SVETOVNI POKAL

Prvič v 
tej sezoni 
je uživala

Objavljeno 22. december 2013 08.00 | Posodobljeno 22. december 2013 08.00 | Piše: D. P.

Na smuku v Val d´Iseru je Tina Maze z drugim mestom dosegla najboljšo uvrstitev v novi sezoni svetovnega pokala.

Tina Maze je vnovič dokazala, da je iz šampionskega testa. Tudi ko je bila v najboljši formi, se na smuku v Val d´Iseru nikoli ni zavihtela med deseterico. Včeraj pa se je po vseh težavah sijajno zbrala ter se z odlično vožnjo zavihtela na drugo mesto. Za zmagovalko, Švicarko Marianne Kaufmann-Abderhalden, je zaostala 29 stotink, tretja je bila Avstrijka Cornelia Hütter. To je najboljša uvrstitev Tine Maze v tej sezoni in za nameček druge stopničke v slabem tednu dni. Ilka Štuhec je bila včeraj 20.

V znamenju padcev 
in poškodb

Minulih deset dni je bilo za Mazejevo težkih. Prejšnjo soboto je trener Walter Ronconi skorajda spakiral kovčke, vendar je Tina dan za tem s tretjim mestom v slalomu pomirila vihar. Sledila sta turoben smučarski torek in slalom v Courchevelu, kjer je bila spet le bleda senca s tekme dva dni poprej. V opravičilo je bilo le dejstvo, da mesec dni ni vadila slaloma. Po vsem tem bi mnogi vrgli puško v koruzo, Tina je ni. Nagrada je prišla v njej sila ljubem Val d´Iseru. Ne gre pozabiti, da je tu pred skoraj štirimi leti dobila veleslalomsko srebro na svetovnem prvenstvu in potrditev, da sta z Andreo Massijem na pravi poti.

Tokrat je niso vrgli iz ravnotežja ne padci ne odstopi. »Ostala sem osredotočena po vsem, kar se je dogajalo na progi. Že na treningih sem dobro opravila in sem videla možne težave, vendar je bilo na tekmi veliko težje. Ker sem zdrava, sem lahko ključna vratca speljala brez večjih težav, za Vonnovo, ki je nastopila za mano, pa ni bilo tako enostavno. Zadovoljna sem, da mi je uspelo doseči dober izid. Bila sem kar malo v transu in bom morala še pogledati, kaj sem delala narobe,« je povedala 30-letna Črnjanka, ki je zatem razkrila bistvo. »Prvič letos sem na tekmi uživala, saj so za nami težki tedni. Zdaj je vse lažje, ko se stvari postavljajo na svoje mesto.« Marianne Kaufmann-Abderhalden se je s 100 točkami v skupnem seštevku povzpela na šesto mesto; Tina Maze je mesto za njo (384 točk). Skupno vodstvo je prevzela tokrat četrtouvrščena Tina Weirather iz Liechtensteina (495).

Tekmo so zaznamovali hudi padci in poškodbe. Najhuje jo je skupila Francozinja Marie Marchand-Arvier, svetovna podprvakinja v superveleslalomu. Lindsey Vonn je že na progi z mimiko obraza dala vedeti, da je vnovič dobila udarec v desno koleno. »Na srečo nisem padla. Mislim, da bom do olimpijskih februarja v Sočiju nastopila le še na eni tekmi ali dveh. Spočiti moram kolena in biti zelo previdna pri izbiri in številu tekem,« je dejala Američanka, ki jo je v cilju spodbujal njen spremljevalec Tiger Woods.

Deli s prijatelji