SVETOVNO PRVENSTVO

Rusi meljejo tekmece, prva zmaga Slovakov

Objavljeno 15. maj 2014 00.33 | Posodobljeno 15. maj 2014 00.36 | Piše: STA, Ma. F.

V četrtek bosta v skupini A popoldne igrali Kanada in Danska, zvečer pa še Švedska in Francija.

MINSK – Na svetovnem prvenstvu elitne skupine v hokeju v Belorusiji sta danes do prvih zmag prišli Švica, ki je premagala Nemčijo s 3 : 2, ter Slovaška, ki je bila s 5 : 2 boljša od Norveške. Čehi so pričakovano, a ne gladko premagali Italijo z 2:0, Rusi pa so za četrto zmago povozili še Kazahstan s 7 : 2.

Italija ostaja pri eni zmagi na SP, proti Češki pa se je odločila za izrazito obrambno taktiko. Veliko o razmerju moči pove že vratarsko delo, Alexander Salak je moral posredovati le 11-krat in je mrežo ohranil nedotaknjeno, na drugi strani je Daniel Bellissimo ustavil 35 strelov, premagala pa sta ga Jiři Sekač in neuničljivi veteran Jaromir Jagr.

Nemčija je po dobrem začetku SP doživela dva poraza. Najprej so jo v torek premagali Finci, danes pa še Švicarji, presenečenje lanskega SP s srebrno medaljo, ki pa so tokrat šele na četrti tekmi prvič zmagali. Pot do uspeha ni bila lahka, tri točke pa so zagotovili Damien Brunner, Denis Hollenstein in Kevin Romy. Za Švico je bil začetek SP s tremi porazi najslabši v zadnjih 19 letih.

V večernih tekmah so se Rusi, do te tekme edini s stoodstotnim izkupičkom, pomerili z nekdanjimi sovjetskimi rojaki iz Kazahstana. Status favoritov so začeli upravičevati v 15. minuti z zadetkom Sergeja Plotnikova, potem pa jim je še bolj steklo: v drugi tretjini so zadeli trikrat, v zadnji nekoliko popustili, a po znižanju na 2 : 5 še z dvema goloma postavili stvari na svoje mesto.

Bolj izenačeno je bilo v drugi skupini, kjer so Slovaki po nepričakovano slabem začetku SP in prikovani na dno nujno potrebovali točke. Toda Norveška, ki se je doslej izkazala z dvema zmagama, je tudi danes do polovice tekme igrala odlično. Šele tik pred koncem druge tretjine je Ladislav Nagy povedel Slovaško v vodstvo s 3 : 2, isti igralec je zadel še v 48. minuti, tekmo pa je odločil Michel Miklik.

V četrtek bosta v skupini A popoldne igrali Kanada in Danska, zvečer pa še Švedska in Francija. V skupini B bosta na sporedu tekmi ZDA – Latvija in Finska – Belorusija.

Deli s prijatelji