SPREMEMBA

Ronconi Tino pelje do sočijskega zlata

Objavljeno 16. april 2013 10.24 | Posodobljeno 15. april 2013 22.53 | Piše: Drago Perko

Smučarska šampionka Tina Maze gre v olimpijsko sezono z novim italijanskim trenerjem.

Tina Maze ima novega trenerja (foto: Tomi Lombar, Delo).

V Črni na Koroškem so slovo sezoni minuli vikend vzeli še žičničarji, ki so se še zadnjič spustili po smučišču, kjer se je pred dvema desetletjema začela športna pot Tine Maze. Medtem ko so žičničarji razpredali o sezoni, je Tina, koroška kraljica in nesporna vladarica belih poljan in svetovnega pokala, nabirala moči na zasluženem oddihu. Za nekaj nemira pa so v teh dneh poskrbeli italijanski kolegi, ki so izbrskali ime novega trenerja – to naj bi postal Italijan Walter Ronconi. V ekipi Team to aMaze bo nadomestil Livia Magonija. Kleni Italijan, s Tino je bil tri sezone, se je odločil, da sprejme ponudbo domače smučarske zveze, več časa pa bo namenil tudi družini in pravkar rojenemu sinu. Massi in Tina sta to sprejela z veliko razumevanja. 
Po sprejeti odločitvi se je začel (javni) lov na novega trenerja, izbor pa je padel prav na Ronconija. V zadnjih dveh sezonah je bil serviser Massimiliana Blardoneja, v preteklosti pa je že bil trener Španke Maríe José Riende Contreras. Kot nam je uspelo izvedeti, naj bi Walter prevzel delo v Tinini ekipi po 30. aprilu, ko Magoniju poteče pogodba.

Zaupa le rojakom

Nismo daleč od resnice, če zapišemo, da bo Ronconi novi trener. Ni pa edini iz Italije, ki je bil v igri; Massi očitno zaupa le rojakom, da pomagajo Tini Maze do olimpijskega zlata na igrah v Sočiju. V javnosti sta se pred tremi tedni pojavili dve imeni – Cesare Pastore in Giovanni Feltrin. Novi trener naj bi imel tudi pet tisočakov višjo plačo, kot jo je imel Magoni, ki je zaslužil 35.000 evrov na sezono, deležen pa je bil tudi nagrad. Ronconi naj bi jih dobil 40.000, ob uspehih pa bodo prišle tudi nagrade. Tina Maze svojih sodelavcev ne pozabi. Po nekaterih podatkih naj bi ekipo zapuščala tudi dobri duh zasedbe in fizioterapevtka Nežka Poljanšek, ki je sicer nekajkrat omenila, da bo po koncu sezone sprejela odločitev, kako naprej. Poklicali smo tudi Andreo Massija, ki je v kratkem sporočilu odgovoril, da bo o vsem spregovoril po 18. aprilu, ko se vrne z dopusta. Za komentar je bila nedosegljiva tudi Poljanškova, ki ima svoj studio v Ljubljani.
S slovesom Magonija sta se Tina in Andrea sprijaznila in našla zamenjavo. V primeru Nežke bo to precej težje, zato je pričakovati, da bo Massi naredil vse in uporabil svoje pogajalske sposobnosti, da jo zadrži v zasedbi. Odhod dveh takšnih oseb bi bil (pre)velik udarec, tudi za šampionko, kot je Tina, pred tako pomembno sezono.

Lahko bo sodeloval z Massijem

»Ni še potrjeno, a vsekakor gre za odličnega trenerja, ki bo lahko sodeloval z Andreo Massijem,« pravi italijanski novinarski kolega Davide Marta iz RaceSkiMagazina in nadaljuje: »Gre za izkušenega trenerja, ki se je izkazal pri delu z Marío José Riendo Contreras in Massimilianom Blardonejem.«

Deli s prijatelji