TEHNIČNO

Računalnik nadzira vaš smučarski izkupiček

Objavljeno 27. december 2012 13.37 | Posodobljeno 26. december 2012 20.56 | Piše: Uroš Praš

Do 7. januarja imate še možnost, da se prijavite na najdaljšo ekipno tekmo na svetu.

V lednem parku na Mokrinah se to sezono obeta odprto avstrijsko prvenstvo v lednem plezanju (foto: Franz Gerdl).

MOKRINE – Med tistimi, ki se že leta vračajo na smučarska središča na avstrijskem Koroškem, je seveda tudi mnogo Slovencev. Ko se tako ob začetku sezone odpravimo do enega najbolj priljubljenih smučarskih centrov na drugi strani meje, torej do Mokrin (Nassfelda), ne preseneča, zakaj je tam veliko rojakov, saj Mokrin ne uvrščajo zaman prav v vrh zimskih središč na Koroškem. Najmodernejše smučišče na avstrijskem Koroškem privablja z več kot 110 kilometri prog, 30 žičnicami in v zadnjih letih tudi s kulinaričnimi užitki. Če je vaše znanje nemščine še v povojih, se pripravite na malo šolo tujega jezika. V gondoli, ki vas iz doline popelje na zasnežene strmine, vas bo namreč pričakal ekspresni učitelj, ki vam bo podal 13 najosnovnejših besed, da se na smučišču ne boste izgubili in da boste vedeli, kaj naročiti za prigrizek, kosilo ali zgolj okrepčilo.

Preden se podate v mokriški svet kulinarike in spočijete pekoče mišice na nogah, se lahko pomerite na tekmovalni progi in s prijatelji primerjate dosežene čase. Mimogrede, preden se odpravite nazaj v dolino, lahko preverite svoj smučarski dan in z vozovnico, ki beleži vsako uporabo žičnice, grafično doživite svoje spuste in dvige. Priročni izračun vam pokaže, koliko in kako pridno ste tistega dne res previjugali.

Morda ravno na vas čaka BMW X1

Ob koncu sezone vam priporočamo, da obiščete tudi spletno stran središča v Mokrinah, saj morda ravno na vas čaka jekleni lepotec BMW X1, ki ga bodo izžrebali med vsemi, ki so v tej sezoni obiskali največje tovrstno središče na Koroškem. Za mlade, ki si želijo sprostitve, so do ranih jutranjih ur odprti bari tako na smučišču kot v dolini. V težavah se lahko znajdete le, če se predolgo zadržite v enem od njih na vrhu, zamudite zadnjo gondolo in se morate v dolino spustiti po več kot sedem kilometrov dolgi progi. No ja, morda pa je ravno to dodatni izziv. Proti parkirišču v dolini se sicer lahko spustite tudi z jadralnim padalom.

V regiji z več kot tisoč kilometri smučarskih prog bo vsak zagotovo našel svoj kotiček, najsi bodo to smučanje za začetnike ali tiste, ki so kos najdaljši (8,5 km) črni progi v Alpah (Goldeck v Spittalu ob Dravi), drsanje na največjem zamrznjenem jezeru v Evropi (Weissensee), tek na smučeh po več kot 300 kilometrih prog, sprehodi po zasneženi pokrajini, nočno krpljanje v mesečini, ali pa se po napornem dnevu pustite razvajati v velnes oazah. Če hoteli morda niso po vašem okusu in imate avtodom, ne bo odveč informacija, da so koroški kampi odprti tudi pozimi. Skratka, smučarska Koroška je tudi letos dobro pripravljena na ljubitelje zimskih športov vseh (ne)mogočih različic.

Nekaj dogodkov na Mokrinah

5.–6. 1. 2013: Odprto prvenstvo Avstrije v lednem plezanju



12. 1. 2013: Premagaj Armina Assingerja, najdaljša smučarska tekma ekip



2.–16. 2. 2013: MTV deskarski Big Air



16. 3. 2013: Dan kopalk. Če pridete smučat ali deskat v kopalkah, vas čaka presenečenje.



24. 3. 2013: Kuba, tematska zabava



25.–29. 3. 2013: Velikonočna presenečenja za otroke



7. 4. 2013: Konec sezone

Deli s prijatelji