SKOKI

Ruleta nesreče za Prevca

Objavljeno 02. marec 2014 09.18 | Posodobljeno 02. marec 2014 09.18 | Piše: Marko Uršič

Slovenski skakalci so v Lahtiju osvojili četrto mesto. V tretji ekipni tekmi sezone so še držali drugo mesto, a se je prav za konec Petru Prevcu skok ponesrečil.

Peter Prevc.

Skakalni festival v Lahtiju se je po petkovi posamični tekmi za svetovni pokal nadaljeval z včerajšnjo ekipno preizkušnjo. Na 130-metrski napravi se je s posamičnimi skoki za ekipni dosežek pomerilo deset reprezentanc, Japonci, bronasti z olimpijskih iger, pa so denimo v boj šli brez poškodovanih Noriakija Kasaija in Daikija Ita. Slovensko moštvo je po dveh ekipnih zmagah v tej sezoni v Klingenthalu in Zakopanah tokrat moralo kvartet sestaviti brez poškodovanega Roberta Kranjca, zamenjal ga je Nejc Dežman. Da bodo v ekipi Peter Prevc, Jernej Damjan in Jurij Tepeš, pa je bilo tako ali tako že jasno.

Tretji po prvi seriji

Za začetek so z daljavami skokov ofenzivo v rahlem vzgorniškem vetru izvedli Avstrijci in Norvežani, tudi finska četverica je, opogumljena, ker je skakala na domači napravi in pred rojaki, po prvi seriji presenetila z odličnim četrtim mestom. Fantje glavnega trenerja Gorana Janusa so v uvodni seriji doskočili na 122 metrov (Dežman), 125,5 metra (Tepeš), Damjan na 119,5 metra, po doskoku je nezadovoljen odkimal z glavo, in Prevc na odličnih 127 metrov, kar je po prvi seriji pomenilo tretje mesto, s 13,3 točke zaostanka za vodilnimi Avstrijci ter pet točk in pet desetink za Norvežani.

V drugi seriji so tekmovanje prav pred skokom Nejca Dežmana za kratek čas prekinili, veter je namreč po hrbtišču skakalnice pihal preveč neugodno. Za 120,5 metra je moral skočiti z nižjega naletnega mesta. Enak odlog nastopa se je pripetil tudi Tepešu, a z odlično daljavo 126,5 metra, po skoku je z roko nakazal, da je bil prepozen pri odskoku, je Slovenijo po dveh skakalcih na vsako državo v finalni seriji popeljal na drugo mesto. Tridesetletni Ljubljančan Damjan je to potrdil s 124 metri, Prevcu pa se je nastop ponesrečil, pristal je pri 118,5 metra, kar je pomenilo – ob odličnem nemškem finišu –, da je Slovenija v tretji ekipni tekmi sezone po dveh zmagah iztržila četrto mesto.

Avstrijska zmaga

Olimpijski podprvaki Avstrijci so se v postavi Thomas Diethart, Stefan Kraft, Michael Hayböck in Gregor Schlierenzauer veselili zmage, Nemci, zlati iz Sočija, so osvojili drugo mesto, Norvežani pa so obstali na tretji stopnički. Predvsem pa moramo tokrat pohvaliti odlične Fince, ki so s petim mestom, pred Češko, Poljsko in Japonsko, v domačem Lahtiju iz sebe izvlekli več od svojih zmožnosti.

Tako tokrat ni bilo v slovenskem taboru, Janusovi fantje so pred zadnjim skokom držali drugo mesto, a tudi takšen je šport. Vsakomur od skakalnih asov se lahko pripeti slab nastop in tokrat se je ruleta nesreče obrnila na številko Petra Prevca. A že danes ima v Lahtiju na posamični tekmi novo priložnost, da kot vodilni v svetovnem pokalu poveča prednost sedmih točk pred Poljakom Kamilom Stochom.

Deli s prijatelji