SP

Rusi odpihnili Švicarje, Kanadčani so se opekli s Francozi

Objavljeno 10. maj 2014 00.35 | Posodobljeno 10. maj 2014 00.35 | Piše: STA, Mo. S.

V Minsku poteka svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju.

Češko veselje.

MINSK – Svetovno prvenstvo elitne skupine v hokeju, ki se je danes začelo v Minsku, je že postreglo s prvim presenečenjem. Francozi so po kazenskih strelih s 3 : 2 premagali olimpijske prvake Kanadčane, nobenih težav pa niso imeli Rusi, ki so gladko s 5 : 0 premagali lani srebrne Švicarje. V večerni tekmi je Češka s 3 : 2 po podaljšku odpravila Slovaško, Američani pa so premagali gostitelje s 6 : 1.

Zaradi močnega olimpijskega turnirja v Sočiju je letošnje svetovno prvenstvo zvezdniško nekoliko slabše zasedeno, vseeno pa so ljubitelji hokeja že prvi dan lahko videli, da hokejske velesile niso nedotakljive. Kanadčani so v prvi tretjini lovili zaostanek, v zadnji pa povedli po golu Erika Gundbransona. A Francozi se niso predali, Stephane da Costa je z drugim zadetkom na tekmi izenačil. Podaljšek ni prinesel golov, pri kazenskih strelih pa je bil mož odločitve Pierre-Edouard Bellemare in prinesel svoji ekipi dve točki.

Rusi so s prvim golom že v 13. sekundi nakazali, da jih v Minsku zanima samo popravni izpit po polomu na igrah v Sočiju. Pod poveljstvom zvezdnika Aleksandra Ovečkina so do konca tekme dodobra napolnili mrežo tekmecev, po uvodnem golu Sergeja Plotnikova so Rusi že v prvi tretjini zadeli še dvakrat, brez težav narekovali ritem ter vratarja Leonarda Genonija premagali še dvakrat.

Američani niso dovolili presenečenja

V večernih tekmah je v sosedskem obračunu Češke in Slovaške prav tako odločil dodatni del igre. Čehi so bolje začeli in dobili prvo tretjino, toda Slovaki so v 10 minutah druge poskrbeli za preobrat. A so Čehi imeli zadnjo besedo, veteran Jaromir Jagr je izenačil v 58. minuti, v podaljšku pa je vratarja Jana Laca ugnal Jakub Klepiš.

Domači hokejisti Belorusije so se prvič predstavili v boju s favoriziranimi Američani. Ti so sicer potrebovali nekaj časa, da so strli odpor prirediteljev, a nato niso dovolili presenečenja. Znižanje na 1 : 4 je bilo vse, kar so dosegli domači, Američani pa so jim nasuli pol ducata golov.

* Izidi:
– skupina A:
Francija – Kanada        3 : 2 (1 : 1, 0 : 0, 1 : 1; 1 : 0) kazenski streli
Slovaška – Češka         2 : 3 (0 : 1, 2 : 0, 0 : 1; 0 : 1) podaljšek

– skupina B:
Švica – Rusija              0 : 5 (0 : 3, 0 : 1, 0 : 1)
Belorusija – ZDA         1 : 6 (0 : 1, 1 : 3, 0 : 2)

Deli s prijatelji