DANES PROTI AVRSTRIJI

Risi s staro znanko za elitno znamko

Objavljeno 29. april 2016 11.00 | Posodobljeno 29. april 2016 11.00 | Piše: M. U.

Slovenski hokejisti se bodo danes z Avstrijo udarili za mesto v elitni skupini SP 2017.

KATOVICE – Hokej v Katovicah se izteka, danes se bo na Poljskem sklenilo svetovno prvenstvo divizije I skupine A. Da se bo za Slovenijo izteklo lepo in da bo zanesljivo napredovala (se vrnila) v elitno skupino, pa je treba na kolena položiti avstrijsko vrsto. Varovanci selektorja Nika Zupančiča so doslej v Šleziji zbrali devet točk, severni sosedje na drugem mestu jih imajo osem; prvouvrščeni v Katovicah ima zagotovljeno vstopnico za elitni SP leta 2017 v Kölnu in Parizu, zaradi teorije morebitnega izpada Nemčije in Francije iz vrhunskega razreda na letošnjem SP v Rusiji pa drugi iz Poljske še nima stoodstotno potrjenega napredovanja. Žiga Pance, Žiga Jeglič, Aleš Mušič in Andrej Hebar so po tekmi in zmagi z Južno Korejo od Hokejske zveze Slovenije prejeli priložnostne drese za sto iger v slovenskem dresu; Pance in Mušič sta stotico dosegla že na pripravljalnih tekmah proti Hrvaški in Madžarski, Hebar prav proti Korejcem, Jeglič pa bo stotič izbranovrstno nastopil proti sosedom s severa. Danes proti Avstriji pa se dvoboju nikakor ne sme pristopiti ležerno in slavljensko. Pa čeprav so Avstrijci v predzadnjem katoviškem krogu z 0:1 izgubili z gostiteljico Poljsko. Ta pa je pred tem ugnala tudi malce preveč ležerne slovenske fante.

Poglavje zase

»Vseskozi moramo hoditi navkreber, nič ni lahkega. Motivacije za Avstrijce ne sme manjkati. Poznamo se dobro, zdaj smo tam, kjer smo želeli biti. In pripravljeni bomo,« je prepričan slovenski selektor Nik Zupančič. »Nekako se je že po tekmi s Poljsko vedelo, da moramo, če želimo biti prvi, zmagati na obeh preostalih tekmah. Z namenom, da bomo prvi, smo prišli na ta turnir, in do tja nas čaka še ena stopnička. Preveč napak se nam še dogaja, ko poskušamo igrati na lep način. Ko pa igramo discipliniran, preprost hokej, se zgodi uspeh,« je menil Žiga Jeglič. »Še eno odlično predstavo moramo pokazati, da bomo izpolnili cilj. Vemo, da smo najboljša ekipa na tem turnirju. Le ne smemo misliti na tekmeca, razmišljati moramo samo o svoji igri,« je navrgel Jegličev soigralec v napadu Robert Sabolič. »Nekaj takšnega smo pričakovali. Tekma bo poglavje zase, morali bomo biti zelo disciplinirani, še posebno v obrambi, in izrabljati priložnosti,« je pristavil Žiga Pance.

Tudi Avstrijci se brusijo za obračun s slovenskimi hokejisti. »Z zmago proti Poljski bi bil naš položaj pred tekmo s Slovenijo precej boljši. Vse svoje obrambe bi zamenjal za zmago. A o tem zdaj pač ni več treba razmišljati. Upam, da bomo po dnevu počitka povsem nared za Slovence,« je poskušal umiriti živce vratar Avstrije Bernhard Starkbaum. »Proti Poljski smo denimo v prvi tretjini sprožili le tri strele na vrata. Oba vratarja sta bila odlična. Hitro se moramo zbrati, delovati kot ekipa in se iz poraza proti Poljski kaj naučiti za tekmo s Slovenijo,« pa je tudi avstrijski selektor Daniel Ratushny potrdil, da bo psihično mobiliziral vse moči svojih varovancev.

Deli s prijatelji