NOVA SEZONA

S Penom in Massijem na vrh

Objavljeno 26. maj 2016 11.56 | Posodobljeno 26. maj 2016 11.57 | Piše: Drago Perko

Boštjan Kline bo prihodnji teden na Primorskem začel novo smučarsko sezono.

Boštjan Kline se veseli treningov z Andreo Massijem. Foto Tadej Regent

Od spominov se ne da živeti. Čeprav so ti prijetni. Lep čas se je alpskega smučarja Boštjana Klineta držala smola. Dvakratni mladinski svetovni prvak iz švicarske Crans Montane, bilo je leta 2011, je bil težje poškodovan. A se ni predal. Mariborčan je stiskal zobe in vztrajal. Danes se mu to vrača, uspehi so opaženi in nagrajeni. Pred dnevi je za dvakratne stopničke minule sezone dobil kipec bloškega smučarja. »Ne smučam zaradi priznanj, lepo pa je. Ponosen sem na to,« je na podelitvi na Večeru šampionov povedal 25-letni Mariborčan, ki je v teh dneh vse drugo, le smučar ne. »Dnevi tečejo počasneje, bolj družinski sem. Z navzočnostjo bi rad dobil bonus za dneve in tedne, ko me ne bo doma,« opiše svoje delovno okolje v teh dneh, ko se dopust in počitek neizbežno iztekata.

Začel bo z Massijem

Konec meseca, natančneje 30. maja, bo moška smučarska zasedba začela trenirati. V Novi Gorici, kjer naše junake pričakuje Andrea Massi. »Prav on je bil pobudnik te akcije. Veselim se vnovičnega snidenja in dela z njim,« ne skriva Kline navdušenja nad tem, da se bo spet kaj novega naučil od trenerskega maga in guruja Massija. »Lani mi je bil v veliko pomoč. Pa ne da bi z njim delali več ali bolje. Bistveno je, da je vse povezano s smučanjem. Koristi mi tudi njegov pogled na šport. Ve, kaj in kako delati, pozna razmere. S Tino Maze je prehodil dolgo pot do vrha,« Kline navede še nekaj razlogov, zakaj mu koristi delo z Massijem. Klineta in njegovih izidov, 14. superveleslalomist in 17. smukač minule sezone, dvakrat je bil tudi na odru za zmagovalce, pa ne bi bilo brez trenerja Petra Pena. »Več kot 180 dni na leto smo skupaj. Še več kot z mojo boljšo polovico. Zato brez dobre kemije in komunikacije ne gre. V minulih sezonah smo dobro sodelovali. Niti pomisliti si nisem upal, da bomo imeli take rezultate. Imeli smo precej težav. Peter je vztrajal. Za vse sem mu zelo hvaležen,« Kline ne pozabi reči hvala Penu, ki je iz naših alpskih muckov naredil tigre.

Opekel se je

Nato Kline hitro stopi na žogo, noče prehitevati stvari ali poleteti v nebo. »Prevečkrat sem se že opekel. Mislim nase, gradim na lanski sezoni, svoje ambicije pa krotim na verigi. Nekaj sem že prehodil, a pot je še dolga,« trezno pogleduje v novo sezono, kjer ga poleg nastopa v svetovnem pokalu časa še svetovno prvenstvo. Razlik ne dela. Trdi, da je za nastope na tekmah svetovnega pokala nujna konstantna dobra forma, na svetovnem prvenstvu pa odloča ena tekma. Včasih je konkurenca celo manjša kot na tekmah svetovnega pokala. Temelje za sezono je naredil v minulih mesecih, na nove treninge pa odhaja s samozavedanjem, da lahko meša štrene povsem pri vrhu. Na treningu bo več časa namenil predvsem veleslalomu, izboljšal bi rad tudi vijuganje med slalomskimi količki. Na srečo bo v novi sezoni lahko mislil le na smučanje, finančne skrbi so preteklost. Z dobrimi rezultati so prišli tudi novi sponzorji.

 

Deli s prijatelji