HOKEJ

Risi brusijo kremplje za olimpijsko vozovnico

Objavljeno 05. februar 2013 10.24 | Posodobljeno 05. februar 2013 10.25 | Piše: STA, R. T.

Slovenska hokejska reprezentanca se na Bledu pripravlja na kvalifikacijski turnir za nastop na OI 2014.

BLED – Slovenska hokejska reprezentanca bo od četrtka do nedelje igrala na kvalifikacijskem turnirju za nastop na olimpijskih igrah v Sočiju leta 2014. Risi se bodo pomerili z Belorusijo, Ukrajino in Dansko, olimpijsko vozovnico pa prejme zmagovalec turnirja. Trenutno so hokejisti na Bledu, od koder bodo jutri, v sredo, odpotovali na dansko s čarterskim poletom.

Do zdaj risi neuspešni

Tako kot že štirikrat v samostojni zgodovini ima Slovenija tudi tokrat priložnost za uvrstitev na OI. Leta 1997 je nastopila na kvalifikacijah po sistemu tekem doma in v gosteh, pozneje pa na treh turnirjih: 2001 v Ljubljani, leta 2005 v Rigi in 2009 v Hannovru. Za OI 1998 so kvalifikacije potekale še po sistemu doma in v gosteh, med drugim pa so takrat igrali tudi z Danci in na njihovem terenu izgubili z 2 : 4. V kvalifikacijah za Salt Lake City so Slovenci doma morali priznati premoč Nemčiji in Italiji.

Za Torino 2006 je v Rigi prvič za člane nastopil tudi poznejši zvezdnik Anže Kopitar, Slovenija pa je po porazih z Latvijo in Belorusijo premagala Poljsko. Pred štirimi leti so Slovenci pot v Vancouver iskali na turnirju v Hannovru, a so trikrat izgubili, z Nemčijo, Japonsko in Avstrijo.

Vsi igralci so zdravi

Selektor Matjaž Kopitar je na mini priprave na Bled povabil 23 igralcev, ki bodo po včerajšnjem prvem treningu opravili še dva v torek in enega v sredo, ko se bo Slovenija tudi odpravila na Dansko. Tam jo v četrtek čaka tekma z Belorusijo, v petek z domačini Danci in po dnevu premora v nedeljo še z Ukrajino.

»Na srečo poškodb ali česa podobnega ni. Tega sem se najbolj bal, saj so nekateri igralci še včeraj igrali tekme. Na srečo je vse v redu,« je ob zboru dejal selektor Kopitar, ki si ne dela utvar in ve, da njega in igralce čaka izjemno težak turnir. »Vemo, kakšne so te ekipe. Vemo pa tudi, kakšne želje, cilje ali pa sanje smo si zadali. Zdaj ne moremo le reči, da gremo odigrat turnir. Na igre pelje samo eno mesto, prvo, in seveda ga bomo poskušali doseči. Ne bom opletal, nasprotniki so težki, pripravljalne tekme nimamo, štirje treningi in gremo na turnir.«

Kapetan bo Tomaž Razingar

Kopitar je pred zborom še omahoval, komu bo podelil kapetansko vlogo. Danes je razkril, da bo ta vloga, tako kot na zadnjem domačem svetovnem prvenstvu lani v Stožicah, pripadla Tomažu Razingarju. Njegova pomočnika bosta Andrej Tavželj in Marcel Rodman.

Razingar je na prvih zborih te sezone manjkal, ker takrat še ni imel kluba, odkar pa igra v nemški drugi ligi, selektor nanj spet računa. Razingar je bil vesel tudi novega imenovanja za kapetana, a je poudaril, da je bila zanj letošnja sezona nekoliko drugačna: »Vesel sem hokeja, vesel sem tega zbora. To je bil tudi edini razlog, da sem odšel v Nemčijo, da bi lahko bil zraven. Naredil bom vse, da se uvrstimo tja, kjer ni bil še nihče od Slovencev. Imamo kakovostno ekipo, super vzdušje že nekaj let in gremo na Dansko po prvo mesto.«

Selektor Kopitar je na seznam za Dansko uvrstil vratarje Roberta Kristana, Andreja Hočevarja in Luko Gračnarja, branilce Blaža Gregorca, Žigo Pavlina, Andreja Tavžlja, Aleša Kranjca, Klemna Pretnarja, Mitjo Robarja in Sabahudina Kovačevića ter napadalce Žigo Jegliča, Roka Tičarja, Roberta Saboliča, Marcela Rodmana, Davida Rodmana, Jana Urbasa, Roka Pajiča, Boštjana Goličiča, Žigo Panceta, Aleša Mušiča, Luko Bašiča, Tomaža Razingarja in Gašperja Kopitarja.

Deli s prijatelji