HOKEJ

Risji kralj krdelo vodi v ohranitev vrste

Objavljeno 23. april 2015 14.23 | Posodobljeno 23. april 2015 14.24 | Piše: Marko Uršič

Anže Kopitar bo prvo ime slovenskih hokejistov na elitnem SP v Ostravi.

Anže Kopitar bo z risi lovil točke v elitnem razredu. Foto: Roman Šipić/Delo

On je risji kralj, poseben zaradi tega, ker prihaja iz ZDA. Lanski prvak Los Angeles Kings se v tej sezoni ni prerinil v končnico National Hockey League, zato bo kralj risov dobrodošla okrepitev za ledeno živalsko carstvo, majsko svetovno prvenstvo elitne skupine v češkem nacionalnem parku. Slovenski hokejski zvezdnik Anže Kopitar se je odzval klicu očeta, selektorja Matjaža, in bo domovini pomagal v boju, to je prvotni cilj, za obstanek med hokejsko smetano. Čeprav je Hrušičan, to naselje zaradi njega imenujejo tudi Kopiwood, še utrujen od čezcelinskih in čezatlantskih letov, z risi v ljubljanskem Tivoliju že vadi za nastope na SP.

»Teden dni je potreben, da se prilagodim na evropski čas. Noge imam še težke, na ledu pa pred prihodom v Slovenijo nisem bil že deset dni. Dovolj časa je, da se to nadomesti, in se pravšnje pripravim za svetovno prvenstvo,« je Anže Kopitar opisal prehod čez lužo. Slovenska izbrana vrsta vsakič, ko je med elito, sanja le o enem. »Cilj je obstanek. Vsako tekmo je treba gledati posebej, dati na njej vse od sebe, potem pa se bomo pogovarjali o morebitnih višjih ciljih. Zaradi sedmega mesta na olimpijskih igrah se je dvignila naša samozavest, vemo, da se lahko kosamo z najboljšimi reprezentancami. Zatorej je cilj obstanka bolj stvaren kot v preteklih letih. Na prvenstvu potrebujemo tudi majceno sreče. Sicer pa se s fanti seveda še nisem povsem zlil, do zdaj je bilo pri pogovorih vse na hitro, a je lepo spet biti v garderobi z njimi,« je bil na ploščku besedno pragmatičen 27-letni risji as. Na SP, Slovenija bo skupinski del igrala v Ostravi, bo ledena igralna površina manjša, kot je v deželah, katerih izvirni prebivalci so Indijanci. »Rajši imam manjša igrišča. A tu ni kaj, treba se bo navaditi na večje igralne površine. Zato bo prav prišla pripravljalna tekma v sredo z Nemčijo v Berlinu,« Anže ve, na kaj bo pazil v mestu, ki ga je nekoč delil zid.

Prazni občutek

Los Angeles Lakers niso več tisto, kar so bili, prav tako Kings iz mesta angelov. »Sicer bi zdaj rajši igral končnico NHL, a je seveda zelo lepo priti igrat za slovensko reprezentanco. To je posebna izkušnja, ki vedno prinaša veselje. Glede napornega urnika na SP – tega sem vajen iz Severne Amerike. Tam imamo, denimo, v rednem delu sezone v štirinajstih dneh tudi do osem tekem,« je opisal ameriško-kanadski delavnik. Pa ocena osebne sezone v National Hockey League? »Z njo nisem najbolj zadovoljen. Slabo sem začel, nato se ujel ter v takšnem ritmu odigral preostali sezonski tretjini. Na splošno gledano je bila res povprečna. Je pa tudi prazen občutek, če se s klubskimi soigralci ne bojuješ za pokal Stanley. A včasih je treba narediti korak nazaj, da nato stopiš dva naprej,« KopiStaru neuvrstitev v končnico še vedno ne da miru.

Po naslednji sezoni mu bo potekla pogodba s klubom. »Idealno bi bilo, če bi bila podaljšana pred začetkom naslednjih NHL-bojev,« je namignil vodstvu kraljev. Anže in njegova žena Ines sta 14. marca okrepila družino, prišla je hčerkica Neža. »No, povedati moram, da ni preveč neprespanih noči,« je z osebno platjo pogovor sklenil Anže Kopitar, prvo ime slovenske reprezentance na bližnjem hokejskem mundialu.

Deli s prijatelji