MED ELITO

Risi za novo upanje

Objavljeno 03. maj 2016 09.12 | Posodobljeno 03. maj 2016 09.12 | Piše: Rok Tamše

Izbranci selektorja Nika Zupančiča so štirikrat zmagali in izgubili le proti gostiteljem, kapetan Jan Urbas je bil razglašen za najučinkovitejšega igralca turnirja.

Selektor Nik Zupančič razmišlja tudi o novem pomočniku. Foto: Jure Eržen

KATOVICE – Slovenski hokejski privrženci se veselijo že sedme uvrstitve članske reprezentance v elitno skupino svetovnega hokeja. Maja prihodnje leto bodo risi še devetič nastopili na svetovnem prvenstvu najboljših moštev (obstanek so si izborili v letih 2002 in 2005), ko bosta turnir gostili Nemčija (v Kölnu) in Francija (v Parizu). Zmaga na minulem svetovnem prvenstvu divizije I v skupini A v Katovicah na Poljskem je čista kot solza in še posebno sladka, ker je v zadnjem krogu padla Avstrija s tesnim izidom 2 : 1. Izbranci selektorja Nika Zupančiča so štirikrat zmagali in izgubili le proti gostiteljem, kapetan Jan Urbas je bil razglašen za najučinkovitejšega igralca turnirja, če pa bi bili člani direktorata prvenstva vsaj malce objektivnejši, bi za prvega vratarja razglasili slovenskega čuvaja mreže Gašperja Krošlja (imel je 96,34 odstotka obranjenih strelov, resda pa je igral tri tekme in eno tretjino v primerjavi z Avstrijcem Bernhardom Starkbaumom, ki je bil ves čas prva izbira v vratih severnih sosedov). Drugo mesto in upanje na sodelovanje na najmočnejšem turnirju prihodnje leto (to je odvisno od letošnjega učinka Nemčije in Francije na SP v Rusiji) ohranjajo drugouvrščeni Italijani, Poljska je osvojila tretje mesto, razočarani Avstrijci pa komaj četrto. Razred nižje se selijo Japonci, ki so izgubili vseh pet tekem.

Povsem druga raven

Selektor Zupančič, ki je lani prevzel vodenje izbrane vrste, je tako uspešno debitiral na svetovnem prvenstvu. In to kljub temu, da zaradi poškodb in obveznosti v klubih ni imel na voljo kar osmih standardnih članov ekipe. »Za igralce je užitek igrati. Vedno ko pridejo skupaj, dajo vse od sebe. Tole je bilo kar naporno, dogajale so se poškodbe, potem pa je težko sestaviti ekipo. A so tudi ti fantje tu dokazali, da lahko igrajo dober hokej, tudi nekaj mladih se je dokazalo. A tam, kamor smo se uvrstili, je povsem druga raven. Upam, da bo nabor igralcev večji in da bomo konkurenčni tudi v olimpijskih kvalifikacijah,« je o prihodnosti že takoj po zmagi proti Avstriji razmišljal Zupančič.

Septembra se bo Slovenija v Minsku v Belorusiji za udeležbo na OI v Pjongčangu 2018 pomerila z gostitelji, Dansko in Poljsko. Takrat Zupančič ob sebi ne bo imel pomočnika Iva Jana, saj mu vodstvo njegovega kluba iz Gradca ne dovoli več odsotnosti zaradi reprezentančnih obveznosti. Zato pa selektor upa, da bo imel v olimpijskih kvalifikacijah na voljo več prekaljenih asov, potihem računa tudi na NHL-zvezdnika Anžeta Kopitarja. Do avgustovskega zbora reprezentance bomo spremljali predvsem prestope reprezentantov (odmeva selitev Roka Tičarja iz Bratislave v Jekaterinburg in Žige Panceta iz VSV Beljaka v KAC Celovec), na klubski sceni pa možnost igranja Sij Acroni Jesenic v ligi EBEL in formiranje novoustanovljene Mednarodne alpske hokejske lige, ki bo nadomestila dosedanjo ligo INL. Tam naj bi igralo sedem italijanskih moštev, šest avstrijskih in tri slovenska. Vse podrobnosti naj bi bile jasne do 20. maja, medtem pa bomo še pisali o negotovi prihodnosti slovenskih klubov.
 

Deli s prijatelji