HOKEJ

Risi v nov boj za elito na Poljskem

Objavljeno 15. maj 2015 13.28 | Posodobljeno 15. maj 2015 13.33 | Piše: STA, R. T.

Slovenska hokejska reprezentanca bo prihodnje leto igrala na svetovnem prvenstvu skupine B, ki ga bo gostil poljski Krakov.

Slovenski hokejisti bodo vrnitev v elitno divizijo iskali na Poljskem.

PRAGA – Na kongresu Mednarodne hokejske zveze (IIHF), ki v teh dneh poteka ob svetovnem prvenstvu elitne skupine na Češkem, so danes potrjevali prireditelje tekmovanj za naslednje leto. Za Slovenijo, ki je letos izpadla iz družbe najboljših, je najpomembnejša dodelitev drugoligaškega prvenstva poljskemu Krakovu.

Drugo najmočnejše tekmovanje za elitno skupino – najmočnejša tekmovanja sicer podeljujejo več let vnaprej, v letu 2016 bo gostitelj Rusija – bo že drugo zaporedno leto v Krakovu. SP divizije I (skupina A) so Poljaki v tem mestu izvedli že letos, a ostali brez tekmovalnega uspeha, saj sta si napredovanje zagotovila Kazahstan in Madžarska.

Kot so zapisali na spletni strani krovne zveze, je zanimanje za izvedbo tega SP sprva izrazila tudi Slovenija, a so se pozneje v slovenski hokejski zvezi kandidaturi odpovedali.

Na SP bodo nastopile Avstrija in Slovenija kot povratnici iz elitne skupine, Poljska, Japonska, Italija ter Južna Koreja, ki se je v to skupino uvrstila iz nižjega ranga tekmovanja. Prvenstvo bo potekalo med 23. in 29. aprilom 2016, kar je nekoliko poznejši termin, kot je običajno za ta tekmovanja in bo reprezentancam lahko omogočil vključitev več hokejistov, ki bodo že končali ligaška tekmovanja.

Najboljši ekipi s tega prvenstva se bosta uvrstili na SP elitne skupine leta 2017, ki ga bosta skupaj izvedli Nemčija in Francija.

Kvalifikacije za olimpijske igre bodo potekale med 1. in 4. septembrom 2016. Slovenija bo igrala v Belorusiji, kjer bo tekmec tudi Danska, zadnji nasprotnik pa še ni znan, saj se bo moral prebiti čez kvalifikacije. V tej skupini bo zadnji tekmec najnižje rangirana država, ki bo osvojila prvo mesto iz ene izmed treh kvalifikacijskih skupin.

Deli s prijatelji