KAOS

»Prisesanim je treba povedati: Spoštovana gospoda, dost‘ je bilo«

Objavljeno 18. avgust 2015 16.36 | Posodobljeno 18. avgust 2015 16.36 | Piše: STA, T. L.

Jurij Žurej odhaja, dovolj mu je napadov: »Smučarska zveza je bila pred stečajem in brez denarja, zdaj smo v plusu.«

LJUBLJANA – Direktor Smučarske zveze Slovenije Jurij Žurej, ki je presenetil z napovedjo, da se želi kljub podpori vodstva zveze umakniti s položaja, med svoje najpomembnejše dosežke šteje uspešno finančno sanacijo, ki že daje prve rezultate. »Zveza je bila pred stečajem in brez denarja, zdaj smo v plusu,« poudarja.

Žurej je člane izvršilnega odbora na včerajšnji seji nepričakovano seznanil s svojo odločitvijo, da namerava zaradi nenehnih napadov nanj predsedniku zveze Enzu Smrekarju vrniti mandat. Smrekar je njegovo odločitev sprejel, a s pogojem, da še naprej opravlja delo direktorja s polnimi pooblastili, predvidoma do konca nove tekmovalne sezone oziroma dokler ne poišče ustrezne zamenjave.

»Kapljo čez rob je prelilo dejstvo, da se zadnjih nekaj mesecev konstantno ukvarjam z nepomembnimi stvarmi, metanji polen pod noge, namesto da bi se ukvarjali s tem, zaradi česar sem tudi prišel, se pravi s finančno sanacijo, z optimizacijo procesov, sem se moral ukvarjati z odgovori na najrazličnejše anonimke, inšpekcijske prijave, grožnje s kazenskimi postopki. Sem sem prišel zaradi športa, na tak način pa športu ne moremo pomagati, zato sem se tudi s predsednikom usedel in mu povedal, da mi absolutno preveč časa jemljejo stvari, ki nimajo nobene zveze z mojim delom, in mu vrnil svoj mandat. Sem pa mu pripravljen do konca sezone še pomagati,« je po koncu seje dejal Žurej.

Enkrat že podal pisno odpoved

»Ni skrivnost, da sem že lani novembra dal pisno odpoved, a smo se takrat dogovorili, da bom še ostal in stvari 'spucal' zaradi sanacije, likvidnosti, pogajanj z bankami. Mislim, da sem to korektno izpeljal, in tudi še naprej bom. Tukaj sem zaradi športa in to, da se na koncu ukvarjam z branjenjem pozicije direktorja, zagotovo ni razlog, da sem prišel na smučarsko zvezo,« je še dejal Žurej.

»Najpomembneje se mi zdi, da smo dejansko rešili zvezo pred stečajem, ki nam je grozila lani pred zimskimi olimpijskimi igrami. Ne vem, koliko se ljudje tega sploh zavedajo. Obstajala je potencialna možnost, da ne bi bilo naših tekmovalcev ne na olimpijskih igrah ne na svetovnem prvenstvu. Resda se to sliši zelo tendenciozno, ampak na žalost je tako bilo,« je skrb vzbujajoči finančni položaj smučarske zveze opisal direktor.

Žurej pravi, da je trenutno zveza v povsem drugačnem položaju: »Ko smo gledali polletne rezultate, smo v super kondiciji, imamo 700.000 evrov plusa. Čeprav je treba biti realen, treba je odplačati kredite, davek. Tisto, kar me najbolj skrbi, je spremljanje sanacijskega načrta in to, da sem moral igrati policaja, da se panoge držijo sanacije. Če ne bo zelo trde roke, se bojim, da bodo spet šli vsak po svoje in ne da se mi več vsak dan nekoga za ušesa držati zato, da smo znotraj programov.«

»Moramo se odločiti, zakaj smo sploh tukaj. Določenim ljudem, ki so bili prisesani na te jasli, je treba povedati: Spoštovana gospoda, dost' je bilo. Ker upam, da vam je jasno, da pol milijona prihranka nisem naredil, ker je zveza prej tako super delovala, ampak zato, ker je preveč ljudi od tega zelo dobro živelo, pa nič za to naredilo,« je brez dlake na jeziku povedal Žurej.

Kdo stoji za napadi

Čeprav velja za brezkompromisnega pogajalca, kritiki mu očitajo brezobzirnost, pa mu sodelavci, tekmovalci in člani ožjega vodstva smučarske zveze, predsednik in člani izvršilnega odbora, priznavajo zasluge, da se je zveza izkopala iz nezavidljivega položaja. Tisti, ki ga rušijo, pa se skrivajo za zaslombo anonimnosti.

»Ni nobena skrivnost. Tukaj gre za oba kluba iz Kranja, alpskega in skakalnega, in potem so tukaj Primož Ulaga in podobni. V bivši službi sem se navadil, ko prideš do tega, da se začne sistem ukvarjati s tabo, namesto da bi se ukvarjal s problemi, takrat je treba reči stop. Kar pa se tiče članov IO, bi se jim tudi rad zahvalil, da smo korektno sodelovali, mislim, da bomo tudi še naprej. Sicer pa nikoli ne reci nikoli, ampak v tem trenutku je to neproduktivno in moja odločitev je dokončna,« odgovarja Žurej o možnostih, da bi se premislil.

Pravnika Žureja, ki se je s svojim delom in vztrajanju pri finančni sanaciji marsikomu zameril, je na zvezo avgusta 2013 pripeljal bivši predsednik Primož Ulaga, ki se je bil prisiljen umakniti s položaja pod težo očitkov o finančnih malverzacijah, zveza pa je »dosje Ulaga« predala policiji. Novoizvoljeni predsednik Smrekar Žureja ni zamenjal in je z njim nadaljeval delo.

Besedilo za eno od anonimk je prispeval član izvršilnega odbora, predsednik zbora za teke Janez Vodičar, ki pa se je od kritikov sedanjega vodstva na seji IO javno ogradil. Žureju se zdi nenavadno, da se član izvršilnega odbora poslužuje anonimk, ko ima vse možnosti, da o čemer koli spregovori javno. Na seji izvršilnega odbora je bilo tudi slišati, da je vsakič, ko so dregnili v katero od spornih tem, problematiko biatlonskega centra na Pokljuki, kranjske skakalnice ali fiktivnih društev, na katera se je nakazoval denar, na zvezo priromala anonimka.

Med tistimi, ki so v ozadju napadov na sedanje vodstvo, sta tudi dolgoletni predsednik smučarskega kluba Triglav Kranj Jože Javornik in Borut Hrobat, ki je bil zaradi sodelovanja v aferi Vannesa Mae kaznovan s prepovedjo opravljanja kakršne koli funkcije v smučarskem športu. Žureju se zdi nesprejemljivo, da se Hrobat, kljub sankciji, vseeno predstavlja kot predstavnik alpskih smučarjev v pogajanjih s smučarsko zvezo.

Deli s prijatelji