HOKEJ

Risi so dve tretjini spali v svojem brlogu

Objavljeno 03. maj 2015 11.09 | Posodobljeno 03. maj 2015 11.09 | Piše: Rok Tamše

Slovenska hokejska reprezentanca je izgubila uvodno tekmo na svetovnem prvenstvu. Belorusija je bila boljša s 4:2, juriš na preobrat se ni izšel, že danes sledi obračun z Rusijo.

Rok Tičar in Robert Sabolič med prerivanjem z Olegom Jevenkom, Andrejem Stasom in Sergejem Drozdom. Foto: Reuters

Najboljši slovenski hokejisti so 79. svetovno prvenstvo začeli v nasprotju s pričakovanji. Belorusija, sicer povsem premagljivi nasprotnik, je bila boljša s 4:2 (2:1, 1:0, 1:1). Za rise sta zadela Žiga Jeglič in Žiga Pance, a bolj kot to si bomo zapomnili izjemno pekoč poraz po zelo slabi igri Slovenije v prvi in drugi tretjini. Kot da so risi 40 minut prebili v svojem brlogu. V zadnjem delu so stopili na plin, uprizorili pravo ofenzivo na beloruska vrata ter lovili zaostanek dveh golov. Bili so blizu po zadetku Panceta, na koncu so zaigrali na vse ali nič, iz vrat je šel tudi vratar Robert Kristan, a Belorusi so v zadnjih sekundah velikega slovenskega hazarda srečno prišli do odbitega ploščka in zadeli še četrtič. Dodatna težava ob razočaranju in slabi volji je, da morajo izbranci selektorja Matjaža Kopitarja že danes ob 12.15 znova na led, igrali bodo proti Rusiji.

»Prvi dve tretjini sploh nismo igrali svoje igre. Če bomo tako igrali proti Rusiji, bo sledila kanonada, če bomo prikazali takšno igro kot v zadnji tretjini, pa se bo dalo igrati. Z mano na čelu se je treba bolje pripraviti in bolje začeti tekmo. Vsak igralec zase ve, kako se najbolje regenerira in se zbere za drugo tekmo,« je dejal prvi as Slovenije Anže Kopitar. »Tisto, kar smo pokazali v tretji tretjini, je približek tistega, kar bi morali igrati, vse drugo je za pozabo. Ne vem, kaj je bil razlog za slabo igro. Izgubljali smo dvoboje, vedno so bili Belorusi prej pri ploščku. Tako izgubljaš veliko energije, verjetno nam je zato na koncu zmanjkalo nekaj moči in zbranosti pri zaključkih akcij,« je pojasnil Mitja Robar.

Težavnih štirideset minut

Že v 5. minuti je bil Aleš Mušič sam pred beloruskimi vrati, a je Kevin Lalande plošček po njegovem strelu ukrotil. Kmalu zatem je bil izključen Klemen Pretnar, a se je Slovenija obranila. V 11. minuti je Belorusija povedla, s precejšnje razdalje je Kristana po sredini igrišča premagal Andrej Stas. Samo petnajst sekund pozneje je po lepem prodoru z desne strani izid izenačil Žiga Jeglič. V 13. minuti so Belorusi spet pritisnili na slovenska vrata. V gneči pred Kristanom je bil najspretnejši Andrej Kosticin in zabil gol za 2:1. Nato je bil izključen beloruski kapetan Aleksej Kaljužnij, a Slovenija ni izkoristila moža več na ledu. Dobro minuto pred odmorom je bil izključen Andrej Tavželj, izid se do konca prve tretjine ni spremenil, a je ostal slab občutek zaradi izgubljenih dvobojev in številnih napak v slovenski igri.

V drugem delu smo pričakovali, da bodo risi pretaknili v prestavo višje, zgodilo pa se je ravno nasprotno – spremljali smo pravi juriš Belorusov proti slovenskim vratom. Kristan je bil na zelo težkih preizkušnjah, plošček je letel z vseh strani, udarna trojka Andrej in Sergej Kosticin ter Aleksej Kaljužnij je v vsakem napadu sejala nemir v obrambi risov. Slovenski čuvaj mreže je v 24. minuti moral celo daleč iz svojih vrat, plošček je izbil le do Kaljužnija, ki mu ni bil težko zadeti praznih vrat. Razmerje v strelih po drugi tretjini je bilo kar 21:10 v korist Belorusov. Dokaz, kako precej prepričljivejši so bili v tretji tretjini, je končno razmerje v strelih – 26:23 za Belorusijo.


Bob in Bobek navdušujeta

Na tribunah ČEZ Arene je bilo tudi precej slovenskih navijačev, več kot tisoč jih je bučno spodbujalo rise na premieri svetovnega prvenstva. Pomešani z beloruskimi so se zabavali ob glasbenih vložkih, posebno navdušenje sta poželi maskoti Bob in Bobek, zajčka iz klobuka v znani češki risanki. Skupno naj bi iz domovine v Ostravo romalo več kot 2000 privržencev hokeja. 

 

Deli s prijatelji