SP ELITNE DIVIZIJE 2017

Risi v Parizu presenetili Švico in prejeli lekcijo od Kanade

Objavljeno 08. maj 2017 09.12 | Posodobljeno 08. maj 2017 09.12 | Piše: Rok Tamše, poročevalec s SP v hokeju

Selektor Nik Zupančič ne glede na hendikep skupaj z varovanci z optimizmom pričakuje jutrišnji dvoboj z Norveško.

Vratar Matija Pintarič si je prislužilo obilo pohval za svoje obrambe proti Švicarjem. Foto: Reuters

PARIZ – Po dveh tekmah na svetovnem prvenstvu elitne divizije imajo slovenski hokejisti na svojem računu eno točko iz dvoboja s Švico, ki so ga izgubili po kazenskih strelih (4 : 5). V drugem dvoboju so pričakovano izgubili proti svetovnim in olimpijskim prvakom Kanadčanom (2 : 7). A risi so že pred prvo tekmo ostali brez napadalca Žige Panceta, ki si je na treningu nesrečno poškodoval gleženj, po obračunu pa je kazen prepovedi igranja na dveh tekmah prejel Žiga Jeglič (glej okvirček). Selektor Nik Zupančič ne glede na hendikep skupaj z varovanci z optimizmom pričakuje jutrišnji dvoboj z Norveško. Ta prav tako spada v krog reprezentanc, ki naj bi se v pariški skupini B borile za obstanek v elitni diviziji ob Sloveniji, Belorusiji in Franciji.

Lekcija prvakov

»Kanada igra najenostavnejši hokej na svetu. Prav nič se ne utrujajo, brez zadržka pošljejo plošček v ograjo ali v zrak proti srednji tretjini. Vse je zelo enostavno ob njihovem hitrem drsanju, v zaključku akcij pa so vselej nevarni kot kobre. Pustiš jim samo malo prostora, pa je plošček že v mreži. V tem so najboljši na svetu,« nam je že pred dvobojem s svetovnimi in olimpijskimi prvaki povedal Zupančič.

Zakaj so risi »zamudili« na SP

Selektor Zupančič je na vprašanje o razlogih, zakaj so bili risi v prvi tretjini tekme s Švico v tako močno podrejeni vlogi, odgovoril: »Težava ni v tem, da ne bi zmogli parirati tekmecu od začetka. Menim, da je ključni faktor ta, da vsi Švicarji igrajo v močnih ligah in potem imajo za sabo še sedem, osem pripravljalnih tekem, ki so vse na kakovostni ravni svetovnega prvenstva. To nam morda manjka, čeprav smo zadnjo pripravljalno tekmo igrali z Rusi, tam pa je bil ritem primerljiv s tem na SP. Pa še to: morda smo izgubili preveč moči na potovanjih v končnici priprav. A tega ne moremo spreminjati, tako pač je.« Šef ni pozabil poudariti: »Nismo povsem zadovoljni s tekmo proti Švici, saj smo izgubili. A da se vrneš v igro po takšnem zaostanku, uspe redkim ekipam. To dokazuje, da imamo kakovost, da se lahko kosamo s tekmeci elitne divizije. Vse to daje dodatno samozavest.« 

V obračun s svetovnimi in olimpijskimi prvaki so risi krenili zelo odločno. Kanadčani so razbranili vratarja Gašperja Krošlja, prvi zadetek v 5. minuti je bil mojstrovina Tysona Barrieja, drugi in tretji pa sta padla po veliki smoli. Pri prvem je plošček obležal za Krošljevim hrbtom, a ga je na to v veliki gneči Nate MacKinnon spretno porinil v vrata, pri drugem pa se je plošček po podaji Braydena Pointa odbil od drsalke Luke Vidmarja v slovensko mrežo. Risi so imeli najlepšo priložnost za zadetek po solo prodoru Jana Muršaka, a je slovenski kapetan meril premalo natančno. V drugem delu tekme smo najprej videli dve mojstrovini MacKinnona v 25. in 26. minuti za njegov trojček; ob prvi je izkoristil številčno premoč zaradi izključitve Muršaka. Potem je v 36. minuti odgovorila Slovenija, po bliskovitem protinapadu je lepo podajo Roberta Saboliča v zadetek pretvoril Muršak. Severnoameričani so se odzvali s šestim zadetkom v 38. minuti, ko je slovensko obrambo v zagato spravil spretni Mitch Marner. V zadnji tretjini so risi iztržili neodločen izid, potem ko so imeli v 48. minuti spet smolo z avtogolom Aleša Mušiča – po podaji Jeffa Skinnerja se je plošček odbil od palice kapetana Olimpije in presenetil Krošlja. Slovenci se niso vdali malodušju, sad truda je bil zadetek Jana Urbasa v 58. minuti za sprejemljiv poraz proti izrazitim favoritom. Razmerje v strelih je bilo kar 51 : 14 za Kanado, v tem podatku pa se skriva ogromno delo, ki ga je moral opraviti vratar Krošelj. S številnimi odličnimi obrambami si je povrnil samozavest po švicarski štirici dan prej v svoji mreži. »To je tekma, ki si jo lahko zapomniš za vse življenje. Še nikoli nisem igral proti toliko igralcem iz lige NHL. Trudili smo se, zmanjkalo nam je malce sreče. Sam sem hotel popraviti vtis iz prve tekme. Bil sem potrt, ker sem prejel štiri gole. Tokrat sem se dobro počutil, čeprav so Kanadčani napadali na vso moč skozi vso tekmo,« je dejal Krošelj. Obe ekipi sta sicer zbrali po osem minut izključitev.

»Pri mojih igralcih je bilo malce preveč spoštovanja do tekmecev, zato so bili na začetku preveč zadržani. Res je tudi, da smo imeli dan prej proti Švici zelo težko tekmo, kjer smo porabili veliko energije. V dobro nam ni šla niti kazen za Jegliča. To se pri nas precej pozna. Dobili smo lekcijo, kako se igra hokej. Kanadčani ne igrajo zastonj glavne vloge v svojih klubih v ligi NHL, vidi se velika razlika v kakovosti,« je dejal Zupančič, ki bo danes osvežil moštvo, jutri sledi boj z vikingi iz Norveške, ki so v 1. krogu premagali Francoze s 3 : 2, sinoči pa so se pomerili s Švico. »Menim, da smo s Kanadčani doživeli sprejemljiv poraz, saj imajo same igralce vrhunske kakovosti iz NHL. Ko zamudiš samo sekundo, si že zunaj igre z njimi. Veseli smo lahko, da smo dosegli dva zadetka proti takšnemu moštvu. Nikoli ni lepo, če izgubiš, spodbudno pa je, da nismo prejeli še več zadetkov. Občasno smo se dobro kosali z njimi, z malce sreče pa bi celo lahko preprečili tri njihove gole. Smo pa proti Švici osvojili točko, s katero smo zadovoljni. Ne smemo pozabiti, da smo v krogu ekip, ki se borijo za obstanek,« trdno na tleh ostaja kapetan Muršak.

Brez Jegliča proti Kanadi in Norveški

Disciplinska komisija Mednarodne hokejske zveze (IIHF) je kaznovala slovenskega napadalca Žigo Jegliča z dvema tekmama kazni zaradi prekrška na tekmi proti Švici. Kot je zapisano v obrazložitvi, je Jeglič ob menjavi na ledu namerno brcnil švicarskega hokejista Thomasa Rufenachta, kar je kršitev pravil IIHF. Risom se na ledu lahko spet pridružil na tekmi proti Finski v sredo ob 20.15. »Ko sem si ogledal posnetek pred zagovorom, sem vedel, da bom kaznovan. Videti je bilo bolj grdo, kot je dejansko bilo. Umikal sem nogo pred glavo tekmeca, nisem ga imel namere poškodovati. Menim, da je kazen prestroga, pričakoval sem eno tekmo prepovedi igranja. To pač moram sprejeti in se čim bolje pripraviti na tekmo s Finsko. Verjamem, da bodo fantje uspešni tudi brez mene,« je dejal Jeglič.

Od pekla do praga raja

V premieri pariškega turnirja so torej Švicarji v soboto pred 4920 gledalci po izvajanju kazenskih strelov premagali Slovence s 5 : 4 (4 : 0, 0 : 1, 0 : 3, 1 : 0). V rednem delu so za Slovenijo zadeli Muršak (39.), Jeglič (46.), Urbas (55.) in Sabolič (56.). Po prvi tretjini je Krošlja v vratih zamenjal Pintarič, ki je ob debiju na svetovnem prvenstvu pokazal predstavo kariere. Risi so odigrali sanjsko tretjo tretjino, ko so tekmece prisilili v kar pet prekrškov za izključitev in jim zabili tri gole. Razmerje v strelih je bilo 33 : 23, razmerje v minutah izključitev pa 16 : 10 za Švico. V loteriji penalov je švicarski čuvaj mreže obranil strela Saboliča in Muršaka, Rok Tičar pa je poslal plošček mimo vrat. Matija Pintarič, sicer član francoskega prvoligaša Lyona, je dobro posredoval ob strelih Denisa Hollensteina in Tannerja Richarda, v prvi od treh serij pa ga je premagal Damien Brunner. Selektor Zupančič je o uvodnem dvoboju dejal: »To je bil začetek, ki si ga nismo želeli. Ves čas smo opozarjali na njihovo agresivnost, v prvi tretjini so bili Švicarji boljši, hitrejši na ploščku, igrali so zelo enostavno. Mi smo se počasi odzvali, zato smo izgubljali s 4:0. Med odmorom smo enostavno izbrisali, kar se je dogajalo v prvih dvajsetih minutah, začeli z ničle. Fantje so počasi prihajali v tekmo in začeli verjeti vase. Pomagal nam je zadetek, ki smo ga dosegli z igralcem manj. To nas je dvignilo. Zadnja tretjina pa je bila naša najboljša, nasprotnika smo prisilili v prekrške za izključitve, igra z igralcem več nam je stekla. Na koncu smo imeli celo priložnost za zmago, saj smo imeli dobri dve minuti pred zaključkom tekme 'power-play' pa tudi v podaljšku smo imeli svoje priložnost. Kazenski streli so vselej loterija, enkrat se obrne v tvoj prid, drugič ne. Osvojena točka nam bo prišla še kako prav.« 

 

 

Deli s prijatelji