SPECIALNI OLIMPIJCI

Pustimo jim zmagati, naj bodo pogumni

Objavljeno 03. april 2017 19.22 | Posodobljeno 03. april 2017 19.24 | Piše: Drago Perko

Specialni olimpijci so uspešno sklenili zimske svetovne igre, zdaj pa že pogledujejo proti Abu Dabiju, ki bo marca 2019 gostil poletne svetovne igre. Kvalifikacije so se začele, v veliko oporo vsem pa so predani starši.

Predsednik SOS Ljubomir Milićević in trenerka alpskega smučanja Helena Gril. Foto: Sos

LJUBLJANA –Šport blagodejno vpliva na dušo in telo. Dokazano. Hkrati je šport zelo ustrezen tudi kot medij, most socializacije in vključevanja določenih skupin. Tako nekako bi lahko opisali specialno olimpijado, ki je v praksi način življenja oseb z motnjami v duševnem razvoju, prek njih pa tudi njihovih družin in programov. »Rezultat te ideje sta ohranjanje psihofizičnih sposobnosti in vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju. Geslo specialnoolimpijskega gibanja se glasi: 'Pustite mi zmagati, če pa ne morem zmagati, naj bom pogumen v svojem poskusu,'« nam povedo v društvo Specialna olimpiada Slovenije, kjer so ravno potegnili črto pod velik športni dogodek. Bili so na zimskih svetovnih igrah v Avstriji, od koder so se vrnili s 23 kolajnami. Specialni olimpijci po vsem svetu tekmujejo v 26 poletnih in zimskih športih, v Sloveniji pa je razvitih 12, zimski športi so alpsko smučanje, smučarski tek in krpljanje, poletni pa plavanje, kolesarstvo, atletika, košarka, nogomet, namizni tenis, balinanje in judo. Program MATP (Motor Activities Training Program) je namenjen osebam z najtežjo motnjo v duševnem razvoju. Tekmovalci se vsako leto pomerijo na regijskih igrah in regijskih igrah MATP, turnirjih v posameznih športih, državnih igrah MATP in državnih igrah specialne olimpijade (izmenjujejo se poletne in zimske).

Široka podpora

Specialna olimpiada Slovenije je tudi eno od 52 društev, ki so povezana v Zvezo Sožitje, ki je zveza društev za pomoč osebam z motnjami v duševnem razvoju Slovenije, deluje pa od leta 1963. »Naš glavni financer je Fiho – Fundacija za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. Za velika tekmovanja dobimo sredstva od Zveze za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite, nekaj pomagajo sponzorji,« pove predsednik SOS mag. Ljubomir Miličević in poudari, da poskušajo do sredstev priti tudi s pomočjo različnih projektov, ki jih izvedejo. Ne pozabi omeniti Coca Cole, specialcem je v pomoč Alpina, s prostovoljnim delom jim stojijo ob strani tudi Zveza lions klubov Slovenije.

Normalna drugačnost

Poleg mednarodnega sodelovanja (v prihodnjih mesecih se obeta nekaj regijskih povezovanj) so dejavni tudi na domači državni ravni, kjer poteka 20 državnih prvenstev. Tu pa se bodo počasi že začele kvalifikacije za naslednje poletne svetovne igre, ki bodo marca 2019 v Abu Dabiju. Ne pozabimo – v Sloveniji živi štiri odstotke oseb s posebnimi potrebami in motnjami v duševnem razvoju. Pri mladostnikih in otrocih pa imajo pomembno vlogo starši. »Če omenim mariborsko regijo, kar trije od štirih so imeli v Avstriji na svetovnih igrah tudi starše, njihova podpora je zelo pomembna. Veliko jih tudi smuča z njimi in tako opravijo velik posel,« Miličević poudari pomembno delo staršev. »V minulih letih se je povečala tudi prepoznavnost specialnih olimpijcev. Menim, da to poteka prepočasi, a vsak korak šteje,« še ugotavlja Miličević, ki je vesel, da se specialci pojavljajo na lokalnih bazenih, stadionih. Vse z željo, da pokažejo, da njihova drugačnost ni prav nič drugačna, ampak povsem normalna.

 

Deli s prijatelji