NA LEDU

Risi po zdrsu in uspehu še naprej na poti v elito

Objavljeno 28. april 2016 10.45 | Posodobljeno 28. april 2016 10.45 | Piše: M. U.

Slovenska hokejska reprezentanca je na SP divizije I skupine A s 5:1 premagala Južno Korejo.

Ken Ograjenšek in Luka Vidmar sta prešla korejsko oviro, čaka ju še Avstrija. Foto: IIHF

Slovenska hokejska reprezentanca je v svoji četrti tekmi na svetovnem prvenstvu divizije I skupina A v poljskih Katovicah Južno Korejo ugnala s 5:1 (2:1, 2:0, 1:0) in je še naprej na poti, da osvoji prvo mesto in se uvrsti nazaj v elitno skupino. Odločilno bo namreč jutrišnje srečanje s starimi znanci Avstrijci.

Proti Korejcem pa se ni začelo najbolje. Že v prvi minuti so Azijci izvedli nasprotni napad, slovenski vratar Gašper Krošelj je še odbil njihov prvi strel, plošček pri drugem Ki-sunga Kima pa je v 40. sekundi prve tretjine našel pot v mrežo. Južni Korejci s petimi naturaliziranimi hokejisti so bili hitri in agresivni, in varovanci Nika Zupančiča so potrebovali nekaj časa, da so ujeli pravi ritem in taktično zasnovo. V deveti minuti je bil izključen Hjon-ho Oh, ob igri z igralcem več pa je nato Sabahudin Kovačevič na dolgi vratnici korejskih vrat našel Roberta Saboliča, ki je le podstavil palico, in plošček se je znašel v mreži za izenačenje. V zadnji minuti uvodnega dela igre pa je krasen samostojen prodor uspel Anžetu Kuraltu, premešal je korejske može in z natančnim strelom v levi zgornji kot neubranljivo zatresel mrežo Matta Daltona. V drugi tretjini je v 27. minuti Kuraltu ob ogradi uspelo podati pred azijski gol, Aleš Mušič pa je plošček neovirano poslal na pravo mesto za vodstvo s 3:1. Podoben zadetek je padel v 35. minuti; Žiga Jeglič je ob ogradi podal pred vrata na levo stran, Rok Tičar pa je s strelom matiral Daltona. V zadnji tretjini je v 52. minuti po nasprotnem napadu zadel še branilec Klemen Pretnar in tako so Zupančičevi v Katovicah po Japonski odpravili še drugo azijsko oviro. »Tudi ko so Korejci zgodaj povedli, je bila tekma seveda še odprta. Igrali smo naprej, kot smo se domenili, izenačili, potem je bilo vse lažje. Odločilna tekma z Avstrijo pa bo znova klasika, odigrati moramo našo tekmo, ne se ubadati z njimi, predvsem pa disciplinirano,« je Aleš Mušič povedal po včerajšnji zmagi.

Predrsani, zbiti

Dan prej je Slovenija presenetljivo z 1:4 izgubila z gostiteljico Poljsko. Domači junak tekme je bil Tomasz Malasinski, ki je zadel trikrat, en zadetek je prispeval Mikolaj Lopuski, za rise pa je zadel Žiga Jeglič v 7. minuti. »Poljska je pokazala, kako se bori, čestitam ji za zmago. Garali so na igrišču, sami smo začeli slabo, a smo se še vrnili. Nato pa nismo delali stvari, ki smo jih v prvih dveh tekmah. Padli smo pod pritisk, Poljska pa je znala izrabljati svoje priložnosti, tako da se je za nas slabo končalo,« je analiziral slovenski selektor Nik Zupančič.

»Na začetku smo imeli igralca več, narekovali smo ritem, takrat bi morali večkrat zadeti. Poljaki so igrali zelo pametno, mi nismo zadevali, oni so. Z naše strani je bila to zelo slaba tekma. Poljaki so nas predrsali, zbili, bili so boljši, tudi zelo agresivni. V njihovi napadalni tretjini smo bili tudi mi, a so bili zelo nevarni v nasprotnih napadi,« je pošteno ocenil branilec Sabahudin Kovačevič. »Zanesljivo je bil začetek preslab, povsem drugačen od tega, kar smo se dogovorili. Sicer smo zadeli za izenačenje, ampak pozneje, ko enkrat loviš rezultat, je težko. Postajalo je še težje, zmanjkovalo nam je časa in ni šlo,« je dodal Miha Verlič.

Ken Ograjenšek pa je navrgel: »Na začetku smo narekovali ritem, oni pa so nam gole dajali iz nasprotnih napadov. Vedeli smo, da bodo šli na vse ali nič, to je le njihovo domače igrišče. Naredili smo preveč napak in ni se izšlo. Pa tudi tekmo smo začeli preveč medlo.« 

Deli s prijatelji