem ko je pristal pri 205 metrih, v drugi seriji za uradni trening pa je odjadral še šestnajst metrov dlje. Kakor je začel, je tudi nadaljeval. Potem ko je zvečer zaspal še prej kot običajno in ni premleval o tem, kaj vse se mu je zgodilo čez dan, je v soboto svoje nastope stopnjeval od poskusnih 208,5 do 220 in 211 metrov na tekmi, na kateri je nato tik pred svojim (naj)starejšim bratom Petrom Prevcem (220 m in 211,5 m) zasedel peto mesto.

Če odšteje težave, ki jih je imel v drugi seriji v zraku, je bil Domen, ki je bil po prvem »polčasu« še četrti, zadovoljen z doseženim in doživetim. Zelo je užival tudi Peter, ki je s petim dosežkom finala preskočil štiri tekmece. Med petnajsterico je poletel tudi Jernej Damjan (185,5 m in 216 m), ki se je s 13. mestom zavihtel najvišje v tej zimi, Jurij Tepeš (183 m in 215,5 m) je kljub padcu v izteku uvodne serije izvlekel 20. mesto, tik za njim pa se je uvrstil Anže Lanišek (181,5 m in 196 m), ki se je tako veselil svojih prvih letošnjih točk za svetovni pokal.

Najbolj nasmejan je bil kajpak Avstrijec Stefan Kraft (227,5 m in 218 m), ki je slavil še drugo zmago v sezoni, obe pa je – zanimivo – dosegel v Oberstdorfu, potem ko je bil najboljši že na uvodni preizkušnji 65. novoletne turneje pod Senčno goro. »Ker so smučarski poleti zame že od nekdaj nekaj prav posebnega, sem tega podviga v Oberstdorfu, posebno prvega na letalnici, toliko bolj vesel. To je čudovit dan, ki ga zlepa ne bom pozabil,« je kar žarel od sreče 23-letni član kluba Schwarzach-Salzburg. Na veselje 19.000 gledalcev se mu je najbolj – na 5,1 točke – približal domači matador Andreas Wellinger (234,5 m in 222,5 m), Poljak Kamil Stoch (222,5 m in 217 m) pa se je s tretjim mestom le še utrdil na vrhu točkovanja.

Kraft, ki je bil s poletom, dolgim 235,5 metra, najboljši tudi v včerajšnji edini seriji v konkurenci (finalno so po več preložitvah odpovedali zaradi premočnih vetrovnih sunkov), je s svojo šesto in sedmo zmago med elito na tretjem mestu skupnega seštevka prehitel Domna Prevca. Najmlajši slovenski reprezentant, ki je v kvalifikacijah poletel do novega osebnega rekorda (225 m), je bil na tekmi krajši za štiri metre. To je bilo dovolj za sedmo mesto. Med drugimi sta ga prehitela dva reprezentančna kolega; poleg brata Petra (224,5 m), ki je s četrtim mestom dosegel svojo drugo najboljšo uvrstitev v sezoni po tretjem na uvodni preizkušnji v Kuusamu, tudi Tepeš. Član Dolomitov, ki se mu je pri sobotnem padcu pokvaril skakalni čevelj, ga je za silo popravil in odjadral do 228 metrov, ki so mu prinesli odlično tretje mesto za Kraftom in novim rekorderjem Klopferjeve letalnice Wellingerjem (238 m). Za Tepeša so bile to prve (posamične) stopničke v sezoni in skupno sedme v svetovnem pokalu. Lep ekipni uspeh so včeraj zaokrožili Jernej Damjan (216 m/16.), Anže Semenič (204 m/20.) s prvimi točkami v tej zimi in Cene Prevc (202 m/24.), Anže Lanišek (189,5 m) pa se je moral sprijazniti z 32. mestom. Svetovni pokal se bo konec tedna nadaljeval v Saporu.

Od Hinzenbacha so si obetale več

Slovenske smučarske skakalke so brez Eme Klinec in Nike Križnar, ki sta se pred dnevi na mladinskem SP v Park Cityju izkazali z 2. in 3. mestom ter povrhu skupaj z Jernejo Brecl in Katro Komar osvojili še srebrno kolajno na ekipni tekmi, tudi na prireditvi za svetovni pokal v Hinzenbachu iztržile manj od (svojih) pričakovanj in sposobnosti. V soboto je bila prvič v sezoni naša najvišje uvrščena tekmovalka Špela Rogelj, ki je z 8. mesta po uvodni seriji zdrsnila na končno dvanajsto – tik pred Majo Vtič. Urša Bogataj je zasedla 20. mesto. Na včerajšnji preizkušnji je bila najboljša Slovenka Vtičeva, ki je pristala na robu deseterice, Rogljeva je zasedla 14., Bogatajeva pa 16. mesto. Eva Logar (31. in 32.) je bila obakrat prekratka za finale. Z vsemi tekmicami je obakrat opravila japonska zvezdnica Sara Takanaši, ki je z 51. in 52. zmago v svetovnem pokalu storila nova koraka k četrtemu velikemu kristalnemu globusu. Ob idealnem razpletu bi si ga lahko zagotovila že konec tega tedna na prazniku ženskih skokov na Ljubnem. 

Upi do pete ekipne lovorike

Potem ko so na posamični tekmi na mladinskem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v Park Cityju ostali brez kolajne, so slovenski skakalci Tilen Bartol, Žiga Jelar, Aljaž Osterc in Bor Pavlovčič na razburljivi ekipni preizkušnji v dvoboju za zlato kolajno za 3,3 točke ugnali Nemce. To je peta moštvena lovorika naših upov na tem tekmovanju po letih 1997, 2005, 2007 in 2013.


 

 


 

Deli s prijatelji