PRIPRAVE

Risi so tekmecem poslali ostro sporočilo

Objavljeno 18. april 2016 17.24 | Posodobljeno 18. april 2016 17.24 | Piše: Rok Tamše

Slovenska hokejska reprezentanca je na pripravah za svetovno prvenstvo premagala Japonsko s 4:0. V sredo sledi še generalka na Madžarskem.

Kapetan risov Jan Urbas in soigralci so Japoncem nagnali strah v kosti. Foto: Tomi Lombar

JESENICE – Slovenska hokejska reprezentanca je v jeseniški dvorani Podmežakla odigrala še tretjo in zadnjo pripravljalno tekmo na domačih tleh pred odhodom na svetovno prvenstvo divizije I skupina A, ki bo od 23. do 29. aprila v Katovicah na Poljskem. Po dveh visokih zmagah proti Hrvaški v Zagrebu in na Bledu so moč hokejskih risov občutili še Japonci. Izbranci selektorja Nika Zupančiča so bili boljši z izidom 4:0 (0:0, 2:0, 2:0). Zadetke so dosegli Sabahudin Kovačevič, Andrej Hebar, Jan Urbas in Nik Simšič, zadnji je dosegel svoj prvenec v članski izbrani vrsti. »Vse, razen slabega začetka prvih pet minut, je bilo stopnjevanje. Stvari, ki smo se jih dogovorili, smo začeli bolje delati, imeli smo prevlado na igrišču. Vsi parametri kažejo, da smo bili veliko boljši, in to smo kronali še z zadetki. Vse je šlo v pravo smer, fantje so vse vzeli zelo resno,« je bil zadovoljen Zupančič, ki je tokrat namenil prosto prvemu vratarju Robertu Kristanu, delovno soboto sta imela Gašper Krošelj in Uroš Hočevar.

Prva na SP z Japonci

»Po teh 60 minutah, v katerih smo večinoma nadzorovali dogajanje na ledu, imamo lepo popotnico tako za prihajajočo zadnjo pripravljalno tekmo v Budimpešti kot tudi za začetek svetovnega prvenstva, ko bomo igrali prav z Japonci. Naslednjim dnevom lahko pristopimo optimistično, pripravljeni smo očitno dobro. Pod vodstvom Nika Zupančiča opažam manjše spremembe v primerjavi s prejšnjim selektorjem Matjažem Kopitarjem, a večinoma je način vodenja podoben, saj sta oba dolgo delala skupaj,« je dejal kapetan Urbas. Tudi član prvega napada Andrej Hebar je bil zadovoljen s prikazanim pred 500 gledalci: »Ta tekma je že pokazala zelo spodobno reprezentančno raven, pred nami pa je še ena preizkušnja, na kateri bi kazalo igrati še bolje. V Budimpešti bodo gostitelji zagotovo ambiciozni, ne nazadnje se pripravljajo za skupino A. Zdaj uživam v napadu z Žigo Jegličem in Rokom Tičarjem, želim si le, da bi bili uspešni tudi v prihodnje.« Žiga Pance je na Jesenicah odigral 100. tekmo za reprezentanco: »Pokazali smo všečno igro, a to še ni končna podoba za pomembno prvenstvo, ki je pred nami. Z doslej opravljenim moramo biti zadovoljni, ob manjših popravkih pa verjamem, da bomo spet konkurenčni v boju za vrh skupine B. Pomembno je tudi, da smo Japoncem poslali sporočilo, da jim na prvi tekmi prvenstva na Poljskem z nami ne bo lahko.«

Odpadla Simšič in Tavželj

Selektor Zupančič ima pred generalko z Madžarsko v Budimpešti, ki bo pojutrišnjem, že skoraj dokončen seznam igralcev, ki bodo na svetovnem prvenstvu igrali za vrnitev v elitni razred svetovnega hokeja, iz katerega so izpadli lani v Ostravi na Češkem. Na Jesenicah se je šef zahvalil obetavnemu Niku Simšiču, ki bo še eno sezono član reprezentance do 20 let, izkušenega branilca Andreja Tavžlja pa je ustavil pretres možganov na zadnjem treningu. »Končnega seznama za prvenstvo še ne morem sestaviti, saj upam še na prihoda Mihe Štebiha in Roberta Saboliča iz končnice češkega prvenstva. Pri Saboliču bomo spremljali finale, morda se nam bo pridružil šele v Katovicah, ko bo za nami že kakšna tekma. Štebih igra v Jihlavi za mesto v extraligi, trenutno moštvu slabo kaže, če pa bo to kmalu izgubilo tudi teoretične možnosti za uspeh, bomo prosili njegove delodajalce, da bi ga pustili k reprezentanci. Hudo mi je zaradi Andreja Tavžlja, a po dvakratnem pretresu možganov v enem mesecu bi bil ta nastop zanj prehudo tveganje. V slačilnici smo se poslovili tudi od Nika Simšiča, zelo pridno je delal, pred njim je lepa prihodnost, zagotovo bo dobil še veliko priložnosti pri reprezentanci.«

V Katovice po prvo mesto

Na svetovnem prvenstvu v Katovicah se bodo slovenski hokejisti po vrsti pomerili z Japonsko (v soboto, 23. februarja, ob 13. uri), Italijo (v nedeljo, 24. februarja, ob 13. uri), Poljsko (v torek, 26. aprila, ob 20. uri), Južno Korejo (v sredo, 27. aprila, ob 16.30) in Avstrijo (v petek, 29. aprila, ob 16.30). Za napredovanja bosta morda zadostovali prvo in drugo mesto, kot je bilo v preteklosti, lahko pa da se bo med elito preselil le zmagovalec turnirja v Katovicah. To je odvisno od uvrstitev Francije in Nemčije na majskem svetovnem prvenstvu elitnega razreda. Ti reprezentanci bosta namreč skupaj gostili SP 2017, zato imata zagotovljen nastop, tudi v primeru, da bi na turnirju v Rusiji osvojili zadnji mesti. 

Deli s prijatelji