POVRATNIKA

Ranjena asa se vračata, tekmece grabi panika

Objavljeno 04. februar 2015 12.55 | Posodobljeno 04. februar 2015 12.57 | Piše: Drago Perko

Smučarska asa Bode Miller in Aksel Lund Svindal po zdravljenju želita nastopiti na SP.

Bode Miller.

Smučarke so sinoči opravile s prvo tekmo na svetovnem prvenstvu v Vailu, medalje so se delile v superveleslalomu. Prvič pa so smukaško progo preizkusili smučarji, med njimi povratnika po poškodbah, Norvežan Aksel Lund Svindal in Američan Bode Miller. Ali bosta na startu tudi v soboto, ko bo šlo za medalje, se bosta asa odločila šele v prihodnjih dneh. Poškodbi, ki sta jima vzeli dobršen del sezone, nista nedolžni, pustil sta posledice.

Bode brez bolečin

Gostitelji svetovnega prvenstva upe polagajo v 37-letnega Millerja, ki v tej sezoni še ni nastopil na tekmi svetovnega pokala, zadnjič je smučal na najvišji ravni marca lani v Lenzerheideju na finalu svetovnega pokala. Američan je moral sredi novembra pod nož. S kirurškim posegom so mu v ledvenem delu hrbta sprostili pritisk na ukleščeni živec. Tudi zato je izpustil zahtevna in nevarna smuka v Kitzbühelu in Wengnu. »Moramo biti inteligentni, prave odločitve ubrati v pravem trenutku. Bode je pokazal, da še vedno zna smučati, toda ni 100-odstoten. Želimo si, da se vrne na svetovnem prvenstvu,« Millerjev trener Sasha Rearick upa, da bo njegov varovanec zdržal in navdušil ameriško nacijo na sobotnem smuku. Enkrat mu je to že uspelo; svetovni prvak je postal leta 2005 v Bormiu, skupaj je bil svetovni prvak štirikrat, a po Bormiu nikoli več. »Čeprav nisem tekmoval, sem v Wengnu in Kitzbühelu že smučal precej agresivno,« je Miller pohvalil zadnje treninge v Avstriji, kjer se je vrnil v belo karavano. Optimistično je razpoložen tudi po zadnjih snežnih treningih. »Bolečin, ki bi me ovirale, ni več. Tu sem, pripravljen tekmovati. Želim si zmagovati. Če sem zdrav, je to moja naloga,« je samozavestno sporočil.

Aksel po zmago ali dramo

Dvaintridesetletni Svindal je moral na prisilni počitek zaradi bizarne poškodbe. Med igranjem nogometa si je strgal ahilovo tetivo. Na prizorišče svetovnega prvenstva je prišel z upanjem, da bi obnovljena tetiva zdržala vse napore. Norvežan se zaveda, da mora poskusiti. »Počutim se vznemirjeno, saj nisem pričakoval, da bom sploh tu. V mojih občutkih se prelivajo čustva in razum. Menim pa, da so razmere primerne, da poskusim.« Proga mu ugaja, tega ne skriva: »Je takšna, kot jo imam najraje. Dramatičnih trenutkov tu nikoli ni manjkalo. Ali sem zmagal ali imel pravo dramo,« je Norvežan spomnil na leti 2007 in 2008. Pred več kot sedmimi leti je padec končal z zlomljenim nosom, izgubljenimi zobmi, odrgninami po obrazu in globoko rano na stegnu, kajpada je sezono predčasno končal. Leto pozneje je zmagal (uspeh je ponovil tudi leta 20013) na isti progi. Zdaj kuje nove zmagovalne načrte v drugačnih okoliščinah, tudi s prilagojenim čevljem.

Konkurenca trepeta

Svindal in Miller sta v svetovnem pokalu preizkušena borca, 781-krat sta skupno stala na startih svetovnega pokala, v njunih vitrinah je devet olimpijskih in 13 medalj svetovnega prvenstva. Kljub statusu rekovalescentov ju konkurenca zelo spoštuje. »Ne bi bilo presenečenje, če bi se kateri znašel med prvimi tremi na tem svetovnem prvenstvu,« o vrnitvi velike dvojice meni aktualni olimpijski prvak v super G, Kjetil Jansrud. »Aksel je že bil poškodovan in dobro ve, kaj mora narediti, da se uspešno vrne. Bode je pa tako dober smučar, da lahko zablesti, če je dobro pripravljen. Za smučanje je dobro, da se takšna zvzednika vračata,« še dodaja Jansrud.

Deli s prijatelji