PRIPRAVE

Risi nadigrali Avstrijce, a dobili tudi opozorilo

Objavljeno 21. april 2015 10.01 | Posodobljeno 21. april 2015 10.02 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: Anže Kopitar

Slovenska hokejska reprezentanca zapravila cel kup priložnosti.

Jan Muršak bo tudi v Ostravi oster pri preigravanju nasprotnih igralcev. Foto: Aleš Černivec

Hokejska izbrana vrsta v pripravljalnem obdobju še ne pozna poraza. Risi so po dveh obračunih z Japonci ter Hrvaško in Madžarsko dobili še peto prijateljsko tekmo; tokrat so premagali Avstrijo, prav tako udeleženko bližnjega svetovnega prvenstva na Češkem, in če se lahko malce pošalimo, najbolj dobrodošlo stranko na ledu. Slovenija je bila boljša s 4:3 (0:0, 3:2, 1:1), pred 1200 gledalci so v Tivoliju zadetke dosegli Žiga Pance, Ken Ograjenšek, Jan Muršak in Robert Sabolič. Razlika v zadetkih bi lahko bila večja, a so bili Slovenci neodločni in nenatančni v trenutkih, ko bi lahko ustvarili večjo prednost. Severni sosedi – brez igralcev Salzburga in Dunaja – so v takšnem obdobju takoj resno zapretili in ogrožali zmago. »Menim, da smo bili dominantni večji del tekme. Tiste štiri minute kazni so nam sicer nekaj vzele, saj smo prejeli zadetek. Zapravili smo preveč priložnosti za zadetke, igro bomo morali nekoliko poenostaviti, več moramo streljati proti vratom,« je dejal slovenski selektor Matjaž Kopitar, ki je po obračunu s severnimi sosedi napadalcema Anžetu Kuraltu in Roku Lebru že sporočil, da nanju ne računa več. »Moramo imeti še nekaj rezerv, upam, da ne bo kakšne poškodbe,« je dodal Kopitar, ki je v ponedeljek svojim izbrancem namenil prost dan.

Že danes se jim bo na ledeni ploskvi pod Rožnikom pridružil prvi zvezdnik Anže Kopitar pa tudi vratar Luka Gračnar. V Ljubljani sledi še niz devetih treningov do ponedeljka, 27. aprila, nato pa se bo reprezentanca preselila v Berlin, kjer bo 29. aprila odigrala generalko z Nemčijo. Prva tekma na SP v Ostravi rise čaka 2. maja, tekmec bo Belorusija. Kopitar bo tja predvisoma odpeljal devet branilcev, 13 napadalcev in tri vratarje. V tem trenutku še čaka na prihod branilca Andreja Tavžlja, ki se še poteguje za naslov prvaka v ligi VHL, drugi po moči za slovito KHL. »Odigrali smo dovolj tekem, analizirali igro in s podrobnostmi seznanili tudi igralce. Navsezadnje igramo v skupini A, kjer se vsaka majhna napaka kaznuje. Zdaj bomo začeli uigravati tri ali morda kar štiri konstantne peterke, detajle v igri, tako z igralcem več kot z manj. Mislim, da bo vse v redu,« je še dejal Kopitar, ki bo s svojimi sodelavci še pred začetkom SP podrobno proučil igri Belorusije in Rusije, na turnirju bodo sproti naštudirali značilnosti drugih tekmecev.

Gospod v drsalkah

Občinstvo v Tivoliju je z aplavzom pogosto nagradilo poteze Jana Muršaka, tudi nekdanjega člana Telemach Olimpije, ki jih je navdušil s hitrostjo, všečnostjo in natančnostjo. »Bili smo močnejša ekipa, priigrali smo si več priložnosti, a smo na koncu kar težko zmagali. Toda pomembna je naša igra in z njo smo lahko zadovoljni. Imamo še nekaj časa za boljšo uigranost, pridružil se nam bo še Anže, tako da se bodo peterke še nekoliko premešale. Še vedno prevečkrat v obrambni in srednji tretjini izgubimo plošček. To se nam ne sme ponavljati v dvobojih s kakovostnejšimi tekmeci, saj bo to velika nevarnost, da dobimo gol,« je dejal Muršak, ki je tudi športno čestital ruskemu klubu SKA iz Sankt Peterburga za osvojitev naslova prvaka v ligi KHL. Spomnimo, SKA je v polfinalu premagal prav njegov CSKA iz Moskve. »Imajo najkakovostnejše in najdražje moštvo. Dolgo so si želeli priti na vrh, že nekaj let so se borili za to. Upam, da so zdaj srečni, zasluženo so zmagali,« je še dejal velik gospod v drsalkah.

Razingar v klubu 200, Pavlin v stotki

Pred tekmo z Avstrijo se je predsednik krovne hokejske zveze Matjaž Rakovec s simboličnima dariloma, z dresoma z jubilejnima številkama, zahvalil kapetanu Tomažu Razingarju za 200. in Žigi Pavlinu za 100. nastop v izbrani vrsti. Sicer ima Razingar zdaj že 204 nastope v svetem dresu in je kajpada rekorder. 

Deli s prijatelji