SVETOVNO PRVENSTVO

Risi nabrusili kremplje, kosilo bodo imeli zjutraj

Objavljeno 28. april 2013 10.28 | Posodobljeno 28. april 2013 10.28 | Piše: Rok Tamše

Slovenska hokejska reprezentanca je na generalki pred odhodom na SP premagala Avstrijo.

Robert Kristan. Foto: Leon Vidic/Delo

Najboljši slovenski hokejisti so pod taktirko selektorja Matjaža Kopitarja praktično zaključili priprave za 77. svetovno prvenstvo elitnega razreda, ki se bo na Švedskem in Finskem začelo v petek, 3. maja. Risi so odigrali zadnjo pripravljalno tekmo, na Dunaju so po kazenskih strelih premagali Avstrijo, potem ko je bilo tudi po podaljšku 0 : 0, vratarja severnih sosedov Bernharda Starkbauma pa sta nato premagala Luka Bašič in Žiga Pance. V šestih prijateljskih tekmah z Italijo, Kazahstanom in Avstrijo (po dve z vsakim tekmecem) je Slovenija štirikrat zmagala in dvakrat izgubila (po enkrat z Italijo in Kazahstanom).

Štirje prihajajo, trije odpadejo

Z dunajsko generalko v slovenski vrsti ne morejo biti zadovoljni, čeprav zmagi ne gre gledati v zobe. Odličen test je opravil vratar Robert Kristan, ki je imel nadvse veliko dela, a je mrežo ohranil nedotaknjeno. Manjkali sta predvsem večja bojevitost in ustvarjalnost risov v napadu. »Nismo odgirali najbolje. Za olajševalni okoliščini lahko štejem vročino v dvorani in mehek led, toda to ni noben izgovor. Avstrijci so odločneje stopili v igro, bili so agresivnejši, bolje so si podajali. Naši fantje pa kot da niso bili pripravljeni na ruvanje z njimi. Avstrijci so bili bolj motivirani, saj so se hoteli oddolžiti za poraz v Mariboru pred enim tednom. Imeli so več strelov proti vratom, toda Kristan je izvrstno branil. Bili so za 20 odstotkov boljši, mi pa za deset slabši kot na prejšnji tekmi. V tem je bila razlika,« je dunajski preizkus ocenil selektor Kopitar.

V avstrijski prestolnici je nekaj slabe volje povzročila tudi obnovitev poškodbe reber pri Robertu Saboliču, ki pa računa, da bo po počitku čez vikenda vendarle bolje. Jutri se bosta reprezentanci priključila napadalec Rok Tičar in branilec Aleš Kranjc, obveznosti v nemški drugi ligi pa imata z igranjem finalne serije še naprej napadalca Marcel in David Rodman, tako da bosta prišla tik pred odhodom v Skandinavijo. Kopitar se bo jutri zahvalil dvema napadalcema in branilcu, ki so bili doslej na pripravah.

Obilno ob sedmih zjutraj

V prihodnjih dneh bodo v slovenskem taboru uvedli novosti pri prehrani in vadbi, saj se bodo prilagodili začetku prvih dveh tekem na svetovnem prvenstvu v Stockholmu. Dvoboja z Norveško in Belorusijo, v soboto in nedeljo, se bosta namreč začela že ob 12.15, torej v času kosila. »Trenirali bomo v času, ko bosta uvodni tekmi. Testirati moramo tudi, kako se bomo prehranjevali, na kakšen način in v kakšnih količinah. Tam bodo vse tekme na nož, tega se zavedamo,« pravi selektor. Kapetan Tomaž Razingar pa dodaja: »Ob sedmih zjutraj bomo imeli hkrati zajtrk in kosilo, na kar se moramo navaditi.«

Deli s prijatelji