HOKEJ

Risi že kujejo načrt za vrnitev med elito

Objavljeno 05. april 2016 09.11 | Posodobljeno 05. april 2016 09.00 | Piše: Rok Tamše

Slovenska hokejska reprezentanca začela priprave na svetovno prvenstvo skupine B.

Selektor Nik Zupančič je včeraj zbral hokejske rise v jeseniški dvorani Podmežakla. Foto: Igor Mali

LJUBLJANA – Selektor slovenske hokejske reprezentance Nik Zupančič se je v kranjski ledeni dvorani že prejšnja dva tedna potil z reprezentanti, ki so prej končali svoje sezone v klubih. Tako je z njimi vzdrževal fizično pripravljenost in jih ohranil v hokejskem ritmu, da so optimalno razpoloženi pričakali včerajšnji uradni začetek priprav pred svetovnim prvenstvom skupine B (divizija I skupina A), ki bo od 23. do 29. aprila v Katovicah na Poljskem. »To je uraden začetek priprav, čeprav sem z večino fantov že opravil dvakrat po pet dni treningov v Kranju. Delo je bilo na zelo visoki ravni, naredili smo dobro osnovo za nadaljevanje. Prvi teden se bomo še posvečali tudi fizični pripravi in vključevali treninge zunaj ledu, potem pa se že pripravljamo na prvo prijateljsko tekmo s Hrvaško v Zagrebu. Kader imamo okrnjen zaradi poškodb, a je takšna pač narava našega športa. Imam zaupanje v vse fante, ki so z nami na pripravah,« je dejal Zupančič, ki vodi zelo razredčeno moštvo. Že pred SP je moral s seznama kandidatov prečrtati poškodovane Jana Muršaka, brata Marcela in Davida Rodmana, Boštjana Goličiča, Roka Pajiča in po novem še Nika Pema, ki je bil resen kandidat, a si je v končnici državnega prvenstva zlomil prst. Lažje je poškodovan Blaž Gregorc, a selektor upa, da se bo lahko pridružil ekipi. Skoraj zanesljivo ne bo niti branilcev Mihe Štebiha in Žige Pavlina, ki igrata v kvalifikacijah za elitno češko ligo, ki pa se prekrivajo z začetkom SP. Nestrpno se pričakuje tretjega člana prvega napada Roberta Saboliča, ki še tekmuje s praško Sparto v češki ekstraligi. Najbrž ni treba poudarjati, da med risi ni niti NHL-zvezdnika Anžeta Kopitarja.

Zaradi veliko odsotnosti so priložnost za dokazovanje dobili tudi nekateri mladi upi – Nik Simšič, Žan Jezovšek, Mark Čepon in komaj 17-letni Jan Drozg, ki med najstniki posebno izstopa. »Jan bi bil z nami v vsakem primeru, tudi če bi imel na voljo več igralcev. Fant dobro napreduje, je velik potencial za prihodnja leta. Rad bi ga videl na naših treningih pa tudi zanj bo to dobrodošlo, saj se priprave reprezentance do 18 let začnejo pozneje. Drugi so letnik 1997 in igrajo vidne vloge v reprezentanci do 20 let, nakazujejo, da bi se lahko v kratkem priključili članski reprezentanci. Videli bomo, kaj bodo pokazali na treningih. Pomembno je, da se potrudijo in predvsem da so sproščeni,« je pojasnil selektor.

Potem ko se je upokojil nekdanji kapetan Tomaž Razingar, sta zdaj poškodovana oba njegova naslednika, Marcel Rodman in Muršak. Kdo bo torej nosil oznako C na prsih? »Zdaj sem že tudi jaz postal malo vraževeren, zaradi teh zadev s kapetani in poškodbami,« se je pridušal Zupančič, ki se bo o tem odločil naknadno. Vsekakor do petka, ko bo prvo resnejše uigravanje močno spremenjene zasedbe v hrvaškem glavnem mestu. Do odhoda na SP bodo risi odigrali štiri prijateljske tekme; dvakrat se bodo pomerili s Hrvati, enkrat z Japonci, generalko pa bodo imeli 20. aprila z Madžarsko v Budimpešti, od koder bodo odpotovali v Katovice. Tam bodo njihovi tekmeci Japonska, Italija, Poljska, Južna Koreja in Avstrija. Ne glede na vse težave Nik Zupančič sporoča: »Igralci bodo naravnani tako, da bodo igrali za prvo mesto na turnirju. Drugo mesto morda ne bo zadoščalo za napredovanje, a o tem nočemo razmišljati.«

Plemenite risinje

Akciji Posodi svojo nogo, ki po vsem svetu poteka 4. aprila in s katero zaznamujejo mednarodni dan ozaveščanja o nevarnosti min, so podprle tudi slovenske hokejistke, ki na Bledu v teh dneh nastopajo na svetovnem prvenstvu. Risinje so zavihale hokejske nogavice ter se tako pridružile akciji za prepoved uporabe protipehotnih min v svetu. »Veseli nas, da lahko po svojih močeh prispevamo k boljšemu poznavanju nevarnosti, ki jih pomenijo mine, še zlasti kadar so njihove žrtve otroci,« je dejala kapetanka Pia Pren. V prvih dveh krogih SP so Slovenke izgubile s Poljsko (2:9) in premagale Hrvaško (6:2). Danes ob 20. uri se bodo pomerile z Veliko Britanijo.

 

Deli s prijatelji