SP V HOKEJU

Risi izgubili uvodno tekmo z Norvežani

Objavljeno 04. maj 2013 13.29 | Posodobljeno 04. maj 2013 17.26 | Piše: Rok Tamše

Na svetovnem prvenstvu v hokeju v Stockholmu je Norveška premagala Slovenijo s 3 : 1.

STOCKHOLM – Slovenska hokejska reprezentanca je izgubila uvodno tekmo na 77. svetovnem prvenstvu. Norveška je bila boljša s 3: 1 (2 : 1, 0 : 0, 1 : 0). Za Slovenijo je edini zadetek dosegel Žiga Jeglič, Norvežani pa so tretji gol zabili na prazna vrata Slovenije tik pred iztekom igralnega časa.

Za rise je bila usodna prva tretjina, ko so igrali zelo mlačno. Nikakor se niso znašli proti agresivnim in hitrim Norvežanom. Prvi zadetek so polarni medvedi tako dosegli že po minuti in dveh sekundah igre, strelec je bil Anders Bastiansen. Tudi drugega, ko je slovenska obramba ponovno pustila na cedilu vratarja Roberta Kristana, je dosegel Bastiansen.

Slovenci so se vrnili v igro ob koncu prvega dela, ko je zadel v polno Žiga Jeglič. Do konca so imeli Slovenci pobudo v igri, a nikakor niso zatresli norveške mreže. Še največ preglavic jim je povzročal vratar Lars Haugen, glavni junak zmage vikingov.

Matjaž Kopitar, selektor Slovenije: »Slabo smo startali. V prvi tretjini je bilo videti, kot da nismo pripravljeni na trd boj z Norvežani. Morda so igralci mislili, da bo šlo lažje. Potem so se vrnili v igro, napadali, imeli smo veliko priložnosti za zadetek, ne pa tudi sreče, ki jo na takšnem turnirju potrebuješ. To je bil dober poduk za nas. Treba je igrati na polno od začetka. Zdaj se moramo dobro pripraviti na jutrišnji obračun z Belorusijo.«

Tomaž Razingar, kapetan Slovenije: »Naša igra v prvi tretjini je bila zelo slaba. Bili smo celo zadovoljni, da so Norvežani vodili samo 2 : 1. Potem smo napadali, a je norveška obramba zdržala. Oni so izkoristili prevlado v prvi tretjini in dosegli dva gola, mi pa nismo unovčili premoči v naslednjih dveh tretjinah. Z enim zadetkom ne bomo dobivali tekem. Pomembno je nabirati točke, mi pa jih še nimamo. Zdaj moramo vse to popraviti proti reprezentanci Belorusije, ki jo dobro poznamo.«

Slovenija si je nabrala 10 kazenskih minut, Norveška pa 8; Slovenija je zbrala 22 strelov proti vratom, Norveška pa 25.

Selektor Slovenije Kopitar je vlogo prvega vratarja zaupal Robertu Kristanu, na klopi je bil Andrej Hočevar, peterke pa naslednje: Gregorc, Robar, Jeglič, Tičar, Sabolič; Kranjc, Kovačevič, D. Rodman, M. Rodman, Urbas; Tavželj, Pavlin, Razingar, G. Kopitar, Pajić; Pretnar, Mušič, Pance, Goličič, Bašič.

PRVA TRETJINA (2 : 1)

2. min – GOL 1 : 0; Anders Bastiansen je zadel za Norveško

3. min – Žiga Jeglič je zadel vratnico norveških vrat

4. min – izključen Martin Roymark

7. min – izključen Aleš Kranjc

9. min – izključen Jan Urbas

15. min – GOL 2 : 0; Kristana je po samostojnem protinapadu spet premagal Bastiansen

20. min – GOL 2 : 1; Jeglič je 16 sekund pred odmorom dosegel zadetek po podaji Roka Tičarja. V Globe Areni je zadonela Golica.

Norvežani so v prvi tretjini imeli 11 strelov na vrata, Slovenci pa 4.

DRUGA TRETJINA (0 : 0)

28. min – izključen Norvežan Marius Holtet

35. min – izključen Boštjan Goličič

37. min – izključen Mads Hansen

Slovenija je precej bolje kot prvi del tekme odigrala v drugi tretjini. Spremljali smo pravi rovski boj za vsak plošček. Lepe priložnosti za zadetek so imeli Jeglič, Urbas in Kovačevič v isti akciji ob igralcu manj na ledu ter še enkrat Urbas ob igralcu več na ledu.

TRETJA TRETJINA (1 : 0)

42. min – izključen Kranjc

43. min – Mats Trygg je zadel vratnico

46. min – izključen Sabolič

48. min – ob igralcu manj lepa priložnost Slovenije, plošček po nasprotnem napadu in podaji Kranjca ni končal na palici Razingarja

51. min – lepa priložnost Jegliča, Haugen je obranil strel iz neposredne bližine

55. min – izključen Jonas Holos

58. min – Kristan obranil Bastiansenu v situaciji ena na ena

59. min –  Kristan obranil kazenski strel Hansenu; selektor Kopitar je vzel zadnji odmor na tekmi

60. min – Slovenija igra brez Kristana v vratih; Norvežani obranijo siloviti napad Slovencev

GOL  3 : 1 – za Norvežane je prazna vrata zadel Hansen

Deli s prijatelji